2020. sze 19.

Mit néztünk régen? - Extra 3.

írta: FoA
Mit néztünk régen? - Extra 3.

A legnagyobb tévés bukások

Egy héttel ezelőtti extra cikkünkben azt idéztük fel, hogy milyen történések, valamint műsorok kellettek ahhoz, hogy az RTL klub 2000-től átvegye a TV2-től a piacvezetőséget. Ezt ide kattintva el is lehet olvasni. Ma, sorozatunk harmadik extra részében a két nagy kereskedelmi tévé legnagyobb bukásait fogjuk felidézni. A TOVÁBB gomb után jönnek az elmúlt 23 év legnagyobb bukásai, olyanok is, amelyeket nem gyakran szoktak emlegetni.

dsc_8571-e1472318003500.jpg

RTL klub

1. Életveszélyben

Az RTL klub 1998 tavaszán indult szórakoztatónak ígért, de egyébként unalmas műsoráról itt már írtunk. A Cserhalmi György által vezetett, megtörtént baleseteket bemutató műsor először péntekenként este fél tíztől jelentkezett, de a szűk egy éves létezése alatt jelentkezett keddenként a legpatinánsabb esti sávban, valamint pénteken nagyon késő este is. Az Életveszélybenre a nézők egyébként valamiért nem kaptak rá a műsorra (először a megtörtént esetek unalmassága miatt, majd később azért, mert a baleseteket profi író csapat tuningolta olyanra, hogy azoknak egyáltalán nem volt már köze a valósághoz), ezért egészen hamar le is került gyenge nézettsége miatt a képernyőről.

ev.png

2. Tébolygó

A Novák Péter vezette állítólag vicces játék 1999 őszén, az akkor verhetetlen Dáridó ellenfeleként indult az RTL klubon. A műsor bukása várható volt, hiszen a műsor alapkoncepciója sem volt erős (a játékosok feladata annyi volt, hogy döntsék el, a bejátszás, amit látnak igaz-e, vagy hamis), sőt, Árpa Attila könyve szerint a nemcsak a nézők, ők maguk sem értették a játék lényegét.

tebolygo.png

A Tébolygó már az első adásával megbukott az extrém erős TV2-es ellenfél miatt, de az ezzel együtt futó Heti Hetes sem tündökölt először nézettségileg. Végül hiába menekítette két hónap után a Tébolygót az RTL más napra, (kéthetente kedden este 8-ra), a műsor addigra már olyan szinten elvesztette nézőinek amúgy sem túl nagy táborát, hogy az menthetetlenül nagy bukás lett.

3. Benne leszek a tévében!

2005 egyértelműen a béna produkciók, valamint a bukás éve volt, az RTL klubon, illetve a TV2-n is. Az ekkor indult műsorok (talán néhány kivétellel) ugyanis annyira gyenge nézettséget szállítottak, hogy nem csoda, hogy hamar le is kerültek a képernyőről. 2005 egyik ilyen "gyöngyszeme" volt a Benne leszek a tévében!, melynek Hajós András volt a műsorvezetője. A műsorban egy háromtagú zsűri (Lilu, Komár László, Bartha Bandika) próbáltak meg értékelni értékelhetetlen, sőt, néhol extrém mértékben ciki produkciókat. 

A műsor koncepciója mai szemmel nézve is szánalmas, nézettsége pedig annyira rossz volt, hogy az RTL klub idő előtt le is vette a képernyőről a műsort. 

"Én kilenc adást írtam alá, ezeket már felvettük. Kezdetkor már mondtuk, hogy nem feltétlenül folytatódik a műsor szeptemberben. Viszonylag magas volt a nézettsége, semmiképp nem volt bukás"  - mondta akkor Hajós a korbeli Origonak. A műsorból azonban (szerencsére) nem készült második évad.

4. Szellemvasút

A Szellemvasút is 2005 egyik olyan mellékterméke, amely esetében mindenkinek jobb, ha inkább nem ejtünk sok szót róla. A Váncsa István vezette műsor mindössze egyetlen adás után bukott meg, de az a bukás akkora volt, hogy olyat azóta sem nagyon látni.

Az első adás után Kolosi Péter az Indexnek elmondta: Nem volt sikeres a műsor, és ezt tudomásul kellett vennünk. (...) Most rá kellett jönnünk, hogy jobb gyorsan abbahagyni, mint tovább próbálkozni, erőltetni.

Váncsa István egyébként maga is elmondta, hogy megkönnyebbülés számra is a műsor bukása, hiszen "nem kellemes, amikor az ember nem mer kimenni az utcára".

