2023. jan 02.

Reptér, Aranyeső, Hírcsárda, Dáridó - Ilyennek láttuk 2022 szilveszterét

írta: ReklámInvázió
Reptér, Aranyeső, Hírcsárda, Dáridó - Ilyennek láttuk 2022 szilveszterét

Megérkezett 2023, a várva várt újév, amit szokás szerint a különböző tévécsatornák is megünnepeltek, javarészt különleges programokkal. Az idén pedig a korábbiaknál lényegesen színesebb és jobb kínálattal találtuk szembe magunkat szilveszter napján. A következőkben erről lesz szó. A ReklámInvázió szerzőivel és a Szilveszteri műsorok bloggal közösen ugyanis úgy döntöttünk, folytatjuk már hagyományosnak számító szilveszteri értékelésünket, hogy így mondjunk végleg búcsút az óévnek.

nc_szilveszter1_111.jpgA Szilveszteri műsorok blog számításai szerint idén 13 vadiúj műsort láthattunk a tévében az év utolsó napján, így aztán rendesen fel volt adva a lecke számunkra, hogy minden egyes műsorról tudjunk írni. De szerencsére nem tudott kifogni rajtunk az idő, így most minden, ezen az estén látott új programról szólunk majd. Sőt, ezúttal nem szilveszter napjától indulunk.

December 30.

RTL

Fókusz

Mivel manapság az RTL-nél luxusszámba megy az évekig kötelező (!) elemnek számító Fókusz is, épp ezért úgy döntöttünk, megnézzük, december 30-án mennyire sikerül szilveszteri hangulatot teremtenie a magazinnak.

Nos, az adás után bátran kijelenthetjük, néhány aktuális apróságot leszámítva teljesen. Épp ezért érthetetlen, hogy ezek a témák miért nem férnek el egy SZILVESZTERI adásban:

  • Hogyan készült a NőComment szilveszteri adása?
  • Hogyan telik különböző országokban a szilveszter?
  • Az év bulvárkrónikája
  • Hogyan készült a szilveszteri Híradó
  • Ki mondja majd az újévi köszöntőt éjfél után?

Immáron negyedik éve cikkezünk folyamatosan arról, hogy az RTL szilveszteri takaréklángja nagyon nem jó, és ez bizonyos szempontból – a reklámok mennyiségét nézve biztosan – még csak rosszabb lett annál, ami 2021-ben volt.

Na de haladjunk tovább, nézzük, mit is láthattunk még szilveszterkor az RTL-en (amit értékelni is lehet)

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

December 31.

RTL

RTL Híradó

Ha más nem is, legalább ez jól sikerült az RTL-en idén. Volt már olyan, hogy a Hírcsárda híreit olvasták fel szilveszterkor különleges műsorvezetők, az idei azonban márcsak azért is volt telitalálat, mert ezt két olyan színész tette, akik értik a dolgukat ezen a téren.

Lengyel Tamás a Magyarország Kedvenc Műsora YouTube-csatornán csinált már Hírcsárdás híradót, így aztán tudhattuk, jó lesz a műsor. Rainer-Micseinyi Nóra pedig szintén ezen a csatornán szokott szerepelni, sőt, ők ketten mondták 2021-ben és 2022-ben is az újévi köszöntőt is saját, illetve a Dumaszínház platformjain.

hirado_szilveszter2.jpg

Anélkül, hogy részletezném, mi is volt pontosan ebben az adásban, megadom a maximum pontszámot, igazán telitalálat az idei különkiadás, kár, hogy csak ennyi jutott az RTL-től idén. Illetve „csak” majdnem.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

Himnusz és Újévi köszöntő

Eljut a néző odáig, hogy nem elég, ha mindig, minden évben ugyanazt kapja. Így vagyok én az RTL-es Újévi köszöntővel, ami elsőre nagy meglepetésnek tűnt és nagyon jól is sikerült (akkor még Kulka János köszöntötte a nézőket), az utóbbi években viszont egyre csak csökkent a fénye az egésznek, és a jópofa köszöntőből egy érzékenyítő beszéd lett az újév első pár percére.

Ez mind rendben is van, de kérdezem: miért jó az nekünk, kereskedelmi tévét nézőknek az, hogyha a szilveszteri házibuli közepette arra kapcsolom be a tévét, hogy – idén – egy ukrán származású magyar katona mondja el szomorúra gondolatait, majd Koncz Zsuzsa egy szintén szomorú dalt énekel?

