2020. feb 22.

Mit néztünk régen? - VI. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - VI. rész

Piacvezető lesz az RTL, megújul a TV2

A Mit néztünk régen? cikksorozat előző heti részében 1999 őszének műsorait néztük meg közelebbről. Szó volt az RTL rengeteg új műsoráról, melyek szép lassan buktak meg, vagy egyéb okok miatt szűntek meg(a Heti Hetes kivételt képez), illetve arról is írtunk, hogy hogyan indult el Friderikusz Sándor karrierje a TV2-nél. Ma viszont már 2000 tavaszának, és nyarának műsoraival foglalkozunk, amely leginkább új kvízjátékokkal kecsegtetett, de jött új show-műsor az RTL-re, és két új közéleti show a TV2-re is. Izgalmakból nem lesz hiány, a TOVÁBB gombra kattintva sok, mára teljesen elfeledett műsort is felidézünk.loim2000.png

Cikksorozatunk előző részében már említettük, hogy Vágó István teljes titokban igazolt el a TV2-től az RTL klubhoz. A korabeli hírek szerint Vágó távozásában az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy a TV2 nem tervezte visszahozni Vágó vetélkedőjét, a Mindent vagy Semmit!-et a képernyőre. Vágó István akkor azt is elmondta, számára ez volt a legfontosabb, a többi műsora(Kifutó, Esti Broadway) csak kisebb kirándulás volt számára. A bibi nem ebben van viszont....

2000 januárjában már nyilvánosan is felvállalta a Heti Hetesben az RTL klub Vágó Istvánt, akinek február végére indult el új kvízjátéka, amelynek első promói már januártól képernyőre kerültek, néhány nappal később pedig a TV2-n is megjelent egy kvízjáték reklámja, amely a Minden vagy semmit! Klaussmann Viktoros változata volt, a Milliót vagy Semmit!, amelyet a csatorna csak "komoly tétek komolytalan játéka"-ként emlegetett. 

A vetélkedő már januárban elindult, hétvégenként, a képernyőről lekerülő Szerelem első látásra helyét vette át. A nézettség nem jött, ezért a TV2 szánalmas lépésként kénytelen volt egyetlen, komoly nézettséget produkáló műsorában, a Dáridóban helyet adni a Milliót vagy Semmitnek, de mondanom sem kell, itt sem húzta sokáig...

Ha már TV2, akkor mindenképpen említésre méltó, hogy 2000. január 1-től a TV2 első, komoly arculatváltásán is átesett. A logó részben, az arculat pedig teljesen megváltozott. 1999 szilveszterén például ilyen, és ehhez hasonló spotokkal vezette fel új arculatát:

 A TV3 februári megszűnésének a két új tulajdonos, az RTL klub és a TV2 lett a legnagyobb nyertese. A TV2 a csatorna munkatársainak jó részét, az RTL klub az értékes, FOX-os filmcsomagot, és technikai berendezéseket örökölte meg a TV3-tól. Sokan egyébként anno azt gyanították, hogy az RTL klub azért dobta ki műsorainak nagy részét, mert kellett a hely a filmeknek, amelyekkel egyébként eddig is utóbbi csatorna köröket vert a TV2-re. 

Ha már a TV3-as örökléseknél tartunk, nem mehetünk el amellett könnyedén, hogy a csatorna időjósa, Horváth Szilárd a TV2-n Citrom néven kapott a Csíííz!-nél mérföldekkel pusztítóbb, egyáltalán nem szórakoztató, közéleti show-t (A műsor egyik állandó szerelője Hajdú Steve volt, aki korábban több, TV2-es műsor paródiájában is szerepelt. A színész ma a Drága Örökösök című sorozat egyik főszereplője) . A műsort egyébként mondhatjuk a Csíííz! koppintásának, bár itt sikerült a vicces bakikat, és a szórakoztató jelenteket két műsorban tálalni. A Citrom inkább utóbbi, míg Usztics Mátyás Humorbombája előbbi kategóriába sorolható...

Ha már TV2-féle "szórakoztatás", akkor nem mehetünk el Jakupcsek Gabriella Vitriolja mellett sem, ami annyira rossz Heti Hetes koppintás volt, hogy az már jó. A műsor lényege ugyanaz volt, mint az RTL-es műsornak, avval a különbséggel, hogy itt nem férfiak, hanem nők foglaltak helyet. A műsorban állandó poénként Kánya Kata (Verebes István volt felesége) volt férjét vitatták ki, olyan viccek mellett, minthogy "hej, milyen nagytermészetű a te volt férjed, akinek nem mondjuk ki a nevét". Állandó szereplő volt még a PaDöDő, természetesen Jakupcsek Gabriella mellett, aki a műsor háziasszonya volt, nem sokáig.

Sokan a Viasat3 2001-es Bárját tartják a magyar realityk alfájának, viszont egy másik csatorna, a TV2 ebben megelőzött mindenkit. A reality egészen komoly taktikai játék volt 2000 tavaszán, mely a Tégla címet viselte. Ennek lényege az volt, hogy egy 10 fős csapat a világ különböző pontján hajt végre különböző feladatokat, ezek teljesítésével növelve a műsor végén elvihető nyereményt. A műsor viszont nem lenne ennyire egyszerű, ha nem lenne egy beépített ember, egy "Tégla", akinek az a feladata, hogy szabotálja a feladatok teljesítését. Az adások végén szavaztak a versenyzők, valaki pedig kiesett a játékból. A végén pedig kiderült, ki a Tégla. Alább a műsor főcíme tekinthető meg.

