2020. júl 04.

Mit néztünk régen? - 23. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 23. rész

Jön az X-faktor, visszatér a Való Világ

Előző heti cikkünkben 2009 tévés műsoraival foglalkoztunk. Szó volt az új játékmesterrel visszatérő Legyen Ön is Milliomosról, Vágó István TV2-es átigazolásáról, és arról is, hogy rengeteg karaktert ölt meg a TV2 saját napi sorozatában, a Jóban Rosszban-ban. Aki esetleg lemaradt, cikksorozatunk 22. részét itt megtalálja. Ma 2010-ig repülünk vissza az időben, hogy megnézzük, milyen műsorok indultak el akkoriban az RTL klubon és a TV2. A Mit néztünk régen? múltidéző sorozatunk 23. része a TOVÁBB gomb után elérhető.

x_faktor.jpg

2010 januárjában több változás is életbe lépett az RTL klub Reggelijében. Először januárban Stohl András jelentette be, elhagyja az RTL klub ébresztőműsorát, mert úgy érezte, elfáradt 11 évnyi reggeli műsorvezetés után. Később elhagyta a Reggelit Peller Mariann és Dombóvári Vanda is. Ezek után Stohl helyére Hujber Feri, a két női műsorvezető helyett pedig Erdélyi Mónika és Horváth Éva volt látható. 

A Reggeli kálváriája ezzel nem ért véget. 2010 őszétől a csatorna szép lassan elkezdte a műsor leépítését, ekkortól a 6:00-tól 9:00 óráig tartó műsor már csak 6:55-től 8:30-ig jelentkezett, a korábban 9 és 10 óra között jelentkező Csak Csajok blokk pedig 8:30 és 9 óra közé szorult. Erre állítólag azért volt szükség, mert az X-faktor licensze a vártnál drágább lett, így az RTL a reggeli műsorsávon próbált meg spórolni.

Tavasszal több tényező is közrejátszott abban, hogy az egyre gyengébben teljesítő Mónika show végleg leköszönjön a képernyőről. Mónika kicsivel több, mint 9 évig vezette saját kibeszélőshowját, amely csak az utolsó néhány hétben és hónapban maradt alul a TV2-es Joshi Bharattal szemben, amely még 2010-ben szintén elköszönt a nézőktől.

A napi műsorok terén nem volt nagy változás az RTL klubon, délutánonként a Mónika show ismétlései mentek, este pedig a kötelező Fókusz, illetve Barátok közt mellett váltogatva a Vacsoracsata, és a Széf voltak képernyőn.

Miután az RTL klub megvásárolta a brit X-factor című show licenszét, elindult a toborzás, és nem volt kérdés, hogy Stohl András és Ördög Nóra lesz a műsorvezetője a nagyszabású műsornak. Már megkezdődtek a felvételek, amikor Stohl ittas állapotban halálos kimenetelű balesetet okozott. Mindezek után Buci lemondott az összes RTL-es műsor vezetéséről, amit a csatorna el is fogadott. Ezek után a magyar X-faktor új férfi műsorvezetője Sebestyén Balázs lett.

Most bővebben az X-faktorról. A show 2010. augusztus 28-án került először képernyőre, ezzel lenyomva a Megasztárt. A talent show különlegessége, hogy az addigi tehetségkutatókkal szemben itt a zsűri nem pontoz, hanem mentorál, egy-egy mentor egy kategóriában(összesen négy kategória, ezek a lányok, a fiúk, a 25 év felettiek, illetve a csapatok) összesen három énekest választhat ki, akiket magával vihet az élő showműsorokba, ahol a nézők szavazhatnak. A négy mentor az első három évadban Keresztes Ildikó, Nagy Feró, Malek Miklós, illetve Geszti Péter voltak.

mentor-faktor.jpg

Az első évad olyan sztárokat termelt ki, akik azóta is meghatározzák a magyar könnyűzenét, és emellett pedig folyamatosan foglalkoztatott celebek is lettek. 2010-ben tűnt fel a tehetségkutatóban Vastag Csaba, Vastag Tamás, Wolf Kati, Janicsák Veca, Király L. Norbi, Solti Ádám(ő az X-faktor után, 2011-ben csatlakozott a Barátok közt csapatához), Takács Nikolas, és Nyári Károly lányai, Alíz és Edit is, akik azóta több műsorban is szerepeltek, arról nem is beszélve, hogy édesapjukkal többször is léptek már fel.

