2020. dec 07.

Álarcos énekes vs. Nincsak, ki vagyok? - kifutottak-e a maszkos műsorok?

írta: FoA
Álarcos énekes vs. Nincsak, ki vagyok? - kifutottak-e a maszkos műsorok?

Amikor kiderült, hogy 2020-ban szinte egyszerre kapunk a nyakunkba két rejtélyekre alapuló, maszkos showműsort, sokan gondolhatták, hogy lehetséges, hogy a TV2 Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada és az RTL klub Álarcos Énekes c. műsora is hasonlóan hamar zátonyra fut majd, mint két évvel ezelőtt a Fal, valamint a Piramis. A tavaszi nézettséget látva könnyen azt hihettük, hogy ez nem fordul elő, viszont  - miután mindkét műsor ősszel új évaddal jelentkezett - így lassan közeledve az év vége felé ismét érdemes vetni egy pillantást a számokra, vagyis arra, hogy ráuntak-e azóta a magyar nézők maszkos énekesekre.

_dsc7356.JPG

Álarcos Énekes

Az Álarcos Énekes teljesen váratlanul, idén február 9-én indult el, 12 rejtőzködő hírességgel, Istenes Bence műsorvezetésével, valamint a négy nyomozóval, Csobot Adéllal, Gáspár Lacival, Dancsó Péterrel, valamint Sebestyén Balázzsal. Mivel a show elsőként debütált, így nem is volt véletlen, hogy hatalmas nézettséget produkált (szinte az összes adása bekerült az idei év TOP 10-es nézettségi toplistájába, a 18-49 évesek, valamint a teljes lakosság tekintetében is) az egész évadon keresztül, melyben olyan hírességek bújtak hatalmas jelmezekbe, mint Árpa Attila, Gallusz Niki, Nagy Ervin, vagy épp Csepregi Éva.

alarcos_enekes_rtlklub.jpg

A járványnak köszönhetően az eredetileg őszre tervezett X-faktor elmaradt, helyére pedig a titokzatos show második évada került, melyben a nyomozók közül távozott Dancsó Péter, helyére pedig Hargitai Bea került. Az Álarcos Énekes második évadában az első etapban látott 12 híresség helyett itt már 16 titokzatos énekes szórakoztatott mindenkit hétről-hétre (ebből később 17 lett, mivel Liptai Claudia időközben koronavírusos lett, így fel kellett adnia a versenyt), akik adásonként fedték fel magukat. Olyan magyar hírességek bújtak maszk mögé, mint például Eszenyi Enikő, Miklósa Erika, Liptai Claudia, Erdélyi Mónika, Kozsó, Feke Pál, Manuel, Puskás Peti, vagy épp Miller Dávid (utóbbi meg is nyerte a versenyt). 

A műsor nézettsége viszont az előző évadéhoz képest csökkent. Az első adások még magabiztosan nyerték sávjukat a konkurens Sztárban Sztár ellen, később - ahogy közeledett a TV2-es műsor fináléja - azonban fordult a kocka, és az Álarcos Énekes kikapott ellenfelétől, de végig stabilan jó számokat hozott. Miután azonban elindult a Nicsak, ki vagyok? második szériája, a titokzatos showműsor hamar tarolni kezdett, és végül parádés számokkal búcsúzott, a finálé pedig az idei év tizedik legnézettebb műsora lett a 18-49 évesek, valamint a teljes lakosság körében is. 

eger_2.jpg

Bár nézettségileg csökkent az RTL-es maszkos produkció, mégis ez lett a 2020-as őszi szezon legnézettebb műsora, így bátran kijelenthetjük, a nézők nem untak rá az Álarcos Énekesre. Új évadra viszont valószínűleg jövő tavasszal biztosan nem számíthatunk, ami érthető is, hiszen nem nagyon fordult elő még RTL-es nagyszabású showműsorral, hogy egymás után két tévés szezonban is képernyőn legyen, egy teljes éven keresztül.

Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada

A TV2 egy héttel az RTL-es változat után mutatta be saját maszkos műsorát, a Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpadát, melynek szabályait itt részleteztük. A két sztárcsapatot a február 16-tól látható showműsorban Judy, Majka, illetve Hajós András, valamint Ábel Anita, Kajdi Csaba 'Cyla', és Ganxta Zolee alkották.

