2020. aug 01.

Mit néztünk régen? - 27. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 27. rész

Indul az Éjjel-Nappal Budapest az RTL-en, a TV2-n a Sztárban Sztár

Előző héten 2012 őszének műsorait idéztük fel, mely ide kattintva elérhető. Szó volt az RTL II és a Super TV2 indulásáról, és azok kezdeti műsorstruktúrájáról, valamint az RTL klub új vetélkedőjéről, és a TV2 Voice című tehetségkutatójáról is. Ma, a Mit néztünk régen? cikksorozat 27. részében 2013 tévés történéseiről, és tévés produkcióiról lesz szó a TOVÁBB gomb után!

ejjel-nappal-budapest.jpg

Kezdjük rögtön a TV2-vel, akik rögtön két sorozattal is indították a 2013-as évet.

Elsőként a TV2 Gyanú Árnyékában koppintása került képernyőre Családi Titkok címmel, melynek kivitelezése nem igazán sikerült, ugyanis kiderült, hogy az amatőr színészek nem minden esetben hozzák a legtökéletesebb formájukat. A naponta jelentkező doku-reality sorozat nézettsége egyébként nagyon is jónak számított, így nem is volt véletlen, hogy később többször is visszatért a képernyőre. Aki egyébként visszanézné a sorozat egymástól teljesen különálló részeit, az megteheti, hiszen a Super TV2 csatorna azóta is ismétli a doku-relaity sorozatot.

Ezután egy teljesen új, saját gyártású szappanopera került képernyőre Bűnök és Szerelmek címmel. A történet két családról szól: a becsületes Kapus családról, amelyben Kapus Tibor és lánya élnek, és a maffiaügyleteiről, sötét dolgairól híres Bodzás családról, a családfővel, Bodzás Lajossal, annak három fiával, Bodzás Lorenzóval, Bodzás Ferenccel, és a törvényen kívüli Balog Rómeóval. A napi szériában többnyire kevésbé ismert színészek voltak láthatóak, ezalól talán az egyetlen kivétel Udvarias Anna volt, aki később feltűnt a TV2-es Rising Starban is.

A sorozat nézettsége nem volt túl fényes, így az első, 82 részes évad után a sorozat második évada a Super TV2 képernyőjén került adásba, amely egyébként a széria utolsó évada is volt. Az első rész alább megtekinthető. 

2013 tavaszán visszatért még a 40 milliós játszma is, amelynek ebben az évadában már 7 helyes válasz is elég volt ahhoz, hogy a kétfős csapat hazavihesse a 40 millió forintot. A harmadik, egyben egy jó ideig az utolsó évadban volt utoljára a műsorvezető Rákóczi Feri, és 40 millió forint a főnyeremény.

Tavasszal volt látható szombat esténként a TV2 első gyermek-tehetésgkutatója, az Ének Iskolája. A műsorban gyerekek énekeltek, tanáraik, vagyis a zsűri, Hajós András, Szandi, Szulák Andrea, illetve Király Viktor pedig segítették őket a felkészülésben. Az első évfolyamban az RTL klubot (vagyis inkább az RTL II-t) frissen elhagyó Friderikusz Sándor vezette. A különleges tehetségkutatónak egyébként kifejezetten jó nézettsége volt, ezek után pedig nem volt kérdés, be fog mutatkozni az Ének Iskolájának második évfolyama is.

Hatalmas változás lépett érvénybe a TV2-n 2013 júliusának végétől. A csatorna hírműsora, a Tények, ami a kezdetekben este 7-kor, majd pedig majdnem másfél évtizedig este fél hétkor kezdődött, 2013 július 29-től a Tények már este hat órakor elkezdődött. A nézők hétköznaponként Várkonyi Andreával és Azurák Csabával, hétvégente pedig Pachmann Péterrel és Andor Évával találkozhattak. 

