2019. okt 27.

22 éves az RTL klub

írta: FoA
22 éves az RTL klub

Ma este 18:59 perckor lesz 22 éve, hogy elindult az RTL klub hivatalos adása. Az indulás előtt 20 napig meglehetősen kevés saját műsort adott az RTL, régi filmeket, kívzjátékok kísérleti adásait, híradót, és meglehetősen sok klipet sugároztak.

maxresdefault.jpg

Az kísérleti adás alatt, és jónéhány napig a valódi adás alatt is az RTL klub logója sokkal nagyobb volt annál, mint amit ma látunk. 

Az adás 1997. október 27-én, 18:59 perckor kezdődött el. Sokáig úgy volt, hogy az este, 7 órakor kezdődő Híradóval indul az adás, aztán az utolsó pillanatban a Meri vagy nem Meri lett az, amivel elindult az RTL klub hivatalos adása. A játék házigazdája Pokritvsák Mónika volt. Aztán, este 7-től indult az első Híradó, amit a műsor akkori házigazdái, Hlács Andrea, és Szellő István vezettek. Előbbi hamar távozott az RTL klubtól. A bemutatkozó műsorban az induló műsorok készítői, és műsorvezetői is bemutatkoztak.

Az adás evvel a spottal indult el:

 Október 28-tól pedig beindult a rendes adás. Eleinte olyan műsor voltak képernyőn, mint Vizy Andrással a Százból Egy, Marsi Anikóval, és Batiz Andrással a Fókusz, Kéri Kittyvel a Kedvencek magazin, Prokopp Dórával a Dóra Mozija, Alföldi Róberttel és Szily Nórával a Jó reggelt!(mai nevén Reggeli), vagy Palotás Petrával a Klip Klub.

Érdekesség, hogy a Fókusz nem mindig a Híradó után jelentkezett. Az RTL klub ugyanis az első két hétben a Szerencsekerék ellen, az esti, 8 órás filmet felvezetve a gyengébb nézettségű Százból egyet adta 19:30-tól. A Fókusz az esti Híradó előtt, 18:30-tól jelentkezett. 

A csatorna műsorstruktúrájának gerincét az országos TV premier filmek adták, este 8 órától. Továbbá fontos volt az is, hogy esti Híradó fél órával korábban kezdődjön, mint az MTV esti adása, így, mire a királyi tévén elkezdődött a Híradó, sokan már tájékozódtak a nap eseményeiről. Míg a film és a Híradó közti időt a TV2 egy sorozattal(illetve később a Szerencsekerékkel) vezette fel, addig az RTL egy szórakoztató magazint adott, melynek címe a mai napig Fókusz.

Az RTL klub első sikeres műsorát eleinte Marsi Anikó és Batiz András vezette. A TV2-n egy hasonló műsor, a Napló tarolt vasárnap este, ezért az RTL klub úgy döntött, 1997 decemberétől vasárnap esténként elindítják a Fókusz Pluszt, amelyben a hét legizgalmasabb riportjait mutatta meg újra Holló Márta és Kolosi Péter. A Fókusz Plusz hamar bukás lett volna, ha az RTL klub nem teszi át szombatra, ahol azóta is letarolja a konkurencia műsorát.

Az RTL klub eleinte unalmas műsorkínálata egyre színesedett. 1998 tavaszán több népszerű sorozat(pl:Cobra 11) mellett bemutatták az első, szórakoztató, humoros műsort is, a Csíííízt, amely az első nehézségek után hamar magára talált, és szerencsére a nézők is megtalálták.

Ősszel az első nagy műsordömping pedig olyan sztárokat hozott az RTL klubhoz, mint Frei Tamás, vagy Friderikusz Sándor. Ekkoriban indult el a csatorna első show-műsora is Meglepő és Mulatságos címmel. Október 26-án pedig elindult a Barátok közt is, amely azóta is a csatorna egyik legnépszerűbb műsora. A közben folyamatosan gyengülő TV2 piacvezető helyét 2000-ben átvette az RTL klub, és ezt a pozicióját a mai napig őrzi.

Fotó és videó: RTL klub

Szólj hozzá

Barátok közt Fókusz RTL klub