Az első X-faktor évad hatalmas sikernek könyvelhető el. Az adásonkénti hárommilliós nézettség is azt bizonyította, Magyarországon nagy jövője lehet az újfajta shownak. Az évad győztese egyébként Vastag Csaba lett.

A 2009-es újraindulás után stabilan teljesítő Legyen Ön is Milliomos 2010 tavaszán még a celebes adásokkal ment, aztán váratlanul 2010 nyarán elindult a jelentkezés a játékba. Bár sokan azt hihették, újra hagyományos játék lesz a Milliomosból, mégsem lett az. Legyen Ön is Milliomos - Felpörgetve címmel került képernyőre 2010 őszén a játék. Ebben öt civil, és öt celeb játékos küzdött a milliókért, de itt sokkal nehezebb dolga volt a játékosoknak, ugyanis a kérdések megválaszolására már korlátozott ideje volt a versenyzőknek, akik minden egyes rossz válaszuk után pénzt vesztettek, úgy, hogy csökkent a maximálisan elvihető nyeremény. A játékosoknak egyetlen segítsége volt, a PASSZ. Végül aztán a játék Fábry-féle változatának is befellegzett, 2011-ben pedig úgy is tűnt, végleg búcsúzik a Milliomos.

Egy másik műsort is lassan leépített az RTL klub. A Kész Átverés! 2001-es megújulásától kezdve Jáksó László vezette a műsort, egészen 2006 őszéig, akkor vette át a műsort Sebestyén Balázs, aki a Celeb vagyok... után adta át az átverős műsort Cookynak, aki 2009-től 2010-ig verte át a hírességeket. 2010-ben a Csillag Születikben megismert Veres Robi vezette a műsort, végül mégis Benkő Dániellel búcsúzott a sztárszivatós show 2010-ben. A hivatalos indoklás szerint 2011-ben azért szűnt meg(2010 végén volt az utolsó adás) az egyébként jó nézettséget hozó műsor, mert a stáb más, ősszel látható RTL-es műsorokon dolgozott. A Kész Átverés több formában, 13 évig volt képernyőn az RTL klubon, a műsor fontosabb állomásairól cikksorozatunkban is megemlékeztünk.

A másik, nagyszabású RTL-es műsor ősszel a 6 és fél év után visszatérő Való Világ volt, amit teljesen váratlanul húzott elő újra az RTL klub. A VV4 teljesen megújulva tért vissza a képernyőre 2010 novemberében, de ne szaladjunk ennyire előre...

2010 augusztusában a VV4 bejelentésekor már hallani lehetett olyan pletykákról, miszerint Stohl Buci mégis visszatérhet a képernyőre a Való Világ műsorvezetőjeként, ám végül mégsem ő lett a műsorvezető, hanem az RTL-nél elsőszámú arccá előrelépő Sebestyén Balázs, és Lilu, utóbbi a VV3 óta nem nagyon vezetett a Dominó napon kívül nagyszabású műsort a csatornán. A bejelentések után viszont továbbra is azt pletykálták a bulvársajtóban, hogy Stohl a Való Világban tér vissza műsorvezetőként. Végül az információt aztán 2010. november 20-án, az X-faktor után maga a csatorna erősítette meg, ugyanis az X-faktorban élő műsort vezető Sebestyén Balázs helyett mégiscsak Stohl András köszöntötte a nézőket, aki így a Való Világ harmadik műsorvezetője lett. Bucinak egyébként ez volt az utolsó RTL-es műsorvezetői munkája, később a Reggeli vendégműsorvezetőjeként, és a Válótársak egyik főszereplőjeként 2018-ig volt képernyőn az RTL klubon.

