2022. feb 06.

Falusias sorozat városban gyilkolászósan, fárasztó poénokkal, unalmasan, Drága Ökökösökkel - ilyennek láttam a Hotel Margaretet

írta: FoA
Falusias sorozat városban gyilkolászósan, fárasztó poénokkal, unalmasan, Drága Ökökösökkel - ilyennek láttam a Hotel Margaretet

Öt rész egy napi sorozatból még nem túl sok, feltéve akkor, ha a nézőt oda szegezi a sztori a képernyőhöz minden hétköznap a főműsoridő második részében, amikor az emberek alszanak. A Hotel Margaret - krimisorozat révén - műfaj és hely miatt is a legjobb helyen van az RTL klubon este negyed tíz és negyed 11 között. Pont akkor, amikor annyira jó lenne egy olyan sorozat, ami miatt a néző úgy dönt, hogy képes megerőltetni magát azért, hogy fent maradjon és megtudja, mi történik a kedvenc sorozatában (azután persze, hogy egy ilyenen, a Keresztanyun már túl van). Na, hát a Hotel Margaretre ezek nem igazán jellemzők az első öt rész után, a kritika pedig pont azért készül később, hogy hátha egy hét alatt egy picit is beindul a sztori, de erre még esély sincs, persze ez még a következőkben változhat.

logo_fin.jpg

A hétfőn (január 31.) indult új krimisorozatot nagy izgalommal vártam, miután a promót látva annyira felkeltette az érdeklődésemet az új krimivígjáték-sorozat, hogy gondoltam, ez biztosan jó lesz, az első részt látva még az izgalom viszonylag meg is volt bennem, de a következő részekre az amúgy sem túlságosan pörgős sztori még inkább belassult, így talán nem is akkora baj, hogyha valaki, aki nem tud 22:15-ig fent maradni, lemarad valamiről (ha valakit esetleg tényleg érdekel, hogy mi történt az előző részben, az első hét alapján megkapta az egész sorozat addigi összes történését max 1 percben, az "Ez történt korábban"-résznél, még a főcím előtt...), mivel nagy nagyon indult be eddig a történet, pedig már öt rész eltelt a sorozatból.

Persze ha úgy vesszük, igazából a sztori ráér kibontakozni még, hiszen egy napi szériáról van szó, ami talán pont ezért is nevezhető kicsit gondnak, mert egy gyilkosságot húsz részben is már olyan óramű pontossággal el lehet mesélni, amiből talán az is kiderül, hogy az áldozat mire gondolhatott, miközben a vécén ült éppen.

mar_101_f.jpg

A Hotel Margaret azért még rejthet magában meglepetéseket a sztori szempontjából utalva ezzel arra, hogy lehetnek itt még váratlan fordulatok a történetben (pláne, hogy van olyan szereplő, akit még nem is láthattunk az eddigi öt rész egyikében sem), az viszont nagyon zavaró, hogy a színészeket már korábban láthattuk olyan sorozatokban, amiket szintén Hámori Barbara jegyzett (például Bede-Fazekas Szabolcs, Kocsis Judit, Harmath Imre, Csarnóy Zsuzsa, Szabó Simon, Tóth Judit, és Dóczy Péter is szerepelt a Drága Örökösökben, korábban pedig Epres Attilával és Pásztori Virággal a Keresztanyuban lehetett találkozni), így nehéz elvonatkoztatni attól, hogy hiába más a színész által eljátszott karakter, mégis inkább Gyuláról, a kertészről először inkább Gál Misi jut az eszembe, persze, lehet hogy ez a későbbiekben változik majd, mindenesetre arra azért kicsit figyelni lehetett volna, hogy ilyen ne forduljon elő, mert mégis jobb, ha tök új színészek játszanak el tök ismeretlen karaktereket.

Ha már a színészek, akad azért néhány meglepetés is, főként az influenszerek között. Nyári Dia, aki korábban a Barátok közt okos Hannáját játszotta, most egy totál szőke karaktert játszik, amit talán a lehető legtökéletesebben ő alakít az influenszerek közül. Tény, hogy hasonlít a többi karakter is egy-egy influenszerre, de elhinni, hogy ők tényleg azok, és nemcsak játszanak, azért nem mindenkiről lehet. Az előbb említett beautykirálynőről, az autómáiniás Alexáról, VR Daniról, talán (itt azért már erősen bennem van a "talán" kifejezés) Daveről és Zoli G-ről lehet, de Herceg abszolút nem hasonlít egy youtuber-insta/tiktoksztárra, legalábbis szerintem.

