2022. jún 04.

Magdi anyus, Bundesligás Novák Laci és Miki, az alvilág királya - ilyennek láttam a Barátok közt első részeit

írta: FoA
Magdi anyus, Bundesligás Novák Laci és Miki, az alvilág királya - ilyennek láttam a Barátok közt első részeit

Ha a kedves drága néző nemcsak az RTL-re meg a TV2-re szokott odakapcsolni azon a jól beállított, szépen díszelgő tévékészüléken, hanem mondjuk keres a temérdek magyar csatorna közül magának mást, akkor mondjuk akár megtalálhatja magának az RTL Gold nevű tévécsatornát, ahol fel is ülhet egy gyorsan száguldó vonatra, ami nem előre megy, hanem - és most tessék figyelni - HÁTRA! Az RTL Goldos vonaton együtt utazhatunk Mónikával és Balázzsal, de legújabban már itt lehet a Mátyás Király tér lakóinak életét is végig követni, amit kihasználva megnéztem a Barátok közt első pár részét, hogy aztán leírjam, miért lehetett, vagy miért nem lehetett vonzó ez a Rex felügyelővel szemben a nézőnek akkor.

baratok.jpg

Az első részek - nézzük bármelyik napi sorozatot is - kicsit káoszos. Sok szereplőt kell gyakorlatilag egyszerre megismernie a nézőnek, plusz mellette folyamatosan történnek a dolgok is, és ez bizony a Barátok közt esetében sem volt másképp. A 18 főszereplőt külön nem érdemes elemezni, de azért akad egy jó pár ismerős, akikre érdemes figyelni. Főként róluk essen most szó.

Limönpájn, Papírgalacsin, és Vili, az alkesz

Ahogy az első rész elkezdődik, már rögtön a második jelenetben feltűnik a Kertész család, őket érdemes egyesével jellemezni.

Elsőként a családfő Kertész Vilmost, alias Vilit láthatjuk megjelenni, miközben épp meghúzza a derekát. Nála külön érdemes kiemelni a "munkakerülő" jelzőt, kedvenc ételével ("folyékony kenyér") és italával ("sörike") együtt. Másodikként megláthatjuk Kertésznét, becenevén Magdit, gúnynevén Magdi anyust. Legfőbb elfoglaltsága a munkája, ha akár egyetlen porszemet is meglát a ház bármely részében, képes akár este 11-kor, vagy hajnali 2-kor is kimenni, és hallgatózni takarítani. Alapos asszony, aki megmondja a magáét bárkinek, sőt, még mesél is, méghozzá a legjobban kiválogatott történeteket a ház történetét illetően. Magdi anyus a világ legirritálóbb öregasszonya, akiről – ha egy kicsit előre tekintünk – joggal gondolhatjuk, hogy teljes mértékben megérdemli sorsát, sőt, készséggel le is segítenénk azon a fránya lépcsőn, hogy ne kelljen a papírgalacsinnal szenvednie. Két ilyen ember mellett nem lehet könnyű élni, ezért is muszáj megemlíteni harmadikként a család fejét, - értelemben biztosan – Mónikát. Ő egyébként egyetemista, és már elég az arcára nézni, és kiderül, hogy marhára irritálhatja őt a két öreg a háznál.

Na de hogy miért is? A sorozat első részeiben aztán Vili meg is mutatja, hogy milyen jól felel a hangulatért. A kissé illuminált állapotban lévő férfi az esti bulin felkéri Nórát táncolni, aki viszont udvariasan, de elutasítja az ajánlatot. Az öreg Kertész a rendőrök megérkezése után sem hagy alább, hangulatfelelősként a gyászos hangulatot is igyekszik feldobni ezen kijelentésével:

"Úristen mi ez itt, siralomház?? Bulizzunk!!"

Ezzel azonban a hangulatfelelős már nem alkotott túlságosan nagy sikert, épp ezért el is vonultak haza. 
vili.png

Itt mindenki Berényi? Itt, mindenki.

Mulatságos jelenetekből sem volt hiány a kezdetektől. A buli alatt megjelenő rendőrök mai szemmel egészen komikus módon Berényiéket keresik. Miután ezt megértettük, realizálhatjuk, hogy a Rózsa Bisztróban tartózkodó emberek jó része, kapaszkodjunk meg:

BERÉNYI.

Nagy kérdés, hogy akkor most kit is keresnek a biztosurak, de a família hamar tisztázza a félreértést, amit a tragédiák után egészen ismerős jelenetek követnek.

Ákos, Zoltán fia ugyanis azzal, hogy szétverte szerencsétlen Kertészék konyhaablakját, és székét, megidézte a csak 3 évvel később induló Mónika show szellemét. A jelenetben nyugodtan nevezhető műsorvezetőnek, vagy ha úgy tetszik, korabeli Mónikának Magdi anyus, aki méltán érdemli meg az  "Úristen! Jézus Mária!" kijelentései után ezt a címet. De azért hogy ne csak róla essen szó, említsük meg a klán két izomtömegét, Miklóst és Józsefet, akik a biztonsági szolgálat embereit alakítják az őskori dühöngésben. Egy biztos, a jelenet után volt honnan meríteni a később induló Mónika, illetve Joshi Bharat showkhoz.