Aztán 2013 őszén elindult a sokakat megosztó realty műsor a TV2-n Édes Élet címmel. A celebes valóságshowban több híresség életét is bemutatták, többek között itt tért vissza a Gáspár család is a képernyőre, de szerepelt a műsorban Berki Krisztián és Hódi Pamela, Szögeczki "VV" Ágica, Gombos Edina, aki akkor újra az Aktív műsorvezetője volt, illetve Müller Attila, aki korábban az RTL-es Szeress Most egyik főszereplője volt. Az Édes Élet gyorsan népszerű lett, amelynek köszönhetően évekig volt látható a TV2-n és a Super TV2-n a műsor.

Aztán jött 2013 októberében a hirtelen elindított Sztárban Sztár, melyet azért indított el a TV2, mert az RTL megvásárolta a 'Your Face Sounds Familiar' című formátumot, amelyet a tervek szerint 2014 tavaszán mutattak volna be. A formátumról cikkünk RTL-es részében bővebb szó esik. Nos, miután az RTL klub 2013 augusztusában bejelentette, hogy megvásárolták a formátumot, a TV2 egyszerűen fogta, és lemásolta a műsort, melynek műsorvezetője Friderikusz Sándor műsorvezetésével.

A műsorban 12 énekes - Bereczki Zoltán, Feke Pál, Szintár Dóra, Varga Viktor, Puskás Peti, Delhusa Gjon, Heinz Gábor "Biga", Soma, Dér Heni, Nika, Nótár Mary, valamint Szandi - különböző híres énekeseknek öltözik be, hogy őt mind kinézetileg, mind pedig hangilag teljesen utánozza. A produkciókat egy négytagú zsűri pontozta, az első évadban név szerint Lakatos Márk, Hajós András, Liptai Claudia, valamint Majka. A műsor péntek esténként került képernyőre hatalmas sikerrel, melynek végén elsőként Bereczki Zoltán kapta meg 'Magyarország legsokoldalúbb előadója" címet.

 Most nézzük a TV2 prémium kábelcsatornájának, a Super TV2-nek a 2013-as műsorkínálatát.

 2013 februárjában indult el a Super TV2-re tervezett showműsor, a Nagy Duett második, visszatérő évada. Az új évadban változott a műsorvezetők összetétele, ugyanis ezúttal már nem Majka állt Liptai Claudia mellett férfi műsorvezetőként, hanem Till Attila, akivel Claudia ekkor a Super Mokkát is vezette. 

A Nagy Duett második évadában Kökény Attila Cseke Katinkával, Bangó Margit Lakatos Márkkal, Király Linda Szabó Győzővel, Szulák Andrea Papp Gergővel, Csézy Gesztesi Károllyal, Szinetár Dóra Dopemannel, Gáspár Laci Erdélyi Mónikával, Szandi Zsidró Tamással, Détár Enikő Kovács Lázárral, Pataky Attila pedig Görög Zitával szállt versenybe az év duettje címért. A versenyből végül Kökény Attila és Cseke Katinka került ki győztesen.

A műsorban továbbra is a jól bevált zsűri ítélkezett a produkciók felett, vagyis Kasza Tibi, Balázs Klári, illetve Dobrády Ákos

2013 őszén - ahogy már fentebb említettük - erre a csatornára tért vissza a TV2 gyenge nézettségű szappanoperája, a Bűnök és Szerelmek, amely itt a csatornához képest erős számokkal futott.

Ősszel indult a csatornán egy showműsor is Kasza! címmel, amely Kasza Tibor első, önálló TV2-es műsora volt. Az egykori énekes-fotós saját showjában többnyire meghívott vendégekkel csinált őrültebbnél őrültebb dolgokat, csakúgy, mint egykor Fábry az RTL-en, saját showjában. Kasza Tibi showműsora annak ellenére, hogy hétfőnként jelentkezett, nagyon jó nézettséget szállított a Super TV2-nek, amely néha még a TV2-n is futott, ott is egészen jó nézettséggel.