bie_4138.JPG

A nyomozók sem lesznek a nézők szívecsücskei. Tordai százados, illetve Dóra hadnagy bármennyire is játsszák profin a szerepüket, egyszerűen öt rész után képtelen vagyok elhinni azt, hogy

  • 1. ők valóban nyomozók-e
  • 2. hogy lehet-e a méltán elfeledett Jófiúkat megszégyenítő módon ilyen hülye egy nyomozó manapság

Igen, merthogy bármennyire is fikció, azért jó lenne kicsit a földön maradni a sorozat szempontjából, mert hiába lett nagyon jól megkomponálva az alapsztori, attól az még nem garancia arra, hogy életben is marad majd a történet, és erre a rengeteg baromságával együtt Tordai százados pont inkább hátráltatja a sorozat előremenetelét, arról nem is beszélve, hogy ha ugye a Bujtor-filmek ihlették a sorozatot, akkor képtelen vagyok arra, hogy vagy Ötvös Csöpivel, vagy pedig Kardos doktorral egy néven említsem Tordait, vagy esetleg csak a jellemüket megpróbáljam összehasonlítani (természetesen lehetséges, hogy egyáltalán nem akartak a készítők egy olyan nyomozót, aki hasonlíthat a fent említett két úriemberre).

mar_101_i.jpg

Igen Bujtor-filmek, merthogy a Hotel Margaret bejelentésekor annyit lehetett hallani, hogy a sorozat majd ezek hangulatát idézi majd meg, amely hatalmas bánatomra nem sikerült. Na jó, talán annyiban hasonlít, hogy mindkettő a Balatonon játszódik, de sajnos a nosztalgia a nyolcvanas évek helyett inkább 2019-re, a Drága Örökösökre irányul, és nemcsak a színészek miatt. Szinte az egész személyzet (akik ugye helyi lakosok) pontosan olyan, mintha nem is Tihanyban laknának, hanem egy kis zsákfaluban, mondjuk Pajkaszegen vagy Ökörapátiban. Tihany egy kisváros, és nem egy pici falu, ahova nem jut el a modern technika, ahova nem ér el a civilizáció, mint ahogy azt a korábbi falus sorozatokban láthattuk. A relaitás talaján maradva azt is láthatjuk, hogy a két takarítónő, Alma és Bözsi már-már a korábbi két Hámori-sorozatban is látott öregasszony-párosításokat is kenterbe veri (faluban azért nem túlságosan jellemző, hogy vannak olyan idősebbek, akik nem tudják, hogy mi az a laptop, vagy inkább "laptok"), rendkívül erős kombinálásaikkal, illetve megnyilvánulásaikkal, véleményem szerint pedig az általuk elmondott, viccesnek szánt mondatoknak inkább Makkosszállás főterén lenne a helye, mint egy krimisorozatban.

A díszletek egyébként azon kívül, hogy az egész szállodában egyetlen étteremszerűség sincs, és a szobák berendezése is inkább emlékeztet egy jól megkomponált díszletre, meglepően jól sikerültek, azt viszont kicsit bánom, hogy valahogy nem tud átjönni a balatoni hangulat a sok tóparti jelenettől, és a vágóképektől sem.

_bie7178.JPG

Annak ellenére, hogy többségében csak negatív dolgokat írtam a Hotel Margaretről, ezeket a hibákat ki lehet még javítani, ha a sorozat hosszából indulunk ki, merthogy mostantól egészen sokáig itt lesznek velünk a vesztegzár alatt lévő influenszerek, és a hotel személyzete. Egyébként a különböző érdekes mellékszálak mellett még az is izgalmassá teheti a sorozatot, hogy jelenleg mindenkit úgy próbálnak bemutatni, mintha ő lenne a gyilkos, így akik szeretik a krimiket (no és persze a falus vígjátéksorozatokat) azoknak nem fog olyan nagy csalódást okozni majd a sorozat.

Abban pedig reménykedni lehet csak, hogy az etap végére ki fog derülni, hogy ki a gyilkos, és az is, hogy ez egy rövidre sikerült telenovella volt, amiből nem akarnak majd egy újabb bőrt lehúzni az alkotók, akiknek azért jár a hatalmas tisztelet és taps, mert voltak annyira vakmerőek és bátrak, hogy bevállalták az első magyar napi krimisorozatot, amiből azt hiszem, hogy ők is, és mi is sokat fogunk majd tanulni.

ReklámInvázió értékelés 10/5

Fotók: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

RTL klub Hotel Margaret