A versenyzők nem túl bizalomgerjesztő jelmezekben énekeltek, aztán kiestek, vagyis felfedték magukat. A műsorban olyan sztárok rejtőztek a maszkok mögött, mint Szőke Zoltán, Fodor Zsóka, Shane Tusup, Krausz Gábor, Köllő Babett és Ördög Nóra. A Tilla vezette showműsor az RTL-essel szemben élő volt, de gyakorlatilag ezzel elveszett a műsor feszessége, mert sokszor hosszú félórák teltek el azzal, hogy a sztárcsapatok tippelni próbáltak, sikertelenül. 

images_1.jpg

A Nicsak, ki vagyok?-ot a nézők viszont leginkább akkor találták meg, amikor az RTL klubon véget ért az Álarcos énekes, de így sem tudott annyi nézőt összeszedni a TV2-es változat, hogy az elég legyen ahhoz, hogy az év legnézettebb műsorai közé bekerüljön, a legnézettebb adása - a finálé -  ugyanis csak minimálisan volt képes átlépni az egymilliós álomhatárt (miközben az Álarcos Énekes fináléja másfél milliós nézettséggel az év legnézettebb műsora lett), ennek ellenére a TV2 elégedett volt a show nézettségével, és idén őszre berendelték a második évadot.

A jelenleg is futó etapra azonban több, komoly változás is történt. Az első, hogy teljesen megújultak a sztárcsapatok, a két egykori csapattárs - Ábel Anita és Cyla - ellenfelekké váltak, melléjük Király Viktor és Csonka András, valamint Mádai Vivien és Pápai Joci kerültek. A másik nagy változás az, hogy ezúttal nem élő a műsor, ezzel sokkal feszesebb lett az egész, de a nézők egyáltalán nem kíváncsiak rá, legalábbis eddig.

123849764_225484335671039_4780850446503785608_o-e1604657682514-1024x576.jpg

Az új évad első része 15,6%-os eredménnyel zárt, a második adásra ez a szám tovább csökkent, és már csak a fiatal nézők 14,8%-át érdekelte, majd a most vasárnap esti adásra (2020.12. 06.) már csak a 18-49-es korosztály nézőinek 10,6%-át érdekelte.

Bár a műsorból még három adás hátra van, mostanra nagyon úgy tűnik, hogy a Nicsak, ki vagyok? - A rejtélyek színpada nézőinek nem igazán jöttek be az újítások, amelyből azt a következtetést lehet levonni, hogy bizony a TV2-n kifutottak a maszkosok (amik egyébként a második évadra még az elsőnél is rondábbra sikerültek), amely könnyen a műsor végét jelentheti.

1587918093_nicsak-ki-vagyok-a-rejtelyek-szinpada-szuperdonto-gyoztes-promotions_hu_1180_550_5.jpg

A TV2 viszont természetesen nem hagyja magát, nemrég sajtóközleményben tudatták azt a nevetséges információt, miszerint a Nicsak, ki vagyok?-ot azért nem nézik olyan sokan, mert az RTL klubon már hetek óta fut az Álarcos Énekes, és hogy ezt ők mennyire gondolják komolyan, az az alább megtekinthető közlemény idézett részéből kiderül.

A műsor idősávját a Nicsak ki vagyok? – A rejtélyek színpada második szériája vette át, amelynek hirtelen nehéz környezetben kellett helytállnia. A fő konkurens csatornán már hetek óta zajlik a nyomozás, így minden erőre szüksége volt a műsornak, hogy a nézők figyelmét meg tudja nyerni magának. Habár az első rész még nem tudott nagyobb nézői részesedést kiszakítani magának, a november 29-én leadott második epizód már tudta növelni nézettségét és ezzel a nézői részesedését is a 18-59 évesek körében. 

Hogy ez a szám tényleg amiatt-e ilyen gyenge, mert a "konkurens csatornán már hetek óta zajlik a nyomozás", vagy azért, mert a TV2-es showműsor kifáradt, az a következő hetekből kiderül, amikor is már az RTL klub filmekkel tölti ki a vasárnap estét.

Bár Álarcos Énekes és Nicsak, ki vagyok? sem lesz 2021 tavaszán, azt beszélik, így sem maradunk majd showműsor nélkül. A TV2 ugyanis tavasszal indítja majd el a Nagy Duett új, hetedik évadát, emellett pedig minden bizonnyal egy, itthon még ismeretlen, új showműsor is debütálhat majd a tévében. Az I can see your voice nevű formátumot a Sorozatjunkie nyomán szúrtuk ki. Az oldal úgy véli, valószínűleg a magyar verziót majd az RTL Magyarország valósítja majd meg, mivel más országokban - mint például Hollandiában és Németországban is - az ottani RTL vásárolta meg, persze ez nem azt jelenti, hogy itthon is az RTL képernyőjén lesz látható az Álarcos Énekes utódjának is nevezett műsor. Az pedig, hogy lesz-e még a két, fentebb említett maszkos műsorból új évad, egyenlőre nem tudni.

Fotók: RTL Magyarország, TV2 

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Álarcos énekes Nicsak ki vagyok?