2020. aug 08.

Mit néztünk régen? - 28. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 28. rész

Komoly politikai hírforrássá válik az RTL Híradó, Ördög Nóra megy a TV2-höz

Egy héttel ezelőtt a 2013-ban indult tévés műsorokról, és az abban az évben történt fontos tévé eseményekről írtunk, ezt itt megtekinthetitek. Előző cikkünkben írtunk a TV2 máig legnagyobb, és legsikeresebb lopásáról, a Sztárban Sztárról, a kis csatornák nagy showműsorairól, illetve az RTL legújabb reality-sorozatáról, az Éjjel-Nappal Budapest indulásáról is. Ma, cikksorozatunk 28. részében 2014 tévés műsoraival, illetve fontosabb történéseivel foglalkozunk. A sorozat egyik legizgalmasabb része következik, érdemes elolvasni cikkünket a TOVÁBB gomb után!

maxresdefault_2.jpg

Először jöjjenek a TV2 műsorai, illetve fontosabb történései.

Ismét megújult a Tények, mely Európa szerte az egyik leghosszabb hírműsor lett a maga másfél órás hosszával. A műsorvezetők személyében nem volt változás.  

Szintén januárban indult el a csatorna vadonatúj doku-reality sorozata, a Magánnyomozók, amely gyakorlatilag a Családi Titkok továbbfejlesztett változata lett. Ebben a sorozatban már nem a részenkénti főhős nyomozza ki, hogy mi is történik egyik barátjukkal, vagy családtagjukkal, hanem profi magánnyomozók. A csatorna terve bejött,a nézők rákattantak a sorozatra, ez abból is látszik, hogy a TV2 azóta több kábelcsatornáján is nagy sikerrel ismételte a sorozat korábbi részeit. 

A Magánnyomozók mellett visszatért az Édes Élet is a képernyőre 2014 januárjában. A reality sikere miatt a csatorna úgy döntött, indít egy, az Édes Élethez hasonló, civilek életét bemutató sorozatot is Az Élet Showja címmel. Ebben a műsorban civil emberek a saját nevükkel szerepeltek, később Hódi Pamela is csatlakozott a műsorhoz, miután először szakított Berki Krisztiánnal. Később egyre több sztár tűnt fel a műsorban, de a műsor nézettségét az sem menthette meg, a január végén indult műsor április elején meg is szűnt.

Miután kiderült, nem érdemes egy kezdetleges, alacsony lefedettségű csatornára show-műsort rakni, az így is sikernek tekinthető Nagy Duett ezúttal már a TV2-n tért vissza, vasárnap este 20 órától, a Napló után. 

A harmadik évadban sem a zsűri, sem pedig a műsorvezetők összetétele nem változott, a műsort Tilla és Liptai Claudia vezette, míg a versenyzők felett továbbra is Kasza Tibi, Balázs Klári, valamint Dobrády Ákos ítélkezett. A 2014-es Nagy Duettben harcba szállt a Év duettpárosa címért Hien és Cooky, Dolhai Attila és Pokorny Lia, Király Viktor és Majoros Hajnalka, Nótár Mary és Fekete László, Cserpes Laura és Gesztesi Máté, Radics Gigi és Hujber Feri, L. L. Junior és Sarka Kata, Sipos Péter és Csisztu Zsuzsa, Oroszlán Szonja és Kárász Róbert, valamint Csepregi Éva és Joshi Bharat. A duettpárok csatájából végül Cooky és Hien került ki győztesként.

anagyduett_logo.jpg

2014 márciusában indult továbbá egy hat részből álló visszatekintő show is a TV2-n, először szombat esténként, majd pedig vasárnap délutánonként. A Megasztár10!-ben az akkor 10 éves Megasztár legszebb pillanatit idézték vissza az énekesek, és a készítők, egy-egy adásban egy évadot. A műsorvezető az összes Megasztár férfi műsorvezetője, Tilla volt.

Még 2014 tavaszán, a Nagy Duett végeztével visszatért a képernyőre az Ének Iskolája is, amelyben nem volt komolyabb változás, az "osztályfőnök", vagyis a műsorvezető továbbra is Friderikusz Sándor volt, a tanárok pedig ebben az évadban is Hajós András, Szulák Andrea, Szandi, és Király Viktor voltak.