Papp Gergő, vagyis Pimaszúr is ekkor indult új műsorával, az azóta már kultikussá vált Pimaszúr Ottalszik című realityvel. Az Aktív akkori műsorvezetője akkori feleségével kelt útra, hogy végigkövesse egy-egy híresség egy napját, mindezt rendesen dokumentálva. A csatorna máig egyik legsikeresebb műsora lett Papp Gergőék hetente egyszer jelentkező műsora, amelyet azóta rengetegszer ismételt már a Super TV2.

Most pedig nézzük az RTL klub 2013-as kínálatát.

Miután 2013 februárjában kifutott a Kód című vetélkedő, az RTL klubon egy teljesen új formátum vette kezdetét, a napi dokureality sorozat, vagyis az Éjjel-Nappal Budapest. A naponta jelentkező reality-sorozat központja egy budapesti albérlet, ebben több fiatal lakik együtt, akiknek életét mutatja be a sorozat. Az első részben rögtön egy új lakótárs költözött az albérletbe, Anikó, aki Szombathelyről költözött fel a fővárosba. Többen egyébként a sorozatnak köszönhetik tévés karrierjüket, ilyen például Koholák Alexa, Kovács Dóri, Nádai Anikó, vagy Kamarás Norbert, vagyis Lali, utóbbi két szereplőben a sorozaton kívül az is közös, hogy mindketten elindultak a Való Világ 4-ben is, míg Anikó majdnem meg is nyerte a játékot, Norbi már a beszavazó show alatt ki is esett. A sorozat indulása óta eltelt 7 és fél évben gyakorlatilag a teljes szereplőgárda lecserélődött, ugyanis a kezdetek óta már csak hárman, Joe, vagyis Varga Miklós, Gábor, vagyis Király Péter, valamint az előbb már említett Lali, alias Kamarás Norbert.

Az Éjjel-Nappal Budapest egyébként egy licenszműsor, az RTL a német sorozat alapján készítette el a sorozatot, amelynek nézettsége az elején nem volt jó, később azonban szárnyalt, és a Barátok közttel ketten vonzották a nézőket, így gyengítve a TV2 nézettségét. 2019-ben az RTL klub azonban úgy döntött, hogy a sorozat egyre gyengülő nézettsége miatt már nem az anyacsatornán, hanem az RTL II-n folytatja tovább.

Márciusban indult el a csatorna vadonatúj reggeli műsora, a 8:08 - Minden reggel, melynek állandó, váltótárs nélküli műsorvezető párosa Teszári Nóra és a TV2 korábbi arca, Somogyi Zoltán volt. A magainzműsor minden hétköznap reggel 8:08 perctől egészen 10 óráig volt képernyőn, amely lényegesen más volt, mint a korábban megszokott, vidám hangulatú Reggeli. Itt komolyabb közéleti témákról, illetve bulvártémákról volt szó, de természetesen a kötelező főzős blokk sem maradhatott el, Mautner Zsófi gasztroblogger vezetésével indult el az Ízes Élet, amely minden hétköznap 9:10-kor kezdődött, majd 9:40-től a jött a megújuló Reflektor magazin, amelyet ekkor már Ada vezetett. Az új reggeli műsor műsor indulásával egyébként megszűnt a Reggeli Csak Csajok blokkja is, ezzel egy időre vége lett a Reggeli RTL-es történetének.

2740144_2.jpg

Az új műsor indulásával egyébként felborult az RTL klub addig megszokott műsorrendje is. 2013. március 11-től reggel 6 órától volt látható a Jó reggelt, Skacok!, melyet az RTL II előző esti Híradója követett 7:35-től, majd pedig 8:08-tól a vadonatúj reggeli műsor, mely 2015-ben többek között azért ért véget, mert nézettségben képtelen volt felvenni a versenyt a TV2-vel az újfajta reggeli magazinműsor.

Ősszel nem túl sok műsort indított az RTL klub, ez főként azért történt, mert a hétköznap esték az ÉNB-BK duóval bombabiztosra sikerültek, de azért a hétvégén így is voltak változások.

