2021. júl 15.

Véget ér a Barátok közt

írta: ReklámInvázió
Véget ér a Barátok közt

23 év után a napokban búcsúzik a magyar televíziózás leghosszabb ideje futó napi sorozata, a Barátok közt. A napi sorozat 10.456 rész után szombat este köszön el végleg a nézőktől, vagy ahogy közleményében az RTL fogalmaz "a Mátyás király tér lakói elköltöznek a nézők otthonaiból".  A sorozat jubileumai alkalmából 2018 óta készítettünk cikksorozatokat, először a 20 éves, majd a 21 éves születésnapra készülve, tavaly pedig a 10.000. rész miatt voltak olvashatóak a szériával kapcsolatos írásaink (ezek a linkekre kattintva visszaolvashatóak). Most egyetlen cikkben búcsúzunk a sorozattól, amelyben az utóbbi hetek sorozattal kapcsolatos történései mellett kicsit visszatekintünk a múltba is a tovább gomb után.

baratok_kozt_logo_1.jpg

23 évvel ezelőtt szinte senki nem gondolta volna, hogy egy napi sorozat sikeres lehet itthon, egy embert kivéve, Kalamár Tamást, aki a német Jó idők, rossz idők című sorozatot teljesen átírva képernyőre vitt egy itthon újszerűnek számító sorozatot Barátok közt címmel. A sikerben még - Árpa Attila írása szerint - még az RTL-en belül sem hittek, volt olyan munkatárs, aki azt sem tudta, hogy miről beszél neki a sorozat producere, de hogy ne kanyarodjunk el annyira a lényegtől, az 500 részesre tervezett sorozat a kezdeti gyenge nézettség után hirtelen beindult, és innentől nem volt megállás, és végül a tervet "csak" egy kicsit nem sikerült tartani - a rajongók nagy örömére. 

Amellett, hogy az ország legnézettebb sorozata volt közel két évtizedig a Barátok közt, a sorozat körül kialakult kultusz is hatalmas volt. A nagy sikerre való tekintettel a készítők rendeztek közönségtalálkozókat, ahol tömegek voltak jelen, adtak ki többféle könyvet, és még társasjátékot is, amelyekre még akár licitálni is lehet.

Az alkotók a sorozat búcsúkampányának megadták módját, ugyanis amellett hogy az rtl.hu/baratok oldalon több emlékezetes jelenetet újra meg lehet nézni, a Barátok közt készítői és a vatera.hu közös árverést indított, ahol például lehet licitálni Miklós néhai köntösére, és whisky-s szettjére, de most hozzá lehet jutni még különböző Magdi anyus-kellékekre, pontosabban a legendássá vált papírgalacsinra (amit Fodor Zsóka dedikált is), és a halálakor viselt otthonkájára is. Ja, és azt is fontos kihangsúlyozni, hogy az árverésből befolyt összeget nem, nem a stáb végkielégítésére költik, hanem az SOS Gyermekfalvakat támogatják majd belőle. Az árverés egyébként vasárnapig tart, a nagy rajongóknak tényleg érdemes elgondolkodnia azon, hogy megvásároljon egy-egy ikonikus díszletelemet, vagy tárgyat, amelyet nap, mint nap látott a képernyőn.

A búcsúkampány részeként több helyen megjelentek a sorozat emlékezetes jeleneteit megelevenítő plakátok is, amelyekből rögtön egy botrány is kialakult, ugyanis a frissen elfogadott és életbe léptetett pedofiltörvény bizonyos részletei miatt Tóbiás és Kristóf 2018-as, melegházasságot ábrázoló képét ki kellett takarni a plakátról, erről a 24.hu írt először. Na, hát ha másért nem is, erre biztosan "mindig emlékezni fogunk".

Egyébként a "mindig emlékezni fogunk" kampány tényleg azokat a pillanatokat eleveníti fel, amikre érdemes emlékezni, és amely gyerekkori, vagy fiatalkori emlékeket hozhat fel sokakban, de vannak olyan, hirdetésekre fel nem került pillanatok is, amelyekre nem kell emlékezni, mert annyira jellegzetesek, hogy már-már feledhetetlenek. Mert például miért ne emlékeznénk ezután is Magdi anyus isteni limönpájnjaira, arra, hogy a KFT. ebben az országban csakis Berényi Miklós lehet, vagy arra, hogy egy buliba csak úgy lehet megérkezni, hogy "megjött a metilalkohol"

Ha már Berényi Mikiről esik szó, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a SorozatWiki szerint a szerepe szerint két éve kómában fekvő Miklós állítólag visszatér a sorozatba, ám azt nem tudni, hogy pontosan mennyi szerepe lesz majd a szombat esti, utolsó részben a cégvezetőnek. Ami viszont biztos még, hogy a héten újabb visszatérés jön, méghozzá a sorozat utolsó előtti, csütörtökön adásba kerülő részében, de az, hogy ki jelenik meg váratlanul a Mátyás Király téren, még nem tudni.

A Barátok közt tehát július 17-én, szombat este 20 órakor végleg kiköltözik a nézők otthonából, de az biztos, hogy a sorozat akkora nyomot hagyott a magyar televíziózásban, hogy arra bizony "mindig emlékezni fogunk". Ami pedig még biztosabb, hogy a Barátok közt Extrák rovat időnként frissül majd újabb BK-s tartalmakkal a későbbiekben.

A záró epizód tehát szombaton 20 órától látható az RTL klubon.

Fotó és videó: RTL Magyarország

Szólj hozzá

Barátok közt RTL klub