2021. sze 06.

Szombaton a Mi kis falunk, vasárnap a Sztárban Sztár Leszek! volt a menő

írta: ReklámInvázió
Szombaton a Mi kis falunk, vasárnap a Sztárban Sztár Leszek! volt a menő

Eltelt egy újabb hét, ráadásul egy tévés szempontból elég fontos hetet tudhatunk magunk mögött, ugyanis hétfő este az RTL is beizzította a rakétákat, és elindult az új Survivor évad, szombaton már volt új Mi kis falunk rész, ráadásul dupla dózisban, vasárnap Álarcos Énekes is, és arról még nem is beszéltünk, hogy szeptember első szombatján a TV2 is elindította a sokak által várt Sztárban Sztár Leszek! évadot is. Hogy ezek hogyan teljesítettek nézettségileg, az alább kiderül.

100010532_eva_6378_w.jpg

Előző, múlt heti cikkemben már kitértem arra, hogy a TV2-n futó Totem című napi reality folyamatosan veszítette nézőtáborát, amelyet ha ragaszkodunk a hét helyes kronológiai sorrendjéhez, akkor hétfő este komolyan megkínozott az RTL-re 3 év után új felállásban visszatérő hibrid Survivor, ami rögtön 17,2%-os SHR-rel nyitott, a vele szemben látható TV2-es reality a 18-49-es korosztály mindössze 8,9%-át vonzotta, ami jobb eredmény, mint amit az előtte lévő napokon pordukált, a Totem egyébként a legjobb számait kedden produkálta, de az sem haladta meg a 10%-os küszöböt (9,6%), a legrosszabb adása pedig az 5%-ot sem érte el, csütörtökön a reality 4,8%-os SHR-t produkált, de a többi napon sem remekelt az Ördög Nóra által vezetett válóságshow.

A Survivor ellenben sokkal jobban ment, az évadnyitó volt eddig a legnézettebb rész a maga 17,2%-os eredményével, a leggyengébb adást pedig a 18-49-évesek körében a nézők 12,2%-a követte. 
Akik egyébként korábban követték a Survivort Istenes Bencével, azoknak nem nagyon okozhatott meglepetést a tematika, véleményem szerint egyébként ÉNB - Varga Miklós - Joe jó választás volt Istenes Bence helyére, aki egyébként hol keményen fegyelmezi, hol pedig együtt érez a versenyzőkkel. A napi dzsungeladagolásban jó nagy számban van viszont jelen a civilek közti konfliktus, amely ronthatja az összképet, és ez bizony egy idő után nagyon unalmassá fog válni (vagy már azzá is vált?), bár így is - ahogy az várható volt - a játékok az epizódok legizgalmasabb részei, amik egyébként jól kivitelezett akadálypályák, de extrém sportnak ezt (pont úgy, mint az Exatlon esetében) nehezen lehetne hívni.

0420dscm0702.JPG

Térjünk rá a szombatra. Szeptember 4-én a TV2 ügyes csele sem volt elég ahhoz, hogy a 19:45-kor kezdődő Sztárban Sztár Leszek! lenyomja a 20:00 órakor induló Mi kis falunk hatodik évadának első két részét. A talent showt a 18-49-es korosztály 19,4%-a választotta, ami önmagában nem rossz teljesítmény, az ország legnézetteb sorozata azonban a (két rész átlagát nézve) maga 21%-os SHR-jével lenyomta a tehetségkutatót, amellyel kiderült, hogy jól keverte az RTL a kártyáit (egyébként zárójelben megjegyezném, hogy abban a félórában, amikor még a Fókusz Plusz ment a Sztárban Sztár Leszek ellen, az RTL-es magazin is nézettebb volt, Tilláék egyetlen fél órát tudtak csak aznap este megnyerni, a 21:30-22:00 óráig tartó sávban voltak jobbak, mint az RTL.