Miután 2013 augusztusában az RTL klub miután bejelentette, hogy megvették a világszerte sikeres Your Face Sonuds Familiar formátumát, amit 2014 tavaszán mutatnak be, a következő közleményt adták ki: 

A show-műsor főszereplői hazai, a zenei életből ismert személyiségek, akik különböző, ismert énekesek bőrébe bújva mutatják meg, hogyan tudják az adott ikont megszemélyesíteni, közkedvelt slágerét, egyedülálló mozgását és gesztusait színpadra vinni. A Your Face Sounds Familiar-ben a hírességeknek akár egy sokkal idősebb vagy sokkal fiatalabb, sőt, akár ellenkező nemű énekes bőrébe kell bújniuk, amit szakmai zsűri értékel.

Az eredeti formátumban a versenyzőket minden héten rangsorolják, de nincs kiesés, az utolsó héten viszont így is születik egy nyertes, aki egy jótékonysági szervezetnek ajánlhatja fel nyereményét.

Na, végül ez az a formátum, amelyet az RTL klub mégsem készített el, mert a TV2 korábban lépett, és egy sokkal jobb formátummal rukkolt elő, amelyet 2014-re legalizált is. Mindenesetre az RTL sem tétlenkedett, ugyanis 2013 decemberében bejelentették, hogy 2014 tavaszán visszatér a Csillag Születik.

Szombat esténként jött e teljesen megújult X-faktor. Mivel Ördög Nóra terhessége miatt már nem vállalta a heti kétszer is jelentkező show műsorvezetését, így új műsorvezetők után kellett néznie a csatornának. Férfi műsorvezetőként felmerült Stohl András, Csonka András, és Alföldi Róbert neve is, végül azonban a csatorna választása egy fiatal, korábban már bizonyító műsorvezetőre esett Istenes Bence személyében, akinek ez volt az első komolyabb RTL-es munkája. Az ő műsorvezetőtársa Lilu lett, de nemcsak a műsorvezetőket illetően volt változás.

x-faktor.jpg

Megújult a mentorcsapat is, miután Nagy Feró, Malek Miklós, és Keresztes Ildikó is bejelentette, hogy nem mentorál tovább az X-faktorban. A csatorna hamar megtalálta az utódokat, így Geszti Péter mellé csatlakozott Alföldi Róbert, Szikora Róbert, és Tóth Gabi.

Az X-faktor negyedik évadában egyébként több, máig ismert énekes is feltűnt. Ilyen például Danics Dóra, a Barátok köztből ismert Bozsek Márk, a Csillag Születikben megismert Szabó Ádám, vagy a ByTheWay, akik Bozsek Márk korábbi visszalépése miatt kerültek vissza a műsorba kiesésük után, és így a második helyen végeztek. A történelmi* győzelem azonban mégis Danics Dóráé lett, aki azóta is szerves része a magyar könnyűzenei életnek. 

(*a győzelem azért volt történelmi, mert mindaddig férfi győztese volt a műsornak, azonban a 2013-as évad fináléjába nem került be férfi versenyző)

Miután szombaton lement a műsor érdemi része, vasárnap egy egyórás, eredményhirdető show keretében kiderült, hogy kik a párbajozók, és ki lesz az, akinek végül távoznia kell a versenyből. Míg a szombati showt Bence és Lilu ketten vezették, vasárnap este már csak utóbbi volt látható a showban. A vasárnapi adás után, este 9-től pedig jött a tévés Morning Show.

A ClassFM akkori reggeli műsorának két arca, Sebestyén Balázs és Vadon Jani egy közös, late-night showban bizonyíthatott, ami a kezdetekben élő volt. A showban minden volt,ami egy vicces műsorhoz kellett. A Vundersőn és Zuperszexinek Boros Lajos személyében saját bemondója volt (később adásonként váltakozott a konferanszié), emellett Balázs és Jani rengeteg  hülyesége mellett több sztárvendég is volt a műsorban, ilyen volt például Ördög Nóra vagy Vágó István, akik általában egy vicces játékban is részt vettek. Az esti late-night showt ennek ellenére nem szerették meg a nézők, és először az RTL úgy döntött, hogy két adás után nem lesz élő a műsor, majd további hét adás után (vagyis egy évad után) be is fejezték a show készítését, és talán az sem véletlen, hogy azóta sem próbálkozott a csatorna színes mindentbele showműsorokkal.

