2021. dec 22.

2021 őszének tévés showműsorai - melyik lett végül bukás és melyik nem?

írta: FoA
2021 őszének tévés showműsorai - melyik lett végül bukás és melyik nem?

A járvány miatt tavaly lényegesen kevesebb nagyszabású showműsor került képernyőre, mint ahogy azt eredetileg tervezték a kereskedelmi tévék. Idén azonban a vártnál is többet kaptunk, ugyanis az RTL és a TV2 is két-két nagyszabású showműsorral örvendeztetett meg minket ősszel. A következőkben ezekről lesz szó, elemezzük, hogy melyik műsor nevezhető sikeresnek és melyik lett végül bukás, vagyis a TOVÁBB után kiderül, hogy melyik műsorral sikerült a nézőket megörvendeztetni.

ae1_215.jpg

Érdekes őszi szezon ér véget napokon belül, felmás sikerekkel, már ami nagy, hétvégi showkat illeti. A TV2 már jó ideje két nagy műsort tűz képernyőre, elég csak a 2018-as Sztárban Sztár - Csak show és más semmire, vagy a 2020-as Dancing with the Stars - Mindenki táncol - Sztárban Sztár duóra gondolni. Utóbbi azért is érdekes, mert hosszú idő után ezzel a kombóval sikerült megszorongatni az RTL-t, akik tavaly elég feltűnően engedték el az őszi hétvégéket. Na de hogy annyira ne kanyarodjuk el a témától, a TV2 idén jogosan remélhette, hogy két nagy, és sikeres showjával újból sikerülhet nekik a tavalyi bravúr, ráadásul idén már volt Sztárban Sztár Leszek! is, ami sikeresebb, mint a műsor eredeti változata. Nézzük először, hogy a TV2, majd az RTL idei showi hogyan teljesítettek ebben a nehéz nézettségi versenyben.

1. Sztárban Sztár Leszek!

Az idei, első induló a Sztárban Sztár leszek! második évada volt, amelyben Bereczki Zoltán és Horváth Tamás helyére Majka, valamint Köllő Babett kerültek Tóth Gabi és Pápai Joci mellett. A két éves szünetről visszatérő műsor hatalmas meglepetésre a TV2 elmúlt 4 évének legnézettebb műsora lett. Mutatja ezt az is, hogy az idei, izgalmasnak, megtippelhetetlennek tűnő vasárnap esti nagy showk (Álarcos Énekes vs. Sztárban Sztár leszek!) csatájából az újragondolt, vagy ha jobban tetszik, ikszfaktorosított műsor minden alkalommal nagy arányban győzedelmeskedett a kereskedelmileg fontos, 18-49-es korcsoportban (teljes évad átlaga 24,2%), ez alól csak az a két vasárnap számít kivételnek, amikor a X-faktor tábor, illetve mentorházas adása volt látható.

Az őszi showműsorok közül pedig egyértelműen ez volt az egyetlen olyan műsor, ami abszolút sikernek nevezhető, így nem is akkora meglepetés, hogy a TV2 egyébként - ezek után nem túl nagy meglepetésre - már berendelte a műsor új évadát, amely a tervek szerint 2022 őszén érkezik a csatornára, de akik nem bírják Sztárban Sztár nélkül, azoknak jó hír, hogy az eredeti formátum már tavasszal látható lesz a TV2-n.

100010532_eva_6378_w.jpg

2. Álarcos Énekes

A Sztárban Sztár leszek után jöjjön a közvetlen konkurencia, az Álarcos Énekes. A megújult nyomozócsapattal támadó maszkos show azonban nem feltétlenül produkált idén olyan számokat, amelyek meggyőzőnek mondható. Az évad teljes átlaga az RTL korábbi közlése szerint 16,8%-os SHR-t produkált, és csak egyetlen alkalommal tudott győzni a konkurens TV2-es műsorokkal szemben, a finálé adásával, amely november 1-jén, hétfő este került adásba.