A Sztárban Sztár Leszek első évadához képest sok változás történt. Horváth Tomi és Bereczki Zoltán kikerültek a zsűriből, helyükre jött a Liptai Caludiává konvertált Köllő Babett, és Majka, akiről ugyebár még az a pletyka terjengett, hogy ő lehet az idei X-faktor műsorvezetője, de ne kanyarodjunk el a témától.
A válogatóktól a néző leginkább azt várja el, hogy jöjjenek olyan versenyzők, akiknek se hangjuk, se tehetségük nincs a zenéhez, mégis erőltetik ezt, akiken aztán jókat lehet vihogni otthon a képernyő előtt. Ezzel a reménnyel ültem le a képernyő elé szombat este én is, de azt gondolom, az első adás igaz, tele volt bénákkal, de nem olyanokkal, mint amilyen volt két éve például Bikicsunáj, vagy épp Sárkány Éva, akiket a zsűri-versenyző szóváltással, és a végig hamisan énekelt dalokkal nem sikerült kiváltani. Az összhatás ennek ellenére egyébként nem volt rossz, és jól is lett összetéve a műsor, melynek gyümölcse vasárnap estére érett be.

A vasárnap este meglepetésre TV2-es győzelemmel végződött, az Álarcos Énekes nem túl nagy, de nem is túl kicsi arányban kapott ki a TV2-es ellenféltől (17,4% vs 19,5%). Az, hogy a show kikapott, önmagában nem túl nagy meglepetés, főleg úgy, hogy még a sokkal több nézőt vonzó válogatók mennek a Sztárban Sztár Leszekből. A RTL-es show előtt 45 percen keresztül lehetett egyébként a Fókusz különkiadását nézni, amelyben hosszú perceken át lehetett azokat a videókat nézhettük meg (hogy csak a puszta időhúzásért, vagy azért, hogy ragaszkodjunk a 45 perces csúszáshoz(?)), amelyek egyébként több hónapja, vagy most már másfél éve elérhetőek az RTL online felületein. A Fókusz egyébként ezen az estén még nagy arányban nyert a Tények Plusz ellen, az Álarcos Énekes két félórát tudott nyerni, de akik elkezdték, nagyjából végig is nézték az egyébként megújult műsort.

Talán soha nem volt még ilyen az RTL történetében, hogy egy főszezonban két nagyszabású showt is csináljanak, és ez nem is baj, de kevesebb néha több. Az Álarcos Énekes harmadik évadára lecserélték a teljes nyomozógárdát, ami összhatásában még irritálóbb, mint Csobot Adél és Hargitai Bea sikoltozásai összevetve. Az a különbség az előbbi példa, valamint Szabó Zsófi és Fluor Tomi között, hogy a kiabálás nem annyira fárasztó, mint a kettejük által lenyomott flörtölés-első randi-csókolózás trió. Rajtuk kívül még ott van a csapatban Szandi, akiről annyit érdemes tudni, hogy hosszú idő után tért vissza az RTL-re, de nem feltétlenül a legjobb helyre, ellenben Nagy Ervinnel, aki abszolút telitalálat, és ő teszi hozzá egyértelműen a legtöbbet a nyomozók sikeréhez, a csapatból azonban Gáspár Laci és Sebestyén Balázs nagyon hiányzik, velük lenne igazán szórakoztató a nyomozócsapat, akik egyenlőre nem nagyon érnek fel elődjeikhez (nem tippelésben), bár az összhang vitathatatlanul jó közöttük.
Az új szabály értelmében jött talán a műsor egyik legszürreálisabb pillanata, ugyanis az azonnali leleplezést lehetővé tévő szuperkártya segítségével az Eperke vette le elsőként a maszkját, aki alatt Fekete Pákó rejtőzött, és valljuk be, azért nem minden nap lát az ember aranyos, lánynak hihető, Piroskára hasonlító maszk alatt Fekete Pákót. A másik, immáron hagyományos módon leleplezett karakter a Róka volt, aki alatt Szabados Ági rejtőzött.

ae1_215.jpg

Bár egy, vagy két adás után nem nagyon lehet még hosszú távú következtetéseket levonni, az már jól látszik, hogy a Mi kis falunk továbbra is verhetetlen, a Sztárban Sztár Leszek pedig jól reagál az ellenfelekre. A következő hetek kérdése minden bizonnyal viszont az lesz, hogy az Álarcos Énekes képes lesz-e még nézőket szerezni a  Sztárban Sztár ellen.

Fotók: RTL Magyarország, TV2 Csoport
Adatok: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

TV2 Survivor RTL klub Sztárban sztár leszek Álarcos énekes Totem