3_3.jpg

Most pedig jöjjenek az RTL II 2013-as műsorai.

2013 februárjában átpozicionálták az RTL II-t, amelyből az eredetileg nőknek szánt csatornából egy családi, prémium csatorna lett. Az átpoziconálás pedig új tartalmakat is jelentett.

Délutánonként itt volt látható a Szeress Most! illetve a Barátok közt ismétlése, előbbinek az első, utóbbinak az előző esti adása ment a csatornán (a Barátok közt ismétlése először az aznapi adás után néhány órával, az önálló Híradó után, 23:30-tól is látható volt.

A Vacsoracsata, és az amerikai sorozatok ismétlése után jött egy vadonatúj doku-reality sorozat, Segítség! Bajban vagyok! címmel hétköznaponként 19:30-tól. A sorozat hasonlít a Gyanú Árnyékában sorozathoz, a kettő között mindössze annyi a különbség, hogy hetente négyszer egy ügyvéd válaszol a történetek folyamán felmerülő jogi kérdésekre, egyszer pedig egy pszichológus. Ezután jött hétfőnként a Legyen Ön is Milliomos, keddenként a Heti Hetes ismétlése, szerdán ismét a Legyen Ön is Milliomos jött Friderikusz Sándorral, csütörtökönként egy új műsor Gazdálkodj Okosan! címmel, melyben szakértők próbáltak családokon segíteni, pénteken pedig egy bulvárműsor Péntektől Péntekig címmel, melyet Istenes Bence vezetett. A műsor hiába volt premiernek álcázva, nem volt az, hiszen az RTL klub korábbi műsorainak riportjai voltak csak láthatóak benne.

Hétvégén, vagyis pontosabban este 19 órától jött a Forró Nyomon Máté Krisztinával majd pedig 

Szombat esténként jelentkezett a Szombat Esti Láz, új évaddal. A csatorna promózásakor még úgy tűnt, a showban Csonka András és Oroszlán Szonja lesznek láthatóak, később kiderült, hogy utóbbi mégsem vállalja a műsor vezetését, így Csonka női műsorvezetőtársa Lilu lett. Az új évadban egyébként megújult a zsűri is, melyben ezúttal Keleti Andrea, Tihanyi Ákos, Esztergályos Cecília, illetve Szirtes Tamás ültek. 

Az új évadban a struktúrában komolyabb változás nem volt, a hírességek partnerükkel együtt táncoltak, minden héten pedig egyetlen párostól kellett búcsút venni. A negyedik évadban szereplő hírességek: Bálint Antónia, Győrfi Pál, Varga Izabella, Vastag Csaba, Majoros Hajnalka (Dundika), Szilveszter gazda, Tóth Gabi, és Istenes Bence, illetve profi táncos partnereik. A győztes páros végül Vastag Csaba és Mármarosi Tünde lett.

unnamed_8.jpg

Vasárnaponként továbbra is a Heti Hetes jelentkezett, 22 órától, csakúgy, mint minden hétköznap este 23 órától az RTL II önálló Híradója, melynek akkoriban még Rábai Balázs és Boros Krisztina voltak a műsorvezetői.

2013 további részében nem került képernyőre új műsor a csatornán, mindeközben pedig egy év után véget ért a Legyen Ön is Milliomos is, mivel a műsor házigazdája, Friderikusz Sándor átszerződött a TV2-höz. Fridi ezúttal különösebb botrány nélkül hagyta el az RTL klubot, ahonnan egyszerűen azért távozott, mert nem hosszabbították meg az egy éves szerződését.

Egyébként 2013 végére már világossá vált, hogy 2014 januárjában az RTL II-re költözik a Való Világ, melynek hatodik szériáját Istenes Bence, és Lilu vezették, erről következő cikkünkben még bővebben is szó esik.

Fotók: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

2013 TV2 RTL II RTL klub Mit néztünk régen? Supertv2