Arról, hogy lesz-e új évada a shownak, a sem nem erős, sem nem pedig gyenge eredmények után még kétséges, és ha az RTL korábbi bejelentéseire támaszkodhatunk, 2022-t biztosan bírniuk kell a rajongóknak Álarcos Énekes nélkül. Egyébként nemcsak Magyarországon nem teljesített jól mostanság a show, a tengerentúlon is mutatkozik egy tendencia, miszerint egyre kevesebben választják a 2019 óta szinte folyamatosan futó szériát. Itthon egyébként egy maszkos műsor már tavaly megbukott, a TV2-es Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada bukását illetően Fischer Gábor a SorozatWikinek adott interjújában azt mondta, hogy a formátum ötlete elfáradt, mivel már akit lehetett, felkértek már erre a műsorra.

3. Dancing with the Stars - Mindenki táncol

Az ősz legrosszabbul teljesítő hétvégi műsora lett a Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András által vezetett táncos show, amely sem a zsűricsere (Bereczki Zoltán ült be a tavaly Gabriella Spanicnak is beszóló Schiffer Miklós helyére), sem pedig az egészen jól összeállított táncos névsor ellenére katasztrofális nézettséggel futott, volt, hogy nagyszabású showként a 10%-os lélektani határ közelében mozgott a műsor nézettsége. Ennek ellenére a TV2 mégis úgy döntött, hogy 2022 őszén ismét képernyőre kerül a Szombat Esti láz nyolcadik évada, vagyis a Dancing with the Stars harmadik évada.

Ahogy azt korábbi cikkünkben már említettük, a TV2 nem titkolt célja az lehetett a show elindításával, hogy sikerüljön fékezni az RTL-es X-faktor szombat esti ámokfutását, amely idén sikerült is. Kérdés, hogy erre úgy is érdemes-e több száz millió forintot áldozni úgy, hogy közben kereskedelmi csatorna révén a TV2 fittyet hány a nézettségre, és csak szórja a pénzt. Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, szóval ki tudja addig még mi lesz, elképzelhető, hogy a TV2 mégis lemond erről a tervéről, egy év múlva ilyenkor biztosan kiderül. 

241124950_388699682933627_2061108951594175541_n.jpg

4. X-faktor

Felemás sikerrel ért véget a 2021-es, tizedik X-faktor. Az új műsorvezetővel, Miller Dáviddal, valamint egy új mentorral, Csobot Adéllal felálló show válogatói magabiztosan kezdtek, amelyet a tábor, valamint a mentorház adásai pedig szintén taroltak, az élő showk alatt azonban elég hullámos volt a talent show nézettsége, bár ez nem túl meglepő, mert eddig is rendre gyengébb számokat produkáltak az élő adások, mint a felvettek. Idén mégis azért más a helyzet, mert ellenfél nélkül nem tudott az öt élő show egyike sem millió feletti számokat hozni a teljes lakosság körében. 

Mindezek ellenére az X-faktor tizedik évada lett összesítve 2021 őszének legnézettebb műsora a a 18-49-es korcsoportban a maga 28,3%-os eredményével, ezzel kijelenthető, hogy az idei, kicsit gyengébb eredmények ellenére is az RTL klub tehetségkutatója Magyarország legnézettebb showműsora, amelynek már 2022-ben a 11. évada kerül képernyőre.

x2_228.jpg

Izgalmas ősz volt ez a kereskedelmi tévéken, hozott váratlan sikereket, és bukásokat, de a lényeg a szórakozás, és azt bárki, bármint is nézett, megkapta, és ez előreláthatólag 2022-ben is így marad. Lesz X-faktor, Sztárban Sztár leszek az előbb említettek közül, év elején pedig érkezik a Keresztanyu új évada, lesz Cápák között, utolsó évadával jön a Tanár, és jön az Exatlon - All Stars is, szóval az biztos, hogy 2022-ben sem fogunk unatkozni, ha az RTL-t, vagy a TV2-t választjuk majd.

Nézettség forrása: TV2 Sajtószoba, RTL Sajtóklub
Fotó: RTL Magyarország, TV2 Csoport 

Szólj hozzá

TV2 X-faktor RTL klub Dancing with the Stars Sztárban sztár leszek Álarcos énekes