2020. feb 01.

Mit néztünk régen? - III. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - III. rész

1998 ősz, beindul az RTL...

Cikksorozatunk múlt heti részében felidéztük azon műsorokat, amelyek 1998 tavaszán indultak. Ezúttal, a sorozat harmadik részében 1998 ősszel indult műsorairól ejtünk szót. Elöljáróban annyit, hogy az RTL klub is végre felért a TV2 szintjére. Hogy mindez hogyan történt, az a TOVÁBB gombra kattintva kiderül!
rtl_98.png

1998 őszéré végre az RTL klub is behozta az egy éves, komoly lemaradását olyan műsorokkal, mint a Barátok közt, a Meglepő és Mulatságos, vagy a Kész Átverés show. Persze a TV2 sem hagyta ezt szó nélkül. Ott is indultak műsorok, nem is akármilyenek, de ne szaladjunk ennyire előre...

Az ekkor indult műsorok ismertetését kezdjük most az RTL klubbal, akik 1998 őszére egy nagyobb székházban folytathatták működésüket, nagyrészt ez is lehetővé tette a nagyobb formátumú show-műsorok készítését is. 

Az RTL új arculattal, hatalmas kampánnyal vezette be őszi műsorait. Elsőként szeptember 30-tól vette kezdetét  az addig MTV Dossziéját vezető Frei Tamás új műsora, ezentúl az RTL klubon. Az Új Frei-Dosszié szerdánként hatalmas siker volt az RTL-en, a műsor egyébként több változatot is megélt a csatornán, cikksorozatunkban erről később még szó lesz.

Október 19-től aztán elindultak a nagyszabású műsorok. Kezdésképp a szintén frissen szerződtetett Friderikusz Sándor, és új showja, a Meglepő és Mulatságos indult el, amely meghozta az RTL klub számára az első komoly sikert. A műsor adásonként 3 millió embert ültetett le a képernyők elé. Ez volt Magyarországon az első olyan műsor, amelynek saját weboldala(!) volt. A Meglepő és mulatságos reklámozása miatt egy nappal a műsor indulása előtt, az önkormányzati választások estéjén Fridi vezette az RTL klub Híradóját.

Aztán eljött október 26, a Barátok közt indulása. A sorozat indulásának körülményeiről már itt írtunk, ezért ezt most külön nem részleteznénk, viszont azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ezzel 1 év után új műsorstruktúrája lett az RTL klubnak(később a TV2-nek is), amellyel a Híradó már 18:45-kor már elkezdődött, ezt pedig már 19:05-től a Fókusz követte. 19:30-tól jött a Barátok közt, majd este 8-kor a már jól megszokott sorozat/film, vagy showműsor volt látható(beleértve a hétvégét is).

5.jpg

Új arcok nemcsak Frei Tamás, Gálvölgyi János, és Friderikusz Sándor személyében érkeztek. Bárdos András a Híradóban lett műsorvezetőtársa a tavasszal érkezett Erős Antóniának, aki addig egyedül vezette az RTL hírműsorát. Akták címmel pedig vasárnap este a TV2-es Napló ellen indult egy politikai-közéleti magazin is, melynek műsorvezetője a Híradó új férfi műsorvezetője lett. 

Gáspár András és Szalontai Szilvia is kaptak új műsort az RTL-en. A Zenészben három játékosnak kellett különböző, akkor frissnek számító dalokat felismerniük. A műsor vasárnap kora este volt képernyőn, de a műsor nem hozta a várt nézettséget, így 1999-ben meg is szűnt a műsor. A Zenészről többet itt tudhattok meg.

Érdekesség, hogy az addig szombaton a Híradó előtt látható Fókusz Plusz 1998 őszére teljesen megújult. A műsor elhagyta az ismétléseket, és ténylegesen a Fókusz szombati kiadásává vált. A szombat kora esti időpontot pedig felváltotta a Híradó utáni, este 7 órás idősáv. Decembertől - szintén a Fókusz szerkesztése alatt - elindult a Vasárnapi kiadás is, amely egy rövid életű kulturális magazin volt, mindössze 1 évig volt képernyőn, amikor is a gyenge nézettség miatt megszűnt. Később még volt néhány próbálkozása a Kolosi-Holló-Marsi-Batiz négyesnek ilyen téren, de ennél egyik sem bizonyult ennél népszerűbbnek.

