2020. okt 19.

Lenyomták a TV2 showjai az RTL klubot

írta: FoA
Lenyomták a TV2 showjai az RTL klubot

A 2020-as év sokaknak, sok szempontjából más év, mint amit a korábbiakban megszokhattunk, A koronavírus nemcsak az emberek életét, a tévétársaságok őszi, illetve tavaszi terveit is jelentősen befolyásolta, negatív értelemben. Ennek következtében a két nagy kertévé is komoly változtatásokra kényszerült. Az RTL Magyarország tavasszal több, addigra tervezett műsorát is levette a képernyőről (ilyen volt az el sem induló Konyhafőnök, a Tanár, valamint az Apatigris) azzal az indokkal, hogy majd ősszel levetítik, aki meg addig nem bírja ki, megnézheti az RTL Most+-on, ha van neki. 

A TV2 viszonylagos előnyből indult, ugyanis az Exatlon a téli-kora tavaszi időszakban is roppant erős műsornak számított, de végül a pontot az i-re a csatornának az RTL csökkentett üzemmódja tette fel, ugyanis a Róna utcában csak annyi történt, hogy tavaszról őszre ütemezték át a Bezár a Bazár! új évadát, és meghosszabbították a sportreality második évadát, amely kerek öt hónapig futott. 

Showműsorok tekintetében is közbeszólt a járvány, ami olyan fordulatot hozott, amire évek óta nem volt példa, de ne haladjunk ennyire előre, ugyanis még a tavasz alatt lett bejelentve, hogy bizony idén nem lesz X-faktor és Sztárban Sztár leszek! sem, ennek ellenére Kolosi Péter és Fischer Gábor (az RTL Magyarország, valamint a TV2 Csoport programigazgatói) megígérték, hogy nem marad egyik csatorna sem nagyszabású hétvégi showműsor nélkül. Így is lett, a TV2 májusban tudatta, hogy legalizálva ők csinálják meg először itthon a Dancing with the Stars című táncos showt, valamint a talent show helyett ismét lesz eredeti Sztárban Sztár is. Az RTL azonban csak jóval később jelentette be, hogy szeptemberben visszatér az év eddigi legnézettebb showműsora, az Álarcos Énekes, amely tavaszi, elképesztő nézettsége után egyáltalán nem meglepetésre tért vissza. 

eszenyi2.png

Aztán amikor elkezdődött az ősz, és elindultak a nagyszabású showműsorok, akkor kiderült, meglepetésre sem a Sztárban Sztár, sem pedig az Álarcos Énekes nem hozott kiemelkedő számokat, sőt, mindkét műsor tulajdonképpen gyengébben is indított (csak emlékeztetésképp, az első "közös" estén az RTL showja 20,9%-on állt, míg a TV2 hosszabb Sztárban Sztárja csak 13,5%-os eredménnyel zárt), mint ahogy azt láttuk két éve, vagy most tavasszal.

Ami egészen feltűnő volt, az az, hogy az RTL klub az X-faktor hiányában elengedni látszik a szombat estékét. Igaz, a Mi kis falunk ismétlése, valamint a premier részek is rendre lenyomták Bödöréket, de az október 10-én indult Dancing with the Stars - Mindenki táncol először csak gyengítette, majd most szombatra kiderült, le is győzte (a sorozat ötödik évadának ötödik része 17,3%-os nézettséget produkált)  a pajkaszegiek életét bemutató sorozatot, amely meglepő fordulat, ugyanis erre a sorozat 2017-es indulása után soha nem volt példa. De a hab a tortán az, hogy az RTL eredetileg tavaszra tervezett Apatigris című sorozatának első (igaz, egyszer már bemutatott) része meglepetésre kifejezetten gyenge eredménnyel kezdett a maga 12,5%-ával, ami abszolút TV2-es fölényt vonzott magával (ami egyébként az egész szombat estére igaz, a csatorna a Tények Plusztól kezdve az egész estén át toronymagasan odavert az RTL klubnak).

tv2_3.png

Szintén aggasztó jel az RTL-nek, hogy a hetek óta csökkenő tendenciát mutató Álarcos Énekes is kikapott vasárnap este a TV2 Sztárban Sztárjától, hiába történt meg talán az évad eddigi legmeglepőbb leleplezése, (értsd: Kozsó volt a Bika) Pápai Joci dalpremierje simán legyőzte az RTL showműsorát, valamint filmjét is (a műsorok átlaga: RTL: 17,7% vs TV2: 19%), és az álarcos műsor csak egyetlen félórát tudott megnyerni a konkurenssel szemben.

Az RTL számára valószínűleg még nem tragédia mindkét hétvégi nap elvesztése(éves szinten az RTL klub eddig 190 nyertes estével büszkélkedhet, míg a TV2 mindössze 98 estét tudhat a magáénak), a csatornát ismerve ezen a héten még biztosan nem számíthatunk műsorváltozásra, hiszen ettől a héttől már tévében eddig nem látott részek jönnek a Scherer Péter főszereplésével készült vígjátéksorozatból, szombat esténként nyolc órától. Viszont ha továbbra is marad a gyenge nézettség, valószínű, hogy komolyabb változásra is számítani lehet, és az is könnyen megvalósulhat, hogy korai volt berendelni a sorozat második évadát az alapján, hogy mennyien nézték azt az RTL Most+-on.    

Fotók: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Dancing with the Stars Mi kis falunk Álarcos énekes Apatigris