5. Fogd a pénzt és fuss!

2008-ban ismét egy felejthetetlen bukással gyarapodott a lista, a Peller Mariann által vezetett Fogd a pénzt, és fuss! akkora bukás volt az akkoriban induló Joshi Bharat ellen, hogy azt elég hamar le is vették a képernyőről. Az RTL klub akkori kommunikációs igazgatója szerint a műsor kiválasztásakor hibáztak: „nem megfelelő formátumot találtunk a délutáni közönségnek” – fogalmazott akkor a műsorról Rényi Ádám. A műsor valószínűleg azért bizonyult rossz választásnak, mert az ekkoriban megszűnő Balázs show helyére kerülő műsor egyáltalán nem a show megszokott "színvonalát" hozta.

Az Index akkori cikke szerint is egyértelműen bukás volt a műsor, de szerencsére Peller Mariann nem került bukott műsora miatt le az RTL klub képernyőjéről, később ugyanis ő lett a Reggeli egyik műsorvezetője, ahonnan egy év múlva távozott.

5. Vundersőn és Zuperszexi

Közel tíz év különbséggel, de mindkét kereskedelmi csatorna próbálkozott a rádiós reggeli műsorok tévés konvertálásával sikertelenül (a TV2-es változatról később szó lesz). 2013-ban az RTL klub bukott az akkori Class FM-es Morning show késő esti late-night shows változatával, a Vundersőn és Zuperszexivel. A Sebestyén Balázs és Vadon Jani vezette késő esti show az X-faktor után volt hatalmas bukás. Az első adás (amelyben a narrátor Boros Lajos, a fővendég pedig a négy év után az RTL-re visszatérő Vágó István volt) után olyan negatív kritikát kapott a műsor, melynek következtében oly mértékben zuhant a nézettség, hogy a harmadik adástól a show nem volt élő, majd pedig kilenc adás után, december elején az RTL klub le is vette műsoráról a late-night showt.

Hiába, az RTL is termelt ki bőven enyhén szólva nem túl sikeres formátumokat, de a bukott műsorok kategóriába egyértelműen több jelöltet tudna küldeni a TV2, most mi viszont a másik nagy kertévé legnagyobbjairól ejtünk csak szót.

1. Gesztiméter

Geszti Péter hazai fejlesztésű vetélkedője 2001-ben indult a TV2-n, ám a bukás már az első adás után könyvelhető volt, erről tanúskodik az Index akkori kritikája is. Végül a Gesztiméter nevű játék kerek két adást élt meg, aztán olyan szinten bukás lett, hogy kb 2010-ig Geszti nagyon komoly feladatot nem is kapott egyetlen nagy kertévétől sem (ide ne soroljuk bele az Activity szerepléseket).

gm.png

Geszti egyébként később elmondta, abban az értelemben nem azért nem gondolja bukásnak a műsort, hiszen a hitelessége megmaradt.

2. Boros-Bochkor Show

2001, ősz. Boros és Bochkor, a Sláger Rádió reggeli műsorának két műsorvezetője, akik frissen lettek átcsábítva az RTL-től, új műsorban bizonyíthattak, méghozzá az első rádióból konvertálni próbált showban, a Boros-Bochkor showban. A TV2-re átigazoló rádiósok konkrétan ugyanazt csinálták, mint reggelente, de - ahogy ez már a Vundersőn esetében is beigazolódott - egyszerűen ott már ugyanaz nem érdekelte a nézőket. A show nézőszáma egyébként hétről hétre csökkent, melynek az lett a vége, hogy a műsor elég gyorsan ment a süllyesztőbe a két, az RTL-en a Kész Átveréssel szárnyaló műsorvezetővel együtt. Igaz, később Bochkor több TV2-es műsorban is feltűnt, de a másik rádiós műsorvezető, Boros Lajos azóta sem tévézett komolyabban.

3. Vitriol

Miután kiderült, hogy az 1999-ben elindított Heti Hetes nagyobb ellenfél lesz, mint ahogy azt a TV2 várta, a Pintér Dezső vezette tévé egyszerűen fogta, és az alapkoncepciót lenyúlva csinálta meg a műsor Róna utcai változatát, a Vitriolt, Jakupcsek Gabriellával, illetve 6+1 nővel (szerepelt a műsorban Kánya Kata, a PaDöDő, Zétényi Lili, Udvaros Dorottya, Földvári Zsófia, valamint Voith Ági).