Félreértés ne essék: nem azzal van a baj, hogy van ilyen, hanem azzal, hogy az újév első, vidám perceiben van ez a köszöntő. Javaslom, hogy idén szilveszterkor az ilyesfajta jókívánságokat süssék el mondjuk az esti Híradó után (ahol úgyis csak (általában) rossz híreket hallunk), és akkor egész jó lesz ez. De így, ebben a formában ez majdhogynem értékelhetetlen. Mint ahogy az egész RTL-es szilveszteri kínálat.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

TV2

Szilveszteri Szerencsekerék

A Szerencsekerék különkiadásáról megvoltam győződve hogy jó lesz, hiszen tavaly is hatalmas fölénnyel nyert RTL-es vetélytársával szemben. A vetélkedőtől egyébként idén is ugyanazt kaptam, így aztán olyan sok meglepetés nem volt benne.

s.png

Az viszont nem tetszett, hogy olyan játékosok játszottak, akik látszólag nem passzolnak össze, sőt, Bódi Margó és Köllő Babett is játszott már rendes adásban, így szerencsésebbnek tartottam volna, ha olyan ismert embereket hívnak, akik a három évad során még nem játszottak. Így most csak 3 pontot tudok adni.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Tavaly imádtuk a műsort, nagyon király volt, most viszont kifejezetten gyenge. 2021-ben kaptunk a Cystaltól extra produkciót, most ehelyett jött Bódi Margó, ami még nem is rossz választás így szilveszterre. Egyébként egyet tudok érteni az előttem szólóval, nem passzoltak össze a játékosok, és ez elrontotta az egész műsort.

Mindemellett azért azt is leírom, hogy tetszettek a zenei betétek, jók voltak a feladványok, viszont Kasza bevolulója számomra annyira irritáló volt, hogy jobb, ha inkább kitörlöm az emlékezetemből.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Sztárban sztár leszek a javából

Ez a műsor sokkal hosszabb, mint amennyit érdemelne. Egy sima ismétlő-válogatásnak szerintem amúgy sincs nagyon létjogosultsága szilveszter estéjén, de mondjuk Tilla konferálása és a díszlet egy hangyányit dob rajta. Fél órában is lezavarhatták volna kora este. Ehelyett 2 és fél órán keresztül elfedi az estét, ahelyett, hogy mondjuk az Irigy Hónaljmirigy, vagy egy-egy stand-upos műsorát látnánk helyette. Az éjfél előtti köszöntés legalább különleges volt. 

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Dáridó 25

Amit láthattunk ebből a műsorból, az hozta azt a szintet, amit manapság egy mulatós műsortól elvárunk. Minimális díszlet, nulla színpad, közönség pedig egyáltalán nincs. Aki szokott ehhez hasonló mulatós műsorokat nézni, annak semmi baja nem lehetett ezzel, viszont én, aki általában csak belekukkantok az ilyen jellegű műsorokba (általában évente egyszer, újév hajnalán) hiányérzetem volt.

Többek közt azért, mert - bár az volt a cím - a Dáridóhoz ennek a négy darab, 30 perces valaminek semmi köze nem volt a műsorhoz. Vártam, hogy talán néhány best-of jelenet jut majd a legendás udvarházból éjfél utánra is, de sajnos csak 1-2 ilyen elem jutott. Na nem baj, ezekben legalább lehetett látni az igazi Dáridót.

Ami viszont plusz pont, hogy Lajcsi egy-két alkalommal, ha jól láttam, mondott felkonfot a dalok előtt, amik teljesen újak voltak.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

RTL KETTŐ

NőComment

Idén csak részleteket láttam a showból, ami végre magára talált.

Bár sokszor megjegyeztük, hogy jobb lenne, ha humoristákat is hívnának az estére, ez idén sem valósult meg, sőt, a férfivendégek idén jóval kevesebben voltak (és Hajós András sem volt jelen) mégis bárki jól tudta magát érezni ebben az öt órában.

nc_szilveszter2_187.jpg

Egyrészt azért, mert szuper zenék voltak a műsorban, főként Radnai Péter és a Midlife Crisis zenekarnak köszönhetően. Tényleg mindent játszottak, amit csak lehetett, ez mindenképpen plusz pont! Zenei téren külön kiemelném Csonka Andrást, aki elénekelte a Ding-dongot, amivel rendre szétszivatják az egyébként három (!) csatornán is látható színész-énekes-műsorvezetőt. 

A másik érdekesség, hogy bár azt írták, hogy ez a "legcsajosabb" szilveszteri műsor, szerintem nem, sőt, annak ellenére, hogy tényleg feltűnően kevés volt a férfiak jelenléte, sokkal humorosabbra és vidámabbra sikerült az egész műsor, mint ahogy eddig. Ez egyébként főként Harsányi Leventének köszönhető. Ha mellé meghívták volna még Hajós Andrást, vagy valamelyik stand-upost, sírva röhögős szilveszter lett volna ez. Mondjuk így sem volt rossz.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

Duna TV

Bagi és Nacsa különleges szilvesztere

Ebből sikerült mind a hatot megnéznem. (A műsorújságban még egyet ígértek a Meseautó c. film elé is.) Volt, ami teljesítette is, amit vártam tőle (az Önök kérték és a Csináljuk a fesztivált előtti blokkok), de az előtte lévők annyira nem voltak jók szerintem, főleg, amikor csak "best of" jellegű válogatás volt a korábbi műsoraikból. Nem is mindegyik bejelentkezés reflektált a következő műsorra. De amúgy abszolút jó a kezdeményezés! 

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

A Bagi-Nacsa orfeuma is pozitív csalódás volt, az elmúlt években lesüllyedt duó idén odatette magát és sikerült egy igazán humoros paródiaműsort csinálniuk.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Csináljuk a fesztivált!

