2022. dec 22.

Volt karácsony Kevin nélkül? - Ezeket néztük karácsonykor az elmúlt 30 évben

írta: Szerencsekerék
Volt karácsony Kevin nélkül? - Ezeket néztük karácsonykor az elmúlt 30 évben

Napokon belül itt a karácsony, ez pedig nem jelent mást, mint hogy megannyi jobbnál jobb (?) alkotást láthatunk a tévéképernyőn. Ezek többnyire ismétlések, de azért mindig akad egy-két olyan film vagy műsor, amin igencsak meglepődik az ember (mint például az idei Mi kis falunk különkiadás). A következőkben az elmúlt harminc év karácsonyi műsorait idézzük fel, azok közül is kiemelve a meglepőket, vagy azokat, ahol valamiféle mérföldkő történt.

reszkessetek-betorok-320x180.jpg

Hol van Kevin?

Mielőtt azonban rátérnénk a két nagy kertévé kínálatára, érdemes egy kis kitekintést vetni a kilencvenes évek elejére is. Ekkoriban még csak két csatornát lehetett fogni. Így hát nem is nagyon volt választása a nézőnek, vagy megnézte az adott filmet vagy kulturális műsort, vagy pedig kikapcsolta a tévéjét és aludt.

Kevesen emlékeznek rá, de a mára karácsonyi klasszikussá váló Reszkessetek, betörők! első részeit is még az MTV vetítette. Először például 1994 karácsonyán, talán nem kell nagyon mondanunk, hatalmas sikerrel.

1997-től aztán minden gyökeresen megváltozott. A filmjogokat megszerezte a TV3, ami - tessék kapaszkodni - nem karácsonykor vetítette az első és a második részt.

Ennek ellenére viszont óriási nézettséget generáltak Kevin kalandjai, és az 1999-ben vetített New York-i kaland akkora sikert (és nézettséget) hozott, amit aztán egy jó ideig senki nem tudott megdönteni. (17 évvel később a SuperTV2 döntötte csak meg ezt a rekordot a Sztárban Sztár + 1 kicsi egyik showjával.)

Kevinre hamarosan visszatérünk, most azonban nézzük, hogyan alakult az RTL és a TV2 első éveinek karácsonya.

Az első karácsonyok

1997 után aztán teljesen felborultak az addig megszokott rendek, a kasszasikereket azonban nem az RTL és a TV2 vitte el, hanem a fent már említett TV3, ami csak kábelen sugárzott, így aztán elég kevés nézőt tudott elérni. Mindezek ellenére két nagyobb kertévé is igyekezett érdekes kínálatot összehozni, ami mára ódivatúnak és bénának tűnik.

A TV2 ekkoriban még mereven tartotta magát a közszolgálatiság elve mellett, így ebben az évben szuperprodukciók helyett - azóta se látott - meghitt, karácsonyi témájú filmek és koncertek (!) mentek.

Sőt, az első években szokásuk volt az is, hogy az elnök, Pintér Dezső magához ragadta a szót néhány percre, és 5-10 percben röpke karácsonyi jegyzeteit mondta el a nézőknek. A köztársasági elnök helyett.

Az első karácsonyára az RTL is mai szemmel meglehetősen fura dolgokat kínált nézőinek. Például megvásárolták az MTV-től a Vili a veréb és Az erdő kapitánya című egész estés meséket, és ezzel elkezdődött az a - nagyjából két évig tartó - korszaka az RTL-nek, hogy MTV-s tartalmakat vásárolnak fel, és azokkal töltik fel a "lyukas" helyeket a programstruktúrában. (Egyébként később még a Szaffi és különféle korábbi MTV-s sorozatok is adásba kerültek). 

Ezen kívül van még egy érdekes dolog, ami mai szemmel különlegesnek hat. 97-ben az RTL Klub ugyanis élőben közvetítette a vatikáni éjféli szentmisét, amit II. János Pál pápa celebrált. Mellesleg mindkét csatorna ezen az estén karácsonyi koncertet sugárzott ebben az évben, ami mára elsősorban közszolgálati feladattá vált. 