Ekkoriban már drasztikus lépéshez folyamodott a TV2, ugyanis ekkoriban már az Aktív című magazinműsor kora délután jelentkezett, élőben, amely a tavasz és a nyár folyamán sem változott.

2014 nyarán lépte meg először a TV2, hogy nem küldte nyári szünetre napi sorozatát, a Jóban Rosszbant, amely így egy hétig komolyabb versenytárs nélkül menetelt tovább.

2014 nyarán teljesen váratlanul érintette az egész magyar sajtót és médiaipart, amikor kiderült, hogy több, mint egy évtized után Ördög Nóra elhagyja az RTL klubot, és átszerződik a konkurens TV2-höz, ahol egy nagyszabású showműsorral debütált, erről később még szó lesz. Ekkoriban egyből azt kezdte el találgatni az egész magyar sajtó, hogy vajon elfér-e két dudás egy csárdában, vagyis hogy Ördög Nóra érkezésével vajon elhagyja-e a TV2-t a csatorna legnagyobb női műsorvezetője, Liptai Claudia. Nos, a válasz nem lett, Liptai maradt a TV2-nél, sőt, később a két legnagyobb magyar női műsorvezető még vezetett is együtt showműsort, pontosabban a Csak show és más semmit.

Ősszel aztán szép lassan elindultak az új műsorok is a csatornán. Elsőként a visszatérő Sztárban Sztár, mely ezúttal nem pénteken, hanem vasárnap, rögtön a Tények után kezdődött.

Az új évadban több változás is volt. Az első, és legfontosabb, hogy erre az évadra már a TV2 legalizálta az átalakulós műsort, így mostanra tényleg sikerült teljes mértékben lenyúlnia a csatornának az RTL klubtól a műsort. Emellett új házigazdát kapott a műsor Tilla személyében, de Friderikusz Sándor sem maradt munka nélkül a csatornánál, de új műsorral csak 2015-ben tért vissza a képernyőre. A zsűriben is volt változás, ugyanis ezúttal Lakatos Márk helyett a korábbi évad nyertese, Bereczki Zoltán foglalt helyet Liptai Claudia, Majka, és Hajós András mellett. 

A Sztárban Sztár második évadában Hevesi Tamás, Kökény Attila, Dukai Regina, Keresztes Ildikó, Nagy Sándor, Pál Dénes, Koós Réka, Pásztor Anna, Sipos Péter, Vastag Tamás, Tóth Vera, valamint Völgyi Zsuzsi versenyzett Magyarország Legsokoldalúbb Előadója címért, amit végül Pál Dénes nyert meg.

sztarban_sztar_2014.png

A Sztárban Sztár miatt a TV2 viszont gyakorlatilag veszni hagyta első sikeres műsorát. A Naplót ekkor már hosszú ideje Vujity Tvrtko vezette, mindig vasárnap este 7-től. A TV2 2014-es döntésének értelmében a Napló új napra, illetve új időpontra is került, szombat délután 17 órára. A szeptemberi áthelyezés után már sejthető volt, hogy itt véget ér a TV2 magazinjának története, amely végül 2014. november 29-én be is következett. Ekkoriban úgy tűnt, a Naplóval együtt nemcsak a riporterek, hanem Tvrtko is távozik a TV2-től, de később még a Mokkában kapott feladatot a csatorna első, szerződtetett riportere.

A bombabiztos sikernek tűnő Sztárban Sztár után a legjobb döntés volt elindítani a csatorna új vetélkedőjét, a Bumm!-ot is. Ebben a játékban 8 kérdésre kellett a négyfős csapatnak helyesen válaszolnia úgy, hogy hatástalanít egy bombát. Ezt úgy teheti meg a játékos, hogy a kérdésre adott válaszlehetőségek (amelyek kérdésenként folyamatosan emelkedtek) közül a rossz válaszokhoz tartozó kábelt kell elvágnia, mindezt egy bizonyos időkorláton belül. Ha a játékos a jó válaszhoz tartozó kábelt vágja el, vagy kifut az idődből, a bomba felrobban. A vetélkedő új évada nagy siker volt, ezt ekkoriban még két műsorvezető, Liptai Claudia és Kasza Tibi vezették.