image_10060647.jpg

Visszatérve a Való Világra. A teljesen megújult Villa, illetve stúdió mellett ezúttal a kategóriákba szervezve zajlottak a beszavazó showk, amelyek mostanra már igazi showműsorrá alakultak. Volt élő zene, és humoristákat is hívtak a műsorba, így segítve az egyes kategóriák bemutatását. Az első nézettségi adatok alapján azonban úgy tűnt, 8 évvel a realityk indulása után a nézők kiábrándultak a valóságshowkból, aztán végül mégis a negyedik lett minden idők legsikeresebb Való Világja, amelynek köszönhetően ismerhettük meg Nagy Alekoszt, Baukó Évát, vagy Nádai Anikót, de mellettük olyan, máig ismert szereplők is feltűntek a műsorban, mint Gigi és Béci, Olivér, illetve Zsófi. Bizonyára még sokan emlékeznek rá, de azoknak, akik elfelejtették volna, elmondjuk, hogy a negyedik széria győztese Nagy Alekosz lett, aki később párkereső műsort is kapott az RTL-en.

Istenes Bence karrierje is a Való Viláágal indult be. A relaity délutáni kiadásában ugyanis Mádai Vivien mellett(aki Détár Enikő és István Dániel kirúgása után a Reflektor magazint is vezette) ő lett e NekedValó műsorvezetője. Természetesen volt BeleValóVilág is, amit ezúttal Valkó Eszti, és Győzike vezetett. Apropó, Győzike.

5 év után a Gáspár család is elbúcsúzott az RTL klub nézőitől. A Győzike show megszűnése után egy időre eltűnt a képernyőről Győző, Bea, Virág, és Evelin, de később a TV2-n még visszatértek az Édes Élet szereplőjeként. 

Most pedig nézzük a TV2 2010-es kínálatát.

2010 tavaszán visszatért a Mr. és Mrs. a csatornára, amelyben nem volt komolyabb változás, a sztárpárshowt továbbra is Liptai Claudia és Till Attila vezette, de nemcsak ez volt az egyetlen közös munkájuk 2010-ben.

Tavasszal a válogatók, ősszel pedig az élő műsorok kerültek képernyőre a Megasztárban, amelyből már az ötödik széria készült el. Ahogy fent említettük, a műsorvezetők Claudia és Tilla lettek, de a zsűriben is történt változás. Fenyő Miklós helyett visszaült a műsor zsűrijébe Presser Gábor, aki mellett továbbra is Eszenyi Enikő, Mester Tamás, illetve Friderikusz Sándor foglalt helyet. A nézettség sajnos már nem volt az igazi, de összességében még így is kielégítő volt az X-faktor ellen, de a folytatásra többet kellett várni, mint azt várni lehetett. A győztes egyébként Tolvai Reni lett, de ebben az évadban tűnt fel Kökény Attila, Kállay-Saunders András, és Szíj Melinda is.

Majka, aki az indulása, vagyis 2004 óta erősítette az RTL egyik kábelcsatornájának, a Coolnak a műsorvezetői gárdáját, 2010-ben úgy döntött, igent mond a TV2 ajánlatára, és egy naponta jelentkező celebszivatós műsor házigazdája lesz az MTV-től korábban távozott Rákóczi Feri mellett, ez volt az Ezek Megőrültek!

A játékról inkább nem írnánk semmit, alább, az egyik adásból kiderül, mennyire is lettek szívatva a celebek.

A nézettség jó volt, és hamar kiderült, a TV2-nek jól fog jönni a műsor a következő években...

2010-ben indult egy komolyabb játék is, 40 milliós játszma címmel. A műsort eredetileg Vágó Istvánnak szánták, de miután ő távozott a TV2-től, Kovács Áron került szóba, aki a tavasszal egyre gyengébben futó Áll az Alkuval lekerült a képernyőről, és oda azóta sem tért vissza. Végül aztán a választás Rákóczi Ferire esett, aki jól helytállt az élő kvízjátékban, amelynek jó nézettsége is volt, így egy újabb műsora lett a TV2-nek, ami bármikor jól jöhet.

unnamed_6.jpg

2010-ben érkezett Hajdú Péter a TV2-höz. A Frizbit az ATV-n már sikerre vivő tévés hozta magával, és rögtön egy könnyed late-night showvá alakította a producerként is tevékenykedő Hajdú, aki évekre rendezkedett be a TV2-nél, ahol több, későbbi TV2-es műsornak is a producere lett, egészen 2016-ig.

Jövő héten 2011 műsorait összegezzük majd a Mit néztünk régen? 24. részében.

Fotók: RTL klub, TV2
A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2010 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?