Showműsorok, és jobbnál jobb filmek

1998-tól aztán felgyorsultak a dolgok mindenhol.

Az RTL Klub például ebben az évben karácsony körül kezdte el vetíteni azokat a filmeket, amik igencsak nagy durranásnak számítottak akkoriban.

Ezek közé tartozik a karácsony előtt néhány nappal vetített Jurassic Park, de az ünnepekre is maradt igazi ínyencség: december 25-én ugyanis Magyarországon először az RTL vetítette le tévében az E.T. - A földönkívüli c. filmet. 

Ezt egyébként már hónapokkal a bemutatás előtt elkezdte hirdetni a csatorna egy egész oldalas plakáton, ahol E.T. mellett helyet kapott még Friderikusz Sándor a Meglepő és Mulatságossal, és Frei Tamás is, akinek ezen év szeptemberében indult el vadiúj műsora Frei Dosszié címen.

rtl_98_1.png

Na de vissza a karácsonyhoz. December 26-án - ami ebben az évben szombatra esett - még egy érdekes dologra bukkantunk. Ezen a napon indult ugyanis a Kész Átverés Show, aminek műsorvezetője akkoriban Reviczky Gábor volt. A meglehetősen kezdetleges show első részének előzetese egyébként alább megtekinthető.

A TV2 egyébként ezen a karácsonyon például olyan különlegességekkel árasztotta el nézőit, mint a Rex - A kölyökfelügyelő, ami a népszerű sorozat "meghitt" különkiadása, vagy a Sissi-filmek.

Jön Jimmy

1999-ben aztán picit változtak a dolgok karácsonyra. 

A két, fontosnak tekinthető változás egyike az, hogy az RTL az előző évi próbálkozások után rákapcsolt, és olyan, máig népszerű Disney-filmeket kezdett el vetíteni, mint a 101 Kiskutya vagy a reneszánszát élő Télapu első része. Mindezek mellett persze jutott idő saját gyártásra is.

Az RTL egyik legsikeresebb karácsonyán ugyanis Koós János Koóstoló c. showjának karácsonyi része mellett ez volt az első olyan este, ahol Zámbó Jimmy saját, önálló műsorral jelentkezett.

Hogy hogy jutott el "Lajcsi árnyékából" a Király az RTL-re, azt Mit néztünk régen? sorozatunkban már felidéztük, így aztán most csak annyit jegyeznénk meg, hogy a gigasikert hozó Karácsony Jimmyvel c. műsor megtekinthető alább.

Fontos azonban az is megjegyeznünk, hogy ebben az évben a TV2 is újított. A Szilveszteri Dáridók sikerén felbuzdulva ugyanis ebben az évben a csatorna vezetősége úgy döntött, Lajcsi vezetésével készítenek egy karácsonyi műsort, aminek címe - logikus módon - Karácsonyi Dáridó lett.

De ahogy már említettük, Lajcsi ezen az estén nem aratott egyöntetű sikert, az RTL ugyanis porig verte Jimmyvel a TV2-t, ami azért is fontos, mert ez volt az a pont, amivel a Róna utca fényei szép lassan elkezdtek kigyúlni, aminek a csúcspontja 2001-ben lesz.

A 2000-es évek

2000-től aztán megint nagyot fordult a világ az RTL-lel. A Disney-filmek szép lassan kimaradtak a kínálatból, amik helyett jöttek a FOX-hoz köthető alkotások, mint például a Reszkessetek, betörők! (aminek első részét aztán évekig (!) nem is adta le a csatorna), a Hull a pelyhes vagy épp az Aludj csak, én álmodom! című vígjáték.