bk_1.png

A sorozatot nézve egy dologról, pontosabban személyről nem lehet megfeledkezni. Ő Berényi Zoltán, a Család Feje, a Cég Vezetője, A Szerető, és még ki tudja, mi. A Barátok köztben itt minden csak róla szól, olyannyira, hogy az már zavarja is a kedves nézőt, nem is kicsit (gondoljunk csak Gálvölgyi zseniális paródiájára). Nem is térnék ki rá pontosan, hogy milyen kultusz övezi a Berényiek korábbi fejét, szóval inkább nézzük, hogy mi fog még történni majd a sorozat első részeiben:

  • Ki fog derülni, hogy (SPOILER!!!) Zsuzsa, Zoltán szeretője gyermeket vár Zolitól, aki ugye meghalt
  • Fény derül arra, hogy István, Zoltán sofőrje nem szándékosan sodorta le az autót az útról, amiben ugye Zoltán meghalt.
  • Hogy Zoltán férje, Claudia hogyan akarja kisemmizni Zoli fiát, Ákost, a Zoltán által rá hagyott örökségből
  • Hogy Zoltánt mindenki tisztelte, szerette
  • És végül az, hogy Zoltán emléke az nem elhanyagolandó, nem lehet elfelejteni!

Ha azért kicsit megpróbálunk átlépni Berényi Zoltánon (de aztán nehogy megverjen bárkit a klán egyik embere az emlékének a megsértéséért) és a halálán, akkor találunk itt még érdekes történeteket, illetve karaktereket is. Az egyik ilyen Novák Laci, aki a baráti kör legutáltabb figurája. Mikinek tartozik, Zolitól folyamatosan csak a kölcsönöket kéri, Gabihoz bármiféle hozzájárulás nélkül becuccol, Nóra pedig azért dühös rá, mert a legjobb barátnőjét szerinte egész egyszerűen csak kihasználja a férfi.

laci.png

Laci a sorozat egyik legkomikusabb figurája, ahogy próbál befektetni mindenféle "tuti bulikba", már-már tankönyvi eset lehet. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen csak az adósságot halmozza fel a "kamatos kamattal", pontosabban kamatokkal, mert hogy nem egy van neki. Laci bácsi joggal hívhatja magát egyébként bácsinak, kinézete már akkor is cikinek számított, de ha mondjuk a nyolcvanas években a Bundesligában focizott volna, talán menő lehetett volna (főleg ezzel a frizurával), már csak egy szép kis dzseki hiányzik a szettjéből.

Ha már ennyire a karakterek jellemzésébe bonyolódtunk bele, mindenképp érdemes a két legkisebb Berényit, Katát és Danit is megemlíteni. Pontosabban jó lenne, ha lehetne mit. A legkisebb Berényi fiú annyiban különbözik Columbo feleségétől, hogy

  • őt nem szokták emlegetni
  • legalább tudjuk, hogy hogy néz ki

De ezen kívül semmi, de semmi jelentősége nincs annak, hogy ott van a sorozatban a kis Danika, aki sem bort, sem pedig pezsgőt nem ihat, így hát valószínűleg csak azért kellett oda, hogy legyen valaki, akinek tönkremegy a biciklije.

Nővére, Kata pedig a megtestesült stílus, elegancia, és kedvesség magyar televíziós nagykövete. A lányról annyit kell tudni, hogy marhára beképzelt, sőt, pont akkor képzeli magát a legszebbnek, amikor smink + ketchup kombóval megkérdezi legjobb barátjától, Esztertől, hogy

„Szerinted így belém lehetne szeretni?”

Komikus ez a sorozat, ami ezeket a mondatokat illeti. Kata egyébként rendkívül okos lány, aki kedvenc unokatestvérén, Ákoson éli ki kreatív beszólásait, a „hahaha”-tól, az ”Ugyanazt a ruhát veszi fel kirándulni, mint színházba. Már ha jártál valaha ilyen helyen”-ig. A Berényi-lány egyébként annyival biztosan különb az testvérével szemben, hogy ő legalább SZEREPEL a sorozatban, mint egy ÉLŐ EMBER.

bk1.png

És ha már átvettünk egy csomó szereplőt, természetesen valaki nem maradhat ki a sorolásból. Az ember, aki a Család Feje, a Cég Vezetője, A Szerető, és még ki tudja, mi. Ő Berényi Miklós, aki itt sem hazudtolja meg magát, már az első részekben úgy néz ki, mint aki a 90-es évek hírhedt alvilági figuráinak feje, és tulajdonképpen az is, és ez azután derül ki végérvényesen, hogy üzletel az egyik legnagyobb városi szépfiúval, Bartha Zsolttal. Ő még sok mindent nem tett le az asztalra, de stílusa a

"Mi van Laci már vagyunk olyan jó haverok, ha?"

és hasonló kijelentésekkel már itt megalapozódott.

És hogy mi a folytatás? A maradék nagyjából 10.400 részből ki fog derülni. Ami biztosan lesz, pontosabban lesznek: megcsalások, verekedések, szerelmek, halálok (és egy-kettőhöz tényleg nem kell galacsin lesz), elrablások, megcsalások, balesetek, kisemmizések, megcsalások, és még lehetne ezt majdnem 23 éven keresztül sorolni. 

Barátok közt a kezdetektől minden hétköznap este 8-tól 10-ig az RTL Goldon.

Fotók: Pillanatképek a Barátok közt első részeiből - RTL Magyarország

Szólj hozzá

Barátok közt RTL Gold Barátok közt extrák