2023. feb 11.

Elfeledett tévéműsorok - Megdől-e a dominódöntés világrekordja?

írta: FoA
Elfeledett tévéműsorok - Megdől-e a dominódöntés világrekordja?

Sorozatunk előző részében a TV2 egyik rövid életű bulvárműsorával, a 10! című, feledhetőre sikerült bulvártoplistával (és annak következményeivel) foglalkoztunk. Elfeledett tévéműsorokat felidéző cikkünkben most egy olyan, világraszóló eseménysorozattal foglalkozunk, amire milliók voltak kíváncsiak. A Dominó-napról szóló írásunk a TOVÁBB gomb után olvasható.

1-1.jpg

Játszani jó - szoktuk mondani. Lehetünk akár nyugdíjasok, harmincasok, vagy tizenévesek, biztos, hogy van olyan játék, amitől elájulnánk. Ilyen a dominó is, ami - mily meglepő - egy műsor miatt hosszú évtizedekre lett a világ egy kedvenc játéka. 

Ez egyébként egy teljesen őrült ötletnek volt köszönhető, miszerint:

Döntsük meg a dominódöntés rekordját!

1998-at írunk, amikor is egy holland kisvárosra, Leeuwardenre figyelt szinte az egész világ. Itt dőlt el ugyanis, hogy sikerül-e bekerülni a következő Guinness-rekordok könyvébe.

Ekkoriban viszont még hiányoztak a magyarok az egyre nagyobb eseményről, amire aztán egyre több és több ország küldött csapatot (akik ugyebár több hónapig rakják a dominókat) és annál is többen kezdték el közvetíteni a Dominó-napra keresztelt eseményt.

Kósa L. a Dominó napon?

Magyarország először egyébként - mint közvetítő - 2001-ben kapcsolódott be "A rekorddöntés napjába". A showműsor akkoriban viszont egy picit más volt, mint ahogy megszoktuk, és nemcsak azért, mert a TV2 közvetítette.

De erről inkább győződjön meg mindenki saját maga. A ReklámInvázió egyik szerzője ugyanis megtalálta a 22 évvel ezelőtti Domino-day egy részletét, amiben még Jakupcsek Gabriellát és Kósa L. Adolfot láthatjuk műsorvezetőként.


A videó a TV2 Csoport tulajdonát képezi!

A közvetítést egyébként (az ekkoriban már haldokló) TV2-n két és fél millióan nézték, ami nem számított rossz nézettségnek. Épp ezért 2002-ben is a TV2 hozta el a showt, amit már csak Jakupucsek Gabriella vezetett. Ez azonban több helyen is elcsúszott.

Például ott, hogy a "gigaprodukció", a Big Brother miatt - ha hihetünk a korabeli tévéújságoknak - laza húsz percet csúszott a közvetítés. Vagyis, a magyar nézők lemaradtak a dominódöntés - többnyire látványos - nyitányáról is. Ezek után talán nem olyan meglepő, hogy nem nagyon nézték az ekkoriban már szárnyaló TV2-t (a 2002-es rekorddöntést már csak 1,3 millióan nézték). Erről maradtunk le egyébként akkoriban:

Így aztán a TV2 nem kért a folytatásból, az RTL viszont lecsapott a 2004-ben újult erővel visszatérő Domino-dayre.

Lilu, Szujó, Vanda

Az RTL-es "triumvirátus". Ők hárman - Lilu, Szujó Zoltán, Dombóvári Vanda - voltak azok, akik évekig együtt vitték a showt. Merthogy a két csatorna közvetítésében a legnagyobb különbség maga a megvalósítás volt. Míg a TV2 inkább egyfajta közvetítést akart adni az eseményről, addig az RTL klub egy nagyszabású showt csinált a Dominó-napból.

A 2004-es döntögetés egyébként azért is volt különleges, mert az RTL saját maga döntött úgy, válogatást tart és delegációt küld Hollandiába, két hónapra. Ez pedig még egy okot adott a nézőknek arra, miért is kapcsoljanak oda. Mert ismerjük:

Há' magyarok vagyunk, nézzük má' meg mit szerencsétlenkednek össze ezek a jóemberek"

És pont ezen filozófia jegyében több mint hárommillióan figyelték, megdől-e a rekord. A showban egyébként volt minden: szurkolás, nyereményjáték, élő építés, egyszóval minden, ami egy jó műsorba kell. Apropó, építés.

Korábban már említettem, mekkora népszerűségre tett szert a dominó a közvetítésnek hála. Ezt egyébként saját, személyes példámon keresztül mutatnám be: még gyerekként figyeltem az egész családommal az RTL-es közvetítéseket.

Nem voltam akkoriban - mint ahogy most sem - olyan nagy dominóőrült, de néha-néha azért játszottunk vele. A Dominó-napon viszont mindig kedvem támadt előszedni a kis fa dominókat, amik nem nagyon hasonlítottak arra, amik a tévében voltak (pláne, hogy építeni is nehéz lett volna velük).

És ez - tessék elhinni - mindenkit magával ragadott. 2009-ben viszont véget ért a sikersztori.

Lesz még valaha Dominó nap?

Beütött a gazdasági válság, ezért a szervezők úgy döntöttek, 2010-ben nem rendezik meg az eseményt. És valamiért 2020-ig így is maradt.

A járvány kirobbanása előtt ugyanis a műsor licenszét forgalmazó holland Endemol bejelentette: ősszel 11 év után visszahozzák a Dominó-napot. Ezt viszont a koronavírus miatt 2021 márciusára tolták, onnan pedig szeptemberre. Aztán végül minden visszaállt a kiindulási pontra és a cég határozatlan időre felfüggesztette a visszatérést.

Vigaszként viszont bejelentették, hogy Domino Masters néven készítenek egy vetélkedőt, amiben két 3 fős csapat verseng egymással. A cél viszont itt nem az, hogy minél több dominó dőljön le, hanem hogy a különböző témakörökhöz kötött alkotások látványosak és kreatívak legyenek.

A műsor 2022 tavaszán debütált az Egyesült Államokban, az viszont még kérdés, megéli-e a második évadot az ottani - jelenleg egyetlen - verzió.

Cikkünk ezzel véget ért, viszont kíváncsiak vagyunk arra, szívesen látnátok-e újra akár a Dominó-napot, akár a "felújított" változatot a tévében, ezért egy szavazást indítunk, amit alább találtok.

Fotók és videók: RTL Magyarország, TV2 Csoport

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Elfeledett tévéműsorok Domino day Dominó nap