2020. jan 07.

Az MTVA nem kér az új Szomszédokból

írta: FoA
Az MTVA nem kér az új Szomszédokból

Mint az december végén nyilvánosságra került, 20 év szünet után folytatódhat az ország egykori kedvenc sorozata, a Szomszédok. A 24.hu most a sorozat egykori rendezőjével, a feltámasztást kezdeményező Bujtás Jánossal készített interjút. Ebben a sorozat szilveszteri, különleges adását is készítő rendező elmondta, hogy az MTVA nem támogatja a folytatást, felmerült az is, hogy a Netflixre érkezhetnének a sorozat új epizódjai, és hogy főként nem a sorozatot, hanem a családok történetét szeretnék majd folytatni. További részletek a TOVÁBB gombra kattintva.

1551190747_magenheim_1180_550_4.jpg

A sorozat 1987. május 7.én indult a Magyar Televízióban, és egészen 1999. december 30-áig szórakoztatta magyarok millióit a képernyők előtt. 

A sorozat főrendezője, Horváth Ádám idén júniusban hunyt el, munkatársa, Bujtás János a 24-hu-nak mesélt arról, hogy hogyan áll a folytatás.

Az MTVA nem kér a folytatásból, a Netflix is szóba került

Arról, hogy hol tartanak a régi-új sorozat előkészítő munkái, erről Bujtás azt nyilatkozta,

Megkérdeztük az MTVA-t a lehetőségeinkről, ők azt jelezték, hogy nem akarnak részt venni a folytatás megvalósításában, ezért most a többi tévécsatornánál tapogatózunk, és ahogy már említettem, elindultunk egy másik irányban is, mint amilyen például a Netflix, hiszen átalakultak a „tévénézési” szokások, különösen a fiataloké.

Emellett már elkezdődtek a forgatási munkák is, vagyis pontosabban egy-egy ötven perces riportfilmet készítenek(kb 10-12 rész), melyben bemutatnák, mi történt az elmúlt 20 évben a szereplőkkel, ezzel visszavezetve őket a sorozatba.

Julcsi, és a Takács házaspár nélkül folytatnák

A rendező hangsúlyozta, a családokban is folyamatosan történnek változások, nem lesz ez másképp a Takács, a Mágenheim, és a Vágási család életében sem. Annyi biztos, hogy a hogy Taki bácsi és Lenke néni karaktereit nem veszi át senki, de a rendező nem zárta ki, hogy ne érkezzen egy új idős házaspár a sorozatba. Ábel Anita, akit Julcsiként ismert meg az ország, már az első pletykák felröppentekor jelezte, nem lenne benne a folytatásban. Sorozatbéli édesapja, Kulka Jánosról a rendező azt mondta,

Egyetlen kritikus pont van, de ez sem befolyásolja a folytatást, és ez Kulka János helyzete. Itt az a kérdés, hogy ő felvállalja-e azt az állapotot, amiben ő van jelenleg, és amiből az a valószínűbb, hogy nem fog tudni száz százalékosan meggyógyulni. Ha ezt bele lehet építeni dramaturgiailag ebbe a családi történetbe, akkor ebben egy Oscar-díjas alakítás lehetősége is benne lehet. Ha pedig nem akarja vállalni, akkor ezt is megoldja majd a dramaturgia.

Mi van a politikai befolyással?

Bujtás elmondta, a Szomszédok mindig is politizált, ez az új epizódokban sem lenne másképp. A rendező kihangsúlyozta, nem ellenzéki, és nem is kormánypárti lesz az új sorozat.

Ami viszont a politizálást illeti, szerintem nem szabad attól függenie egy ilyen produkciónak, hogy mit szól hozzá a politika. A Szomszédok az első tizenhárom évében is politizált, de sosem lépte át a direkt politizálás határát. Ez a teleregény műfaj ugyanis a jellegéből adódóan politizál, vagyis a figurák, a konfliktusok, a napi problémák megjelenítése is valahol politika. Szokták mondani, hogy mi vigyáztunk, hogy ne politizáljunk, pedig nem vigyáztunk, hanem ez egy szándékos döntés volt, hogy direkt módon ne nyúljunk bele a pártpolitikába, ahogy Horváth Ádám egykor fogalmazott: „nem akartunk forradalmat csinálni”, hiszen nem ez volt a dolgunk. Ma sem ez lenne, ha folytatódna a sorozat: nem lenne se kormánypárti, se ellenzéki szócső, hanem a hétköznapi emberek problémáit, lehetőségeit, megoldásait, nyavalygásait fogalmazná meg, és ez tök természetes dolog, hiszen az egész életünk erről szól, hogy ezerféle véleményünk van mindenről. Szerintem ezért is lenne gyávaság, ha a politika reakciójától félve nem mernénk foglalkozni közéleti dolgokkal. De még egyszer mondom: nincs direkt politizálási szándékunk.

Bujtás János azt is elmondta, a sorozatot próbálják modernizálni, egy biztos, a teleregény formát szeretnék megtartani, ezzel együtt a részek végén a szereplők által elmondott bölcsességektől sem kell elköszönnünk, feltéve, ha találnak egy csatornát, amely vevő lenne az új sorozatra. A rendező szerint kb. 8 hónap múlva készen állhatnak a folytatásra, így akár az is előfordulhat, hogy közel 21 év után, akár szeptemberben folytatódjon az ország egykori kedvenc sorozata, egy biztos, ezentúl nem kéthetente, hanem hetente jelentkezne az ország egykori kedvenc sorozata, és hogy hol? Az még a jövő zenéje...

Fotó: MTVA

Szólj hozzá

Szomszédok