2018. okt 20.

Hogyan is indult el a Barátok közt? Jubileumi I.rész

írta: FoA
Hogyan is indult el a Barátok közt? Jubileumi I.rész

Mostantól, minden nap egy-egy érdekességgel készülünk Magyarország legnézettebb magyar sorozata, a Barátok közt 20. születésnapjára. A cikksorozat 7 részből fog állni, lesz közte olyan, amikor találgatunk, hogy ki hal meg, de lesz olyan is, amikor múltidézésbe kezdünk. Most a sorozat indulását idézzük fel, a körülményeket, a cselekményt (vagyis hogy mi történt ekkor a Mátyás Király téren), és azt, hogy hogyan is reagált a konkurens TV2 ebben az időszakban a sorozatra. A múltidézés a TOVÁBB gombra kattintva kezdődik!

41398897_1901546169891738_751055098485932032_o.jpg

Előzmények

 

Mint ismeretes, az RTL klub 1997 októberében indult el, de annyira nem bíztak abban, hogy megkapják az egyik programhelyet, hogy nem tudtak időben felkészülni az indulásra. Ez abban is megmutatkozott, hogy az RTL inkább új, fiatalabb, ismeretlen embereket akart felépíteni. Két ismert arcuk volt; Szellő István (Híradó), és Farkas Beatrix (Jó reggelt!), akik a Magyar Televíziótól érkeztek. A gyors kezdés miatt egy évet kellett várni az igazi durranásokra. Ekkor mutatkozott be több MTV-től átigazolt műsorvezető az RTL-en, pl. Frei Tamás (Frei Dosszié), Friderikusz Sándor (Meglepő és mulatságos), de itt tűnt még fel a Szomszédok után Liptai Claudia (Csíííz!), és Reviczky Gábor is (Kész Átverés!). Igen, ezek a műsorok mind a Barátok közttel egy időben indultak, amit az RTL egyik csodafegyverének szántak, de ez nem valósult meg, de erről majd később.

Az indulás

 

Elég izgalmasra sikeredett az indulás, ugyanis a Barátok köztnek nem október 26-án kellet volna elindulnia, mert a koncessziós szerződésben az állt, hogy már szeptemberben el kellett volna kezdeni. Az ok talán az, hogy későn(augusztus végén)kezdődött a fogatás, ami miatt nem maradt idő az utómunkára, de ezt az akkori RTL vezetői jobban tudnák nálam. Lényeg a lényeg, eljött október 26, Kalamár Tamás, az akkori producer nagy elsőrésznéző bulit rendezett, ami jól sikerült, de a számok nem azt mutatták, hogy lekötné az embereket a sorozat. Az RTL viszont a rossz számok ellenére tartotta életben a sorozatot, bízva abban, hogy ez lesz az ő zászlóshajójuk, és végül is igazuk is lett(Azt még zárójelben megjegyezném,hogy a TV2 és az RTL között a legnagyobb különbség az idő volt, mert a TV2 nem várt az RTL-lel szemben. Ha valamit nem néztek,azt azonnal le is vették a képernyőről.Talán ez is lett a TV2 veszte).Sőt, hogy a konkurencia(TV2) is adjon egy pofont az RTL-nek, a nézettségi adatok ismertsége után a TV2-nél pezsgőt bontottak, hogy megünnepeljék, hogy a REX felügyelőt hányszor annyian nézték azon a héten, mint a Barátok köztöt. Kalamár Tamás később viszont úgy vélekedett, érthető, hogy először még nem kötötte le a nézőket a sorozat, hiszen annyira új volt még ez a műfaj, a napi magyar sorozat.

 

A csúcsra törés

 

1999. Az RTL koncepciója itt kezdett el beválni, egyre több fiatal néző pártolt át a TV2-től az RTL klub-hoz, legfőképp a Barátok közt miatt. Sőt, az még hab a tortán, hogy 1999 novemberében Vágó István átigazolt az RTL-hez, ahol egy új generációs vetélkedőt ígértek neki(Legyen Ön is Milliomos). Szóval gyülekeztek a viharfelhők a TV2 feje fölött, és ekkor már a Barátok közt képes volt az 1987 óta futó Szomszédokat is padlóra küldeni, mely a kereskedelmi csatornák térhódítása miatt 1999.december 30-án megszűnt. Szóval a fordulatos cselekmény, és a rengeteg dráma miatt a Barátok közt piacvezetővé vált 1999 májusában, és gyakorlatilag - kisebb-nagyobb ingásokkal - azóta is az.

 

Holnap folytatódik a sorozat a második résszel, amiben majd inkább a most történő dolgok kerülnek fókuszba!

Fotó:RTLklub

Szólj hozzá

Barátok közt 20évesaBarátokközt