2022. feb 24.

Egyik csatorna arcai a másiknál? - az elmúlt 25 év tévés cserélgetései

írta: FoA
Egyik csatorna arcai a másiknál? - az elmúlt 25 év tévés cserélgetései

Ismerjük a magyar bulvársajtót, akik mindig meg tudják mutatni, hogy néha teljesen érdektelen dolgokat is képesek a címlapon kezelni, múlt héten is történt egy ilyen, hála a Borsnak, akik nagyszerű hírt kreáltak abból, hogy vajon szerződést fog-e szegni Puskás-Dallos Peti azért, hogy láthassa a TV2-es Sztárban Sztárban azt, hogy felesége, Puskás-Dallos Bogi beöltözik férjének. Spoiler következik, nem szegett szerződést, elengedte az RTL a showra, de ez az aprócska sztori miatt felmerült bennem, hogy mennyire szokás az ilyen, hogy az egyik csatorna átengedi a sztárját a konkurenciához. Elárulom, sok ilyen esetről nemigen lehet hallani, de azért akadt pár eset a múltban.

 rtl_klub_black_logo.jpg

tv2logo.jpg

A kereskedelmi tévék indulásakor egyébként nem kezelték leprásként a konkurencia arcait a nagyok. Először „arc csere” 1999-ben volt, akkor az RTL-es Gálvölgyi show keretin belül készült paródia az ország legnézettebb műsoráról, a Dáridóról, melynek köszönhetően a TV2 kölcsönadta a műsor díszletét, cserébe azonban Gálvölgyit kérték, aki egyetlen adás erejéig díszvendégként volt jelen a mulatós műsorban, úgy, hogy közben RTL-es szerződése volt.

Ebben az évben egyébként még az RTL Kész Átverés show c. műsorában több TV2-es arcot is átvertek. Például áldozatul esett Lagzi Lajcsi és Klaussmann Viktor is a Boros-Bochkor-páros gonosz prankjeinek, akik ugyebár a TV2 két vezető műsorának (Dáridó, Szerencsekerék) házigazdái voltak.

2001-ben egy nagyobb szabású dealt kötött egymással a TV2 és az RTL, mely keretein belül a szilveszter esti Dáridóban a csatorna Jó reggelt, Magyarország! c. műsorának női háziasszonyai (Demcsák Zsuzsa, Csisztu Zsuzsa és Jaksity Kata) az RTL-es Reggeli műsorvezetőivel (Csonka András, Stohl András, Balázsy Panna) énekelték el szuperműsorszámként az „Ugye mi jó barátok vagyunk” c. nótát. Cserébe az RTL vendége volt Fábry Sándor showműsorában Máté Krisztina illetve az Irigy Hónajmirigy is. Aztán Liptai Claudia átigazolása és a valóságshowk versenye új fejezetet hozott a csatornák diplomáciájának történetében, amit olyannyira komolyan kell érteni, hogy amikor a Heti Hetes szereplőnek számító (tehát RTL-es) Havas Henrik az első Big Brotherben három (!) másodpercre felvillant a konkurens csatornán, Árpa Attila kreatív igazgatóként kirúgta a csatornától (később Árpa RTL-es távozása után Havas visszatérhetett a műsorba).

tv2_4.png

Aztán egy jó ideig nem volt „arc csere” a csatornáknál, a 2010-es években a nagyobb „cserélgetéseket” inkább komoly bírósági perekkel járó átigazolásokként szokás emlegetni, elég csak VV Alekosz esetére gondolni, akitől több évnyi pereskedés után sikerült visszaszerezni azt a luxuslakást, amit röpke 11 éve nyert meg a VV4 győzteseként.

2014-ben aztán az Origo írt a Media Hungaryn a TV2 részéről elhangzott műsorötletről, a Channel V. Channel-ről, melynek lényege, hogy egy vetélkedő keretein belül a két konkurens csatorna arcai összemérnék a tudásukat egyéb feladatokban. A Belgiumban ismert show ötletével akkor a TV2 egy kép mellett (ami alább látható) bejelentette, hogy megkeresik az RTL-t, de mivel a műsor nem valósult meg, sejthető, mi volt a válasz.

2014051338.jpg

2016 után az első nagyobb elengedés most vasárnap este volt, előtte a TV2 koncepciója értelmében ilyen a két csatorna nem nagyon tett lépéseket annak érdekében, hogy ilyen átengedések létre jöjjenek, sőt, a TV2 mottója lett az utóbbi pár évben, hogy az RTL egykori, vagy jelenlegi sztárjaival és műsoraival építsék újra a csatorna imázsát. Megkeresték többször ajánlattal Sebestyén Balázst, Istenes Bencét és Lékai-Kiss Ramónát is, utóbbi az első hívásra igent is mondott a Róna utca hívásának, és már másfél éve ott tekeri a biciklit, hol erősebben, hol gyengébben.

A most vasárnapi eset egyébként pontosan rávilágít arra, hogy nem feltétlen kellene a két nagy kertévének úgy bánnia a konkurenciával, hogy „odaztánsohanem”, lehetne esetleg valamilyen különkiadásként két csatorna arcaival az egyiken megcsinálni egy műsort, ami így utalna arra, hogy akármilyen különbségek is vannak a csatornák közt, a nézők szemében is dicséretes lenne, ha azt látnák, hogy nincsenek óriási harcok, csak egy látszólagos fegyverszünet, akár csak egy estére is.

Fotók: TV2 Csoport

Szólj hozzá

TV2 RTL klub