De nemcsak a bombasztikus vetélkedő indult el a Sztárban Sztár után, hanem a Megasztár tízéves születésnapja miatt képernyőre tűzött Rising Star is, amely közvetlenül a Sztárban Sztár fináléja után vette kezdetét. A tehetségkutató azért is volt más az addig megszokottaktól, mert a színpadot, és a nézőteret egy hatalmas fal választotta el egymástól, amely csak akkor emelkedett fel, ha a nézők szavazatukkal támogatták a versenyzőt. A zsűri - amelyben Pásztor Anna, Mező Misi, Feke Pál, illetve Kerényi Miklós Gábor 'KERO' foglalt helyet -  itt nem pontozott, hanem véleményüket ők is azzal fejezték ki, hogy "szavaztak", ha igent adtak a versenyzőnek, akkor 7%-kal (maximum 28%-kal tudták támogatni a versenyzőt, de ez még így is kevés volt, hiszen ahhoz, hogy a fal felemelkedjen, a nézőkkel együtt 70%-os támogatásra volt szükség) támogatták azt, hogy a versenyző továbbjusson, és felemelkedjen a fal. Ha nem emelkedett fel a fal, az vagy azt jelentette, hogy a versenyző számára véget ért a Rising Star, vagy pedig rögtön a veszélyzónába került.

Az új talent-showban debütált Ördög Nóra, aki Majkával vezette együtt a műsort, amelyben több, máig ismert énekes is feltűnt. Ilyen például Peter Šrámek, Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie, illetve Czibi Norbert, mégsem közülük került ki a győztes, aki Várhegyi Lucas Palmira lett. A Rising Star nézettsége mindvégig jó volt, ezért is furcsa, hogy a csatorna azóta sem indította el a műsor második évadát.

risingstar001.jpg

2014 decemberében ezúttal már a TV2-n tért vissza a Hal a tortán is, mely gyakorlatilag a műsor megújított változata volt. A műsor új címe Hal a Tortán - Meglepetés lett, melyben állítólag egy csomó meglepetés érte a vendégeket, és az őket vendégül látó hírességet is. Alább megtekinthető egy rész az új műsornak.

Most jöjjenek a Super TV2 2014-es műsorai.

Tavasszal két új műsorral bővült a csatorna kínálata, ekkor indult ugyanis Majka vadonatúj kérdezz-felelek játéka, a NaNeeamely Mester Tamás ötlete nyomán készült, és a SuperTV2 saját fejlesztésű műsora. Hetente, péntek esténként volt adásban, egy kérdezz-felelek játékról van szó, amelyben ismert emberek egymást faggatják olyan témákban, amelyeket eddig még soha nem mertek megkérdezni a másiktól. A megkérdezett fél válaszát az asztaltársaság tagjai boncolgatják, majd eldöntik, hogy szerintük igaz-e, vagy sem, miközben a műsorvezető Majka, igyekszik zavarba hozni a válaszadót.

A Super TV2 másik, új műsorának főszereplője Hajós András volt. A Hajós a dobozban című licenszműsorban Hajóst egy nagy dobozba rakják, majd elviszik az ország egyik pontjára, ahol az a feladata, hogy beilleszkedjen az ottani környezetbe. Hajósnak egyébként ez volt az első, saját TV2-es műsora, melyről itt lehet bővebben olvasni.

Ősszel a csatornára költözött a vasárnap esténként a TV2-n látható Rising Star kísérőműsora, amely Rising Star - a falon túl címmel került képernyőre, Majka műsorvezetésével.

A Super TV2 2014-es célja, miszerint minden este legyen saját gyártás a csatornán, részben sikerült, hiszen a két, tavasszal bizonyított műsorral együtt négy este volt saját készítésű műsor a TV2 prémium tévéjén.

Most pedig jöjjenek az RTL klub 2014-es műsorai.

Csakúgy, mint a Tények, megújult az RTL Híradó is, - amely szombat és vasárnap kivételével - ami 60 percesre duzzadt. A hétvégi műsorvezetők összetétele is változott, D. Tóth András mellé Szabados Ági került női műsorvezetőnek, aki ezelőtt az RTL Sport Klub csatornájánál dolgozott. D. Tóth András egyébként 2012 óta vezette egyedül a Híradót, amelyben a riportok előtti felvezető szöveget is ő írta. 
A Híradó időpontja májustól megváltozott, amely ezek után már este 6 órától jelentkezett. De történt egy drasztikus változás az RTL Híradóban ezen kívül is.