Aztán eljött a karácsony, és két újabb nagy show indult az RTL-en, ráadásul az egyik december 26-án. Ekkor indult el az addig Kandi Kamera műsorként futó Kész Átverés SHOW(!), melynek műsorvezetője Reviczky Gábor volt.(csak az első 5 adásban, erről a cikksorozat következő részében bővebben szót ejtünk). A showból eltűntek a külföldi "átverések", amelyek helyére magyar celebek, és az utca ártatlan embereinek szivatása került. A műsor második, szilveszteri adása itt megtekinthető.

Szilveszterkor debütált Gálvölgyi János az RTL klubon a Gálvölgyi show-val. A legendás parodista több évtized után hagyta ott a Magyar Televíziót, hogy új showműsorával havonta egyszer már az RTL klubon szórakoztathasson. A műsor első RTL-es adása itt megtekinthető.

A változások a Csíííz!-t is érintették. Először Kálloy-Molnár Péter és Szacsvay László távoztak a műsorból, helyükre Forgács Gábor, és Márton András színészek érkeztek, erről itt láthattok egy kis betekintést. Mindezek mellett a "humormagazin" vasárnap estéről szombatra került, de ez még jó sokszor változni fog...

Az RTL sorozatokkal is újított. Ekkor került először képernyőre a Pensacola - a név kötelez, a Bűnvadászok, és a Medicopter 117 - Légimentők is.

Ezek voltak azok a műsorok, amelyekkel az RTL nézettségben, és minőségben is utolérte a TV2-t. Most pedig jöjjenek a konkurencia őszi műsorai, amelyekből egyáltalán nem lesz olyan sok, mint amennyi az RTL esetében volt.

A mostanában is nagy népszerűségnek örvendő Tények Plusz nem tavaly júliusban jelentkezett először a TV2-n. 1998 októberében ugyanis már volt egy ilyen műsor, közvetlenül a Tények után. Sthal Judit és Pállfy István mellé később műsorvezetőként Pachmann Péter is csatlakozott a Tények Plusz csapatához. 1999 januárjától a magazint megszűnéséig Bombera Krisztina vezette.   

tnyekplusz.png

Showműsor is indult a TV2-n. Az Azok a szép napok! műsorvezetője Vágó István és Szandi voltak. A vidám gameshowban a hatvanas, és a hetvenes évek zenei világát idézték vissza sztárok segítségével. A műsorról itt tudhattok meg többet.

Életben Maradtak címmel(hasonló minőségben, mint az RTL-es Életveszélyben), Torda Júlia műsorvezetésével szintén "hétköznapi hősöket" ismerhettük meg, bár ezek a történetek valósághűebben lettek előadva, mint Cserhalmi György magazinjában.

A csatorna komoly ünneplést tartott október 4-én, amikor a TV2 egy éves születésnapját ünnepelte. A Budapest Kongersszusi Központból este Születésnapi Dáridót sugároztak, napközben pedig a család tévéje családi programokkal kedveskedett a helyszínre kilátogató nézőknek. 

Kepes András is a TV2-höz szerződött, ahol egy saját műsorral a Kepes című, beszélgetős műsorával szórakoztatott, ám betegsége miatt a műsort abbahagyva vonult vissza a tévézéstől egy időre.

Az 1998-as ősz komoly változást leginkább az RTL klubnak hozott, de ezzel még mindig nem sikerült beérniük az akkor még biztos első TV2-t, akik, - mint az az őszi szezonon is látszik - túl magabiztosak voltak, de hogy a múltkori példát említsük, a TV2 egy olyan házat épített, amely rossz alapokon állt, és még idő előtt össze is dőlt. Mindez 1999 januárjától indul, de erről már csak cikksorozatunk következő részében esik majd szó...

Fotók: Befutottak - RTL klub, Pillanatkép a Barátok köztből - RTL klub, Tények Plusz - TV2

Szólj hozzá

1998 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?