2020. már 14.

Mit néztünk régen? - VIII. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - VIII. rész

Múlt héten felidéztük a Mit néztünk régen? cikksorozatban a 2000 őszét meghatározó műsorokat. Beszéltünk a TV2 új műsorairól, melyek egy része nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de szó volt arról is, hogy az RTL klub napivá tette az addig hetente kétszer jelentkező Legyen Ón is milliomost. Ma, sorozatunk nyolcadik részében 2001 tavaszának jellegzetes műsorait idézzük fel a TOVÁBB gombra kattintva.

2001.png

Mielőtt azonban elkezdenénk felidézni 2001 tavaszának fontosabb történéseit, nézzük azokat a műsorokat, amelyek ekkor indultak. A teljesség igénye nélkül ekkor indult a Mónika Show, a Találkozások, vagy épp a rendszeres Irigy-Hónajmirigy show. De ne is szaladjunk ennyire előre.

2001 márciusában első komoly mérföldkövéhez érkezett a Barátok közt. Az RTL klub eredetileg 500 részesre tervezett napi sorozata ekkor ért el az 1000. részéhez. A sorozat történései is komoly fordulóponthoz érkeztek, ekkorra érett be ugyanis annyira Nóra és Miklós kapcsolata annyira, hogy a legfőbb Berényi megkérte(a sorozat indulása óta először) az ügyvédnő kezét.

A következő RTL-es műsor miatt egy kicsit újra vissza kell ugrani az időben. 2000 decemberében jutott eszébe Árpa Attilának, hogy a németeknél már jól bevált délutáni talk-showt ők is megcsinálják itthoni környezetben. A műsorvezetői szerepre egyértelműen egy nőt szerettek volna találni a műsor készítői. Erre a castingra a TV2 Tényekének korábbi arca, Erdélyi Mónika is(nem magától) jelentkezett, de a kezdetekben Árpa Attila szerint a show műsorvezetőjének neve annyira nem volt biztos, hogy olyan neveket védettek le, mint az Anikó, Claudia, vagy épp a Mónika(talán ez sokat elárul az esélyes műsorvezetők nevéről).

image_a7bef1bffc41e041b79f2911c649.png

Aztán a befutó a fent említett ex-hírolvasó lett. A Mónika show végül 2001. május 7-én indult, és közel 10 évig volt a csatorna meghatározó műsora. 

A műsor(hasonlóan a Reggelihez) az RTL klub egyik fő kiképzőbázisa lett. A Mónika show főszerkesztője ugyanis Hermann Péter "Pierre" volt, aki azóta a csatorna drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatójaként dolgozik az RTL-nél, de itt kezdte pályafutását Ördög Nóra is, gyakornokként, később aztán ő lett az RTL klub vezető műsorvezetője, az ő színre lépéséről cikksorozatunk későbbi részeiben még bőven szót ejtünk...

2001 tavaszán hétfő esténként egy fiatalos- modern akciósorozat is látható volt az RTL klubon. Az Első Generáció a maga műfajában úttörő, ugyanis ez volt az első heti, fikciós sorozat. Az Index akkori cikke szerint a sorozat készítői rengeteg újdonságot használtak a forgatások közben, lehetséges, hogy épp pont ez okozta a sorozat korai vesztét is, mivel a második évad nem készült már el az akciófilmsorozatból, melynek főszereplői Kamarás Iván, Hujber Ferenc, és Király Éva voltak. 

liptai-claudia-rtl-21-eve.jpg

2001 májusában nemcsak a Mónika show indult el az RTL-en. A Találkozások című sztármagazinban olyan műsorvezetők tolmácsolták a sztárhíreket, mint az addig a Z+-ről ismert Alex, vagyis Nagy Sándor, vagy, a fentebb már említett Első Generáció két színésze Gyetvai Éva, és Kövesdi Andrea(Ugye, hogy utóbbi két műsorvezetőre senki sem emlékszik? Nos, mi sem, hála a Kreativ akkori cikkének, ránk maradt). Mivel - nem nagy meglepetésre - a műsorvezetők nem váltak be, ezért a műsort júliustól már Liptai Claudia és a TV2 időjósaként ismert Bartha Sylvia vezették Nagy Sándor mellett, de ebben a műsorban is folyamatos volt a műsorvezetők cserélgetése, ezekről is később még szó lesz.

Az RTL klubhoz kötődik a 2001-es év legnagyobb botránya is, amelyben Frei Tamás. és az általa készített A Riporter: Frei Tamás című műsor játszotta a főszerepet. Frei ugyanis a műsorában egy állítólagos orosz bérgyilkossal interjúzott(mellesleg rengeteg pénzért).  Igen ám, de a bökkenő ott van, hogy a "bérgyilkos" egyáltalán nem bérgyilkos, hanem egy piaci árus. A műsor akkora botrányt kavart, hogy Frei Tamást azonnal kirúgták a csatornától, a programigazgatóval, Gyöngyössy Bencével együtt. A megüresedett programigazgatói széket csak hónapokkal később, július 1-én, a Fókusz főszerkesztője, Kolosi Péter vette át, aki a mai napig is ellátja ezt a feladatot.

De ne feledkezzünk meg a TV2 tavaszi műsorairól se, amelyekből nem nagyon volt sok, és azok sem érték el a várt nézettséget.

gm.png

Erre a legtökéletesebb példa Geszti Péter vetélkedője, a Gesztiméter, amely mindössze két adás után bukott meg a TV2-n. Később a műsorvezető a TV2 10 éves születésnapi visszatekintésében elmondta, abban az értelemben büszke a műsorra, hogy a hatalmas bukása ellenére nem vette el a hitelességét. Egyébként Geszti a következő 10 évben ki is maradt a tévézésből, 1-2 Activity szereplést leszámítva(a nagy tévés visszatérése az X-faktorban volt).

 De volt sikeres műsora is a TV2-nek. A csatornán 2000 szilveszterén debütáló Irigy Hónajmirigy show hatalmas sikere miatt a csatorna úgy döntött, folytatja a műsort, évszakonként egy nagyobb adással. A siker megkérdőjelezhetetlen volt, így hamarosan gyakrabban, és előkelőbb helyen volt látható a paródiashow, mégpedig vasárnap este a Napló után.

 A Kifutó után, Csiszár Jenő vezetésével egy új tehetségkutató is látható volt a TV2-n. Az Év Hangja című show sem hozta a várt nézettséget, így a talent showból sem készült több évad.

Friderikusz Sándor is új műsort kapott Világsztárok Friderikusszal címmel. Ami miatt érdemes megemlíteni ezt a műsort, az az, hogy két év után egy ideig ez volt a showman utolsó TV2-es munkája.

A 2001-es tavaszi struktúrák rengeteg formabontó műsort hoztak magukkal, ám ebből a felhozatalból már az RTL klub került ki győztesen, és ez 2002 őszéig így is marad. A TV2 pedig hiába fog nemzetközileg is sikeres műsorokkal próbálkozni, ezek nem fognak bejönni nekik. Hogy pontosan melyek lesznek ezek, az a jövő héten kiderül.

Most pedig újra voksolhattok, hogy melyik műsort látnátok újra szívesen a képernyőn 2001 tavaszáról.

Fotók: RTL klub és TV2

Szólj hozzá

2001 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?