Miután a kormány gyakorlatilag bejelentette, hogy a régóta tervezett reklámadót kifejezetten az RTL klub ellen szabta ki, a csatorna a híradójaiban különböző lejárató riportokat kezdett készíteni a kormányról. Ez azért is volt meglepő, mert az RTL klub mindaddig csak felszínesen számolt be politikai eseményekről. A váltással egyébként a kormány médiája elkezdte az RTL klub lejáratását, sikertelenül, de ez nem szegte a kormánysajtó kedvét, a Fideszhez köthető médiumok ugyanis azóta sem számolnak be szinte egyetlen RTL-es műsorról, vagy eseményről sem. 

Az RTL klub Híradójának nézettsége a kormány lejáratása miatt jelentősen megugrott, így veszítette el hosszú piacvezetőségét az akkoriban még független Tények.

2014 márciusában elindult a csatorna új vetélkedője, a Négyen Négy Ellen - A családi játszma, melyben két négyfős csapat versengett egymással. A csapatok kapitánya egy híresség volt, aki három ismert, vagy nem ismert tagját magával hozhatta. A játékban két ilyen csapat versengett egymással, akik nem megszokott kérdéseket kaptak, ugyanis nekik arra kell ráérezniük, hogy az emberek hogyan gondolkodnak a világról. A műsort megelőzően 100 embernek tették fel ugyanazokat a kérdéseket, de az fontos, hogy 1 kérdésre, 1 ember, csak 1 választ adott. A játékosoknak arra kell rájönniük, hogy mik voltak az emberek leggyakoribb válaszaik. Az első két körben szimpla, a harmadikban dupla, a negyedikben pedig tripla pontokért játszanak, ha pedig az egyik csapat összegyűjt 3 rossz választ, akkor az ellenfél elrabolhatja a pontokat. A döntő körben pedig nem pontokért, hanem pénzért játszanak. Összesen 5 játékba kell visszajönnie egy családnak, hogy megszerezhessen 15 000 000 Ft-ot.

A műsor első, márciusban indult évadába kizárólag celebek, és azok családtagjai, barátai szerepeltek, viszont a műsor második, azonnal induló évadában már civilek csaptak össze egymással. A Sebestyén Balázs vezette vetélkedő egyébként végig jó számokat hozott, folytatás viszont mégsem készült a műsorból.

147.jpg

A vetélkedő indulásával egyébként az RTL klub drámai döntést hozott, ugyanis 17 év után úgy döntöttek, kiveszik a Fókuszt a a Híradó utáni, 19:30-as sávjából, és berakják a magazint a hírműsor elé, 17:55 percre (ez később a 18 órás kezdés után 17:25-re változott). Az új műsorstruktúrában a Híradó után a Négyen Négy Ellen volt látható, majd ezt követte a "halálsáv", vagyis jött az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt.

Miután a 2014 tavaszára szánt RTL-es szuperprodukciót ellopta a TV2, az RTL klub 2013 decemberében bejelentette, hogy új évaddal tér vissza tavasszal a Csillag Születik, melyről azonban kiderült, tehetségek hiányában nem kerül képernyőre a műsor, helyette a megújult, átalakított, hamar összetákolt Szombat Esti Láz került képernyőre.

Az biztos volt, hogy folytatódik a műsor a 2013-as, RTL II-es évad után, de arra senki sem számított, hogy ilyen formában. Teljesen megújult díszlet, zsűri, tematika, és nem élő adások, melyek következtében hamar el is pártoltak a nézők a megújított show-műsortól. Az új tematika szerint ugyanis ezúttal nyolc híres sztár, és párjaik küzdöttek egymás ellen. A megújult évadban Eszményi Viktória és Heilig Gábor, Máté Krisztina és Bárdos András, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán, valamint Szabó Győző és Rezes Judit párosát választották szét, és küzdöttek egymás ellen profi táncos partnereikkel. Az új évadban nem volt kiesés sem, mivel az adások felvételről mentek. Az új évadban megújult a zsűri is, - amelyben Esztergályos Cecília, Csonka András, Keleti Andrea és Jáksó László foglalt helyet -  akiknek pontjai határozták meg, hogy az új tematika szerint ki választhat magának először táncot a következő adásra. 