Az ellen Heti Hetes viszont abszolút nem jött be a nézőknek. A nézettségnövelés érdekében a TV2 össze-vissza pakolgatta a műsort, de ami ugyebár bukásra van ítélve, azon már nehezen lehet segíteni. Később a TV2 próbálkozott még a gagyi Heti Hetes utánzatokkal, ilyen volt a Lucifer, majd később a Buzera, de mindegyik ilyen jellegű műsor a TV2-nél a süllyesztőben végezte.

4. Magánszám

Hajós András első, önálló talk-showjában még a TV2-n szórakoztatta a nézőket. A Magánszám - csakúgy, mint Hajós András többi késő esti late-night showja - néhány hónap után le is került a TV2 képernyőjéről a gyenge nézettség miatt. A late-night show egyébként 2003 tavaszán futott.

Az első adás ide kattintva megnézhető.

5. Cápák

Úgy látszik, nemcsak az RTL-nek nem jött be egy vetélkedő a délutáni sávban, ugyanis a TV2-n egy még nagyobbat bukós műsor is indult 2008 őszén. A Cápák című vetélkedőben három játékos válaszolt kérdésekre, a játék végén pedig a közösen összegyűjtött pénzről dönteniük kellett. Ki viszi haza a nagy nyereményt, a középsőt, valamint a legkisebbet? Na ez volt az, ami egyenesen még a kutyát se érdekelte, a vetélkedő nézettsége ugyanis nyolc százalék körüli volt 2008-ban, viszont ha átkonvertálnánk az akkori nézettséget a mostanira, akkor a vetélkedő egyetlen százalékot sem lenne képes felmutatni. A játék egyébként nem volt rossz, alább meg is lehet nézni.

5. XXL 

Sorozatunk 2008-as műsorait visszaidéző cikkünkben már a Minden Idők Leggázabb Bukása díjat már kiérdemelte a műsor, amely egyetlen adás után. Felidéztük Kovács Áron szánalmas éneklését, aminél úgy tűnt, brutális mélypontra süllyedt a csatorna színvonala. Az XXL-ről egyébként annyit érdemes tudni, hogy az egész adás alatt a két műsorvezető, Kern András és Kamarás Iván azon "poénkodtak", hogy mennyire béna, és nézetlen volt a csatorna az azt megelőző években. 

A műsor miatt egyébként felszámolta a TV2 az összes szórakoztató műsorát, az Irigy Hónajmirigy show-t, valamint a Bagi-Nacsa páros műsorát is, és az érdemi részeket beletömködte ebbe a műsornak se nevezhető valamibe. Ajánlom mindenki figyelmébe az első adást, mert, hát ugye, az internet nem felejt...

"odamegyek, aztán végetek lesz, mint a Twin Peaksnek" - hát, pontosan így lett (csak épp Fábry nem ment oda), mint ahogy az a comment:com akkori cikkében olvasható.

6. ÖsszeEsküvők

A Tilla és Peller Mariann által vezetett, Hajdú Péter produceri közreműködésével készített valóságshow, az ÖsszeEsküvők listánk következő szereplője. A reality hiába indított jó nézettséggel, 2011 őszén végül ez lett a TV2 legnagyobb bukása, és ezen még sz sem segített, hogy Hajdú Péter átcsábította az RTL-től a pár hónappal előtte VV4 győzetssé lett Alekoszt, emiatt a két fél évekig pereskedett egymással. A műsorról egyébként ebben a cikkünkben bővebben lehet olvasni.

peller4.jpg

7. Star Academy

Bár felsorolásunkban a legbénább, vagy a nagyobb műsorok bukását idéztük fel, a Star Academyre mindkét előtti jelző tökéletesen ráillik. A Majka és Ördög Nóra által vezetett showra ráépítette majdnem a teljes 2016-os őszt a TV2, pedig - mint ahogy az már gondolható volt - a reality és a zenés showműsor ötvözete országos kereskedelmi tévén nem vonz tömegeket (nem véletlenül megy a Való Világ is az RTL II-n). A műsor szereplői tehetségileg igen, reality szereplőként viszont már nem voltak annyira jó karakterek. Az első, élő adás rögtön rosszul indított, végül pedig a TV2 kényszerből levette a napi összefoglalókat, és háttérműsorokat a képernyőjéről, végül pedig az is kiderült, hogy ritka rossz nézettség miatt egy hónappal korábban be is fejezte a műsort a TV2. 

A legnagyobb tévés bukások után jövő héten, következő cikkünkben egy konkrét műsorral, a Legyen Ön is Milliomossal fogunk foglalkozni. Volt már ilyenhez hasonló része a sorozatoknak, de jövő heti cikkünkből leginkább titkok és kulisszatitkok derülnek majd ki a legendás vetélkedőről.

Fotók: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Mit néztünk régen?