A közszolgálati adó hosszú idő után végre felhívta magára a figyelmét, és egy meglehetősen egyszínű, de remek szilvesztert láthattunk. Ennek "koronája" volt a Csináljuk a fesztivált! szilveszteri adása, ami pici csalódást okozott.

Egyrészt azért, mert Fodor Imrét, a show egyik műsorvezetőjét betegség miatt egy másik hölgy műsorvezető, Rátonyi Kriszta helyettesítette (miért nem egy férfi?!). Másrészt azért, mert - bár voltak extra mulatós produkciók az estén - többnyire csak versenyprodukciókat láthattunk, ami nem rossz így szilveszter tájékán (pláne a felhozatal), de mégis jobban venné ki magát, ha ilyenkor ugyanolyan különleges előadásokat láthatnánk, mint pl. december 24-én, a karácsonyi adásban.

Különlegesség azért így is akadt: a műsor zárásaként Kalapács József egy rockosított változatban adta elő Korda György Reptér című, 2022-ben nagy sikert aratott dalát, ami - legalábbis szerintem - nagyon jól sikerült.

Összességében tehát elmondhatjuk, ami jó, az jó. A Csináljuk a fesztivált pedig az, így aztán jár az öt csillag. Reméljük, hogy idén szilveszterkor is lesz különkiadás.  

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

A Duna idén Csináljuk a fesztivált! különkiadással jelentkezett, ami a csatorna talán legnagyobb durranása volt. Jó ötlet volt szerintem a különkiadás, hangulatos volt a dalokkal, szerencsére nem volt ripacskodás, bár éjfél táján a Reptér nem maradhatott ki. Minden mennyiségben megkaptuk, még az éjfél után kezdődött zenés válogatás is ezzel a dallal indult.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

ATV

A Géniusz

Kellemes meglepetés volt a Géniusz különkiadása, ahol az ATV műsorvezetői foglalták el a helyüket, és a kérdések is tökéletesen illettek ehhez a könnyed estéhez. 

A legtöbbjük nem volt nehéz, viszont óriásit derültem rajta, mikor meghallottam, hogy Sváby András szerint Budapesten 14 kerület van. Szerintem az este egyik legjobb műsora volt, nagyon jól sikerült, így aztán én megérdemelten adok ötöst.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

#Bochkor

Fél év szünet után már az is különlegesnek számított, hogy új adással jelentkezett a talkshow. A vendégek is a "szokásosak" voltak, de jó kis csapat jött össze, a témák is egész jók voltak. Valamivel rövidebb lett amúgy a műsor, de ez nem volt baj, főleg szilveszterkor jobban örülök, ha több rövidebb műsor van.

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

AradiVarga show

Ha az ember nevetni szeretne, akkor két választása volt, vagy a rádiókabaré már már kiöregedő humoristákkal (Fábry, Bach Szilvia), vagy a friss AradiVarga páros. Sajnálom hogy a modern tévézésből kivették a kabaré műfaját, és az évtizedekig hagyományos, hetekre beszédtémát adó kabaré elveszett a modern világból.

Pedig ahogy mondani szokás, a téma a lábunk előtt hever, sokkal elborultabb a világ mint akár 20 éve, lenne miről poénkodni. A tanárparódiák például manapság igen aktuálisak, hiszen számtalan tanár létezik aki nem abból a tárgyból diplomázott de a hiány miatt azt is tanítania kell.

Maksa Zoltán visszatérése is szórakoztató volt, hozta a tőle elvárt szintet amit anno megszoktunk. A kedvenc részem viszont egyértelműen a tévéműsorok paródiái voltak, ugyanis ők az egyetlenek akik mai napig aktívan szokták kifigurázni a műsorokat. 

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

A (reklámokkal együtt) 2 óra 20 perces műsor minden jelenete új volt, eddig ez volt a legnagyobb műsora a humorista párosnak. Sokszínű volt, számos vendég előadóval. Már majdnem olyan érzés, mint egy klasszikus, jelenetenként változó fellépősorú kabaré. A nagy visszatérő Markos György extra hosszú játékidőt kapott, ennek külön örültem! Így nem is adhatnék mást, mint ötös értékelést!

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

Szilveszteri műsorkibeszélőnk pedig ezzel véget is ért. Igyekeztünk átfogó képet adni az év utolsó estéjének felhozataláról, ami tartogatott bőven meglepetéseket, és nemcsak a műsorok szempontjából.

A nyilvánosságra került nézettségi adatok szerint ugyanis a nagy meglepetésekkel szolgáló Duna TV lett az év utolsó napjának legnagyobb nyertese, míg az RTL immáron harmadszorra kapott ki - ezúttal szoros, de gyenge küzdelemben - a két Dühbe jövünk filmmel. Hamarosan egyébként külön cikkben elemezzük majd a szilveszter este nézettségét.

Fotók, videók: RTL, TV2 Csoport, MTVA, ATV

Szólj hozzá

2022 ATV Szilveszter Duna TV TV2 RTL Értékelés RTL Kettő