Fontos azt is megemlíteni, hogy 2000-től hagyományossá vált az, hogy az RTL karácsonykor Vágó István népszerű vetélkedőjéből, a Legyen Ön is Milliomosból készített különkiadást gyerekekkel. Ez egyébként nagyjából 3 millió embert érdekelt.

Ugyanígy a TV2-nek is voltak saját gyártású műsorai, például a Dáridó, de többségében a filmek kerültek középpontba a csatornán. 2000-ben például a Lessie, az Aladdin, vagy a Hook.

Minden megváltozik

Picit hosszabb ugrás következik felsorolásunkban. Évekig ugyanis semmi különleges produkció vagy említésre igazán méltó film nem nagyon került képernyőre. Egészen 2005-ig.

Csak hogy mást ne említsünk, ekkor adta a TV2 először karácsonykor az első Shrek-filmet, ami aztán szép lassan kibővült, és máig elengedhetetlen darabja a csatorna karácsonyi programjának. 25-én egyébként élőben jelentkezett a Megasztár, ahol ekkor tartották a vigaszágas fordulót.

Ezen a karácsonyon az RTL klub se maradt tétlen. 2005. december 24-én a Fókusz Pluszban ugyanis 7 év formai megoldásaitól búcsúzott el a csatorna azzal, hogy "kifehérítette" a logóját.

A szenteste tartott Fókusz Pluszban emellett elköszönt az addigra kultikussá vált csirkés fiú és hú társa, a gumicsirke is. A mindaddig lényegesen modernebbnek és fiatalosabbnak vélt arculat egyébként két és fél évig, 2008. júniusáig volt képernyőn.

Na de vissza a karácsonyi kínálatokhoz, ami azóta nemigen változott. A három nap gerincét ugyanúgy a filmek adják, amik jórészt ismétlések, viszont ha azok hiányoznak a tévéből, a magyarok szokás szerint jól felháborodnak, de aztán a tévés programigazgatók - megelőzve a karácsonyi polgárháborúkat - megkönyörülnek, és közlik:

"Nincs karácsony Kevin nélkül"

Amire aztán mindenki megnyugszik.

Hogy hogyan alakult ki a Kevin-kultusz, nagy kérdés. Ahogy egyébként említettük, a kétezres években hosszú-hosszú évek kellettek ahhoz, hogy az RTL karácsonykor leadja a filmklasszikust. A jég valamikor 2009 környékén tört meg, akkor szokott rá a piacvezető tévécsatorna arra, hogy karácsonykor levetíti a filmet.

Viszont ezek után is előfordult olyan év, hogy kimaradt Kevin az RTL kínálatából, nagyobb botrány viszont 2013-ig nem lett a dologból. Erről egyébként akkor a comment:blog is cikkezett, a linkre kattintva a kilenc évvel ezelőtti hír elolvasható.

A felháborodás után aztán 2014-ben az RTL megadta magát. Nem elég, hogy levetítették mind a három filmet, még a programigazgató Kolosi Péter is "beszállt" a buliba azzal, hogy a filmhez készült reklámfilmnek ő lett a főszereplője. Háromszor is. 

 A Kevin-kultusz azonban mégsem az RTL-en egészedett ki teljesen. 2017-től ugyanis a legfőbb konkurens, a TV2 vetíti a filmeket, igaz, lényegesen kevesebb nézővel.

A Róna utca egyébként az első években még vette a poént, és folytatta az igényes (?) reklámfilmek készítését, sőt, még a szolgent is átvették, amivel évek óta meglehetősen keményen vágnak oda a konkurenciának:

"Van karácsony Kevin nélkül, csak nem nálunk".

Hát ennyi. Cikkünk végére nem maradt más, mint hogy összegzésképp elmondjuk: az utóbbi harminc évben bárki próbálkozhatott bármivel, ha Kevin képernyőre kerül az ünnepek alatt, úgyis ki fog kapni keményen.

Szólj hozzá

karácsony TV2 RTL RTL klub