images.jpg

A műsor utolsó adása élőben ment, ott már tényleg a nézők döntötték el, hogy ki legyen az évad nyertese. Végül a zsűri és a nézők szavazatai alapján Rezes Judit és Lehoczky György vitték el a győztesnek járó trófeát. A Szombat Esti Láz utolsó RTL-es évadát a visszatérő Ördög Nóra vezette, ám az ő jelenléte sem mentette meg a show nézettségét. Nórainak egyébként ez volt az utolsó RTL-es munkája TV2-es átigazolása előtt.

unnamed_1_1.jpg

2014 nyarán aztán az RTL klub bejelentette, hogy a Barátok közt 7000. epizódja lesz a 2013-2014-es évad utolsó része, majd rekordkorai, egy hetes szünet után folytatódott is a sorozat, melynek ez volt az utolsó nyári évadzárója.

2014 szeptember 1-jén aztán elindult az RTL klub máig egyik legsikeresebb műsora, a Konyhafőnök. Ebben a műsorban egy megadott időn belül kell egy nem túl könnyű ételt főznie a hat versenyzőnek, amelyet egy három fős szakmai zsűri - ekkoriban Fördős Zé, Vajda Pierre, és Bernáth József - értékelt is. Az adásonkénti két feladatból aki az elsőben a legjobban teljesített, védettséget élvezett, vagyis máris továbbjutott a következő versenynapra. Aki a pénteki, ötödik főzésen is továbbjut, bekerül a középdöntőbe, aki pedig ott is képes teljesíteni a feladatokat, bejut a döntőbe. Az első évadban végül Kiss Kálmán győzedelmeskedett, de döntőbeli ellenfele még nála is nagyobb karriert futott be. Wossala Rozina később ugyanis feltűnt több, RTL-es műsorban is, és egy junior, két VIP, és egy civil Konyhafőnökben is zsűrizett. Az első Konyhafőnök hatalmasat tarolt, így nem volt kérdés, jön a második évad is a műsorból.

20141002a-konyhafonok-donto.jpg

2014 őszén, 6 év kihagyás után visszatért Sebestyén Balázzsal és Vadon Janival a Celeb vagyok, ments ki innen!, amely ezúttal új helyszínről, Dél-Afrikából jelentkezett. A műsorból csakúgy, mint 2008-ban, szintén két évad készült, több nagy névvel.

Az első évad legnagyobb neve egyértelműen a frissen igazolt Szabó Zsófi volt, aki később még egy adás erejéig az X-faktort is vezette Istenes Bencével. Mellette feltűnt még a műsorban Erdei Zsolt, Aurelio, Bódi Sylvi, Gáspár Laci, Fördős Zé, Krasznai Tünde, Gáspár Bea, Dudás Miklós, illetve Novák Angéla. Az első turnusban a dzsungel királya Erdei Zsolt lett.

a-masodik-szeria-legviccesebb-mondatai_image_10173060_16-9.jpg

A második turnusban Molnár Andi, Baukó Éva, Sáfrány Emese, Cooky, Puskás Peti, Bunyós Pityu, Bárdos András, Nyertes Zsuzsa, Pars Krisztián, Hevesi Kriszta, illetve az ismét meglepetésversenyzőként érkező Fekete Pákó küzdött meg a dzsungelélettel. Közülük a dzsungel királynője Molnár Andi lett. 

A Celeb vagyok... 2014-es évada egyébként új időpontban is került képernyőre, hétköznaponként a Barátok közt után, szombatonként este 7-től, vasárnaponként pedig este 8-tól indult a dzsungelshow, melynek kísérőműsorát Lilu vezette az RTL II-n, délutánonként, élőben a Tropicariumból.