 2000 májusában a TV2-t rejtélyes promók lepték el, melyben a Jakupcsek Gabriella arról beszél, szerinte milyen is egy jó vetélkedő.

Ezt 2000 júniusában valami, a TV2-től eddig teljesen idegen álló vetélkedő követte. A Multimilliomos - Most vagy soha! egy ausztrál formátum, amely nyomokban Legyen Ön is Milliomost tartalmat. 

A játék első, nyári változatának lényege az volt, hogy 3 játékos közül valaki játszhatott(szuperközeliből, ez a Milliomos esetén is fontos lesz). A játékos kapott kérdéseket, amelyeket válaszlehetőség nélkül, de egy család segítségével meg kellett válaszolnia. A játékos itt egyébként téteket tett, így végül annyit nyert, amennyi pénzt összegyűjtött, ha pedig rossz választ adott a játékos, akkor az abban a körben tett tétjét vihette haza, plusz az első kérdés után járó közüzemi számla kifizetését. 

A műsor hatalmas nézettséget produkált a TV2-nek, így nem volt kérdéses, hogy ősszel már a Legyen Ön is Milliomos ellen bizonyíthat a műsor. Először egyébként vasárnap és hétfő este ment a Multimilliomos- Most vagy Soha! Alább a műsor egyik része tekinthető meg.

Nyáron egyébként egy újabb valóságshow is látható volt a TV2-n Balatoni Napló címmel, amelyben 6 fiatal próbált boldogulni a Balaton partján. Ez volt az első olyan valóságshow, ami konkrétan az emberek intim beszélgetéseire, és életükre épült.

A TV2 műsorai után nézzük az RTL klub műsorait, abból kivételesen nem lesz olyan sok, mint amennyi eddig volt.

Vágó István újgenerációs vetélkedője végül 2000. február 29-én indult el. A Legyen Ön is Milliomos első adása közel hárommillió nézőt ültetett le a képernyők elé. A műsor minden adásával kimagasló nézettséget hozott az RTL klubnak, akik nagyrészt ennek a műsornak(no meg a már bevált Barátok közt - Fókusz duónak) köszönhették azt, hogy átvették 2000-ben a piacvezetőséget a TV2-től. A műsorról egyenlőre ennyit, jövő héten, a Mit néztünk régen? különkiadásában bővebben szót ejtünk majd a pontosan 20 éve indult műsorról.

unnamed_7.jpg

Az RTL klub másik nagy durranása a Péntek esti Vigadó volt. A műsor négy részből állt, és minden második péntek este jelentkezett.

  • A műsor első része Vágó István Ki vagyok Én?-hez hasonlító műsora volt, a Csalóka volt. 
  • Zámbó Jimmy is ebben a műsorban kapott saját zenei műsort, Dalban Mondom El címmel, melyben Jimmy dalaival szórakoztatta a közönséget.
  • A 3+2 zenekar mulatós blokkja volt az Ásó, kapa, nagyharang, melyben mulatós slágereket adtak elő híres mulatós zenészek.
  • Végül Gálvölgyi János, Hernádi Judit, és Bajor Imre főszereplésével elindult a Pasik!, ami egy szituációs komédia volt(mellesleg a blokk legsikeresebb elmeme). A sztori röviden annyi, hogy Palika és Jucus házassága tönkrement, Jucus pedig a közös házba beköltözteti Ernőt, új párját. A sorozatot több neves színész is erősítette. A teljesség igénye nélkül Liptai Claudia és Reviczky Gábor fontos szerephez jutottak a szitkomban.

unnamed_4.jpg

A blokk viszont nagyon hamar megbukott, így a műsorokat többfelé pakolták szét. A Pasik! szombat este, a Csalóka hétvégén délután folytatódott, a másik két műsor ebben a formájukban megszűnt, ennek következményeiről két hét múlva, cikksorozatunk következő részében fogunk részletesen írni.

A 2000-es év tavasza komoly változásokat hozott, főként a TV2 életében, de ezek a változások nem jártak sikerrel. A TV2 18-49-ben már csak második volt, a szórakoztató műsorokat ezután a nézők már nem a TV2-n, hanem az RTL klubon keresték. Később ez azért lesz érdekes, mert a TV2 inkább a hírszolgáltatásra kezd építeni, ami a pozíciójuk visszaszerzéséhez kevés lesz. 

Jövő héten, február 29-én lesz pontosan 20 éve, hogy elindult a Legyen Ön is Milliomos, ennek kapcsán a jövő héten a Mit néztünk régen? rovat különkiadással jelentkezik, melynek témája minden idők legsikeresebb kvízjátéka lesz. Érdemes lesz akkor is követni minket!

Most pedig újra kíváncsiak vagyunk a véleményetekre! Nektek melyik műsor hiányzik a legjobban 2000 tavaszáról?

Fotók: A Legyen Ön is Milliomos(majdnem) stúdiója - RTL klub, Mindenki minket néz - RTL klub, 

A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2000 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?