Természetesen új évaddal jött az X-faktor is 2014-ben, melyben több változás is volt. Ezúttal ugyanis már nem 12, hanem 13 versenyző kerülhetett be az élő showba úgy, hogy minden mentor a mentorházban kiválasztott egy énekest, vagy zenekart, akik sorsát a nézőkre bízta. A négy produkció közül azonban csak egy csatlakozhatott tizenharmadikként az élő műsorba. Végül aztán Alföldi Róbert mentoráltájának kedvezett a szerencse, Benji lett a 13. versenyző.

x_faktor.jpg

Még márciusban bejelentette a csatorna, illetve Geszti Péter, hogy 2014-ben már nem vállalja a mentorkodást, és ő is kiszáll a műsorból. Helyére Little G került, aki egy évadon keresztül volt látható a műsorban. A műsorban ezúttal Istenes Bence már egyedül bizonyított műsorvezetőként, az After X-nek ebben az évadban már Szabó Zsófi volt a műsorvezetője az RTL II-n.

A 2014-es, ötödik X-faktor győztese Tóth Andi lett, de ebben az évadban tűnt fel Horányi Juli, Ilyés Jenifer, Benji, vagy épp Nagy Richárd

Ősszel délutánonként egy vadonatúj talkshow is indult az RTL klubon Dr. Tóth címmel. A több országban sikeres Dr. Oz show magyar verziójában Dr. Tóth Tamás adott orvosi tanácsokat a nézőknek, vagy a stúdióban ülőknek. A műsorban egyébként egy-egy betegséget mutatott be Dr. Tóth úgy, hogy az mindenki számára könnyen érthető legyen.

2013 karácsonyán nagy felháborodást keltett, hogy az RTL nem adta le egyik csatornáján sem a Reszkessetek betörők! című filmet. Nos, 2014-ben már nem kellett nélkülözni Kevint, karácsonykor mind a három része lement a filmnek, sőt, Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgatója egy vicces karácsonyi kisfilmben jelentette be, hogy "Nincs karácsony Kevin nélkül". Ez alább megtekinthető.

Most jöjjön az RTL II 2014-es műsorkínálata

Miután 2013 őszén világossá vált, hogy lejárt a Való Világ ideje az RTL klubon, a csatorna úgy döntött, hogy a realityt ezek után az RTL II-re helyezik át, megújult formában 2014 januárjától.

Nemcsak a főcím újult meg, de új műsorvezetőként Lilu mellé az X-faktorban már sikeresen bizonyító Istenes Bence került. A Való Világ hatodik szériájában már egyébként nem SMS-ben lehetett szavazni, hanem egy telefonos, ingyenes applikáció segítségével lehetett leadni voksokat. 

A tematika is megújult. Öt évad után ugyanis megszűntek a beszavazó showk, és ezek után már nem a nézők, hanem a műsor stábja döntötte el, hogy ki kerüljön be a Való Világ villájába. Az első RTL II-es évadban tűnt fel VV Aurelio, aki talán az egyik legnagyobb karriert futotta be a villalét után.

A nézettség egyébként nagyon jó volt, bár az RTL csak annyit közölt, hogy a műsor jóval az RTL II csatornaátlaga felett teljesít.

2014-ben az RTL II Híradója is korábbra került. A Rábai Balázs és Boros Krisztina vezette híradó ezek után hétköznaponként este 9-től kezdődött, a Való Világ előtt.

Ősszel két új műsor is indult a csatornán. Az egyik, a Hadas Krisztina által vezetett Nagyszám! - 100 dal, amit egy ország dúdol című műsorban a riporter olyan zenészeket szólított meg, akik nagyot alkottak a magyar zeneiparban. 

Ősszel a nagy siker miatt nem volt kérdés, jön a második RTL II-es VV évad, vagyis a hetedik, mely változatlan műsorvezetői gárdával futott. A Való Világ hetedik szériájában feltűnt Novozánszki "VV" Fanni, akit 2017-ben brutális körülmények között öltek meg. Mint ahogy az előző évad is, ez is jót tett az RTL II nézettségének, hiszen végig csatornaátlag felett futott a reality. Csak érdekességképpen, ez volt az utolsó, hagyományos Való Világ évad, ugyanis a következő, 2016-os széria már a Big Brotherrel lett ötvözve.

vv7logo.png

A 2014-es kínálatok után 2015 rengeteg saját gyártású tartalmat hoz magával, melyekről következő cikkünkben bővebben is írunk.

Fotók: RTL klub, TV2, RTL II, Super TV2

Szólj hozzá

TV2 RTL II RTL klub Mit néztünk régen? Supertv2