2020. jún 30.

Mit néztünk régen? - 22. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 22. rész

Vágó visszamegy a TV2-höz, beüt a válság a kertévéknél

A Mit néztünk régen? rovat előző részében 2008 őszének műsorairól volt szó. Szót ejtettünk a botrányosan rossz XXL-ről, illetve arról is, hogy az RTL klub után rögtön a TV2 is előrukkolt egy egzotikus körülmények között játszódó sztárszivatós realityvel, kevesebb sikerrel, melyről részletesebben itt olvashattok. Ma 2009-et összegezzük majd tévés szempontból. Többek között szót ejtünk arról, hogy milyen műsorokkal, és milyen változásokkal próbáltak küzdeni a kereskedelmi tévék a váratlanul érkező gazdasági világválság ellen. Részletek tehát a TOVÁBB után cikksorozatunk 22. részében.

hqdefault_1_1.jpg

2009 januárjában az RTL visszahozta gasztro-realityjét, a Vacsoracsatát, melyet még a tavasz folyamán Sebestyén Balázs vetélkedője, a Széf váltott. Ezek után májusban egy teljesen új formátummal rukkolt elő a csatorna.

Kalandra Fal! címmel, és a Sebestyén-Vadon páros műsorvezetésével egy újabb sztárszivatós műsor került képernyőre. A játék lényege, hogy két, sztárokból álló csapat úgy küzd egymással, hogy egy hatalmas medence előtt kell pózolniuk úgy, ahogy a folyamatosan feléjük közeledő hungarocellfal mutatja. Ha sikeresen felveszi a játékos a pózt, és sikerült nem beleesni a medencébe, akkor a csapat kap egy pontot. Végül az a trió jutott tovább a középdöntőbe, amelyik a több pontot gyűjtötte, majd ugyanez történt a középdöntők, és a döntő esetében is. A műsorból egyetlen évad készült, mely egy hónapig futott.

x1080.jpg

2009 tavaszán Vágó István 10 év után végleg elhagyta az RTL klubot. A játékmester azért is hagyta ott a csatornát, mert az nem foglalkoztatta, ráadásul az RTL nem tervezte visszahozni a Legyen Ön is Milliomost sem. Vágó ezek után - nem meglepő módon - a konkurens TV2-höz szegődött, ahol azonban szintén nem volt sokáig látható, de erről később.

Ősszel aztán az RTL klub egy új házigazdával aztán mégiscsak visszahozta a Legyen Ön is Milliomost, ezúttal havonta egyszer, csütörtök esténként Fábry Sándorral. A visszatérő játékban már nem civil játékosok voltak láthatóak, hanem ismert emberek, akik párokban küzdöttek a 40 millióért, amit felajánlottak. Az első adások nézettsége jó is volt, tehát úgy tűnhetett, hogy a játékban, és nem a házigazdában rejlik a titok.

Szintén ebben az évben indult el az RTL klub élő, délutáni magazinműsora, a Fél Kettő is. A műsorban színes riportok mellett több vendég is megfordult, mely gyakorlatilag a Fókusz délután kiadása volt. A műsorvezetők Holló Márta és D. Tóth András voltak, előbbi ezek után már nem nagyon volt látható a Fókuszban, amit Marsi Anikó, Barabás Éva, illetve Gönczi Gábor vezettek.

letoltes_1_1.jpg

Szintén ősszel ment Benkő Dániel feleségkeresős műsora is, Benkő feleséget keres címmel. Ebben, mint ahogy a későbbi feleségkeresős műsorokban is, a főszereplő, ebben az esetben Benkő választotta ki adásonként azokat a hölgyeket, akikkel szeretne akár egy életen át is élni. A realitynek több változata is volt, Delhusa Gjonival, és a későbbi VV győztes Alekosszal is.

2009 őszén két év kihagyás után tért vissza a Csillag Születik, melynek műsorvezetői nem, zsűrije viszont teljesen megújult. Az Ördög Nóra és Sthol András vezette tehetségkutató showban ezúttal Hernádi Judit, Szirtes Tamás, Oroszlán Szonja és Fáy Miklós értékelték a kiscsillagok produkcióját. A műsort végül karácsony előtt Tabáni István nyerte meg, de ebben az évadban tűnt fel Veres Róbert is, aki később még műsort is kapott az RTL-nél, ő lett a Kész Átverés egyik későbbi műsorvezetője.

Most pedig jöjjenek a TV2 műsorai.

2009-ben elindult egy új játék, Mr és Mrs - A sztárpár show címmel, melynek műsorvezetője Liptai Claudia és Tilla voltak, akik 2003 óta, a második Big Brother óta nem vezettek együtt műsort. A játékban öt ismert sztárpár csapott össze különböző játékokban, akik pedig a legkevesebb pontot gyűjtötték össze a feladatok során, azok távozni kényszerültek a játékból. A hét végén egy páros megnyerte a heti játékot, akik később még visszajöttek a szuperdöntőbe, hogy ott kiderüljön, ki lesz a sztárpárshow győztese. Az első adások nézettsége kiváló volt, de később sem csökkent drasztikusan, így nem is volt kérdés, hogy lesz folytatása a műsornak.

Még tavasszal visszatért a képernyőre a két és fél éve pihentetett Áll az Alku, teljesen megújult formában. Az amerikaiak által teljesen átalakított játékot ezúttal Kovács Áron vezette, a főnyeremény 21 millió forint volt, amelyet egy szerencsés játékos el is vitt, ezt alább megtekinthetitek.

Ősszel aztán elindult Vágó István új játéka, Párbaj címmel, melyben két játékos küzdött meg egymással. A kihívó kiválaszthatta saját ellenfelét, majd minden egyes legyőzött kihívott után pénzjutalmat kaphatott a párbajból győztesen kikerülő játékos a jutalomjáték keretében. A műsornak egyébként a főszerkesztője az a Kerényi Péter volt, akivel Vágó 8 évig készítette a Milliomost és a Pókerarcot is, a nézők azonban nem kaptak rá a műsorra, így nem is véletlen, hogy hamar befellegzett a műsornak. Később még azt pletykálták, hogy Vágó egy új vetélkedőben még visszatérhet a képernyőre a TV2-nél, de aztán mégis szerződésbontás lett a TV2-es karrier vége. Alább megtekinthető egy része a műsornak. 

Szombatonként elindult Tilla új vetélkedője, a Sztárral szemben. A nagyon gyenge nézettséget produkáló műsor a TV2 akkori tulajdonosa, a ProSiebenSat1 licence volt, amelyben sztárok küzdöttek meg civil játékosokkal. A vetélkedő először a Csillag születik ellen hasalt el rendesen, majd a péntek esti RTL-es moziktól is rendesen kikapott a műsor, mely öt adást élt meg, mivel a csatorna akkor úgy ítélte meg, hogy nem érdemes adásonként 20 millió forintot beleölni egy bukott műsorba. Ezek után a TV2 a szombat estéit filmekkel töltötte ki.(via

Megújult a Jóban Rosszban is. A válság miatt a csatorna legdrágább produkciójából sorra írták ki az alapszereplőket. 2009-ben távozott a sorozatból többek között Vándor Éva, Létay Dóra, Kerekes Viktória, Tallós Rita, és Gregor Bernadett is. A sorozatban az orosz maffia szállta meg a Csillagvirág klinikát, később pedig a Macsek egykori pincérnője, Ibolya őrült meg, és ölte meg folyamatosan Csillagkút lakóit. Az akkori történésekről Felhős György, a sorozat kreatív producere beszélt idén januárban a SorozatWikinek adott interjújában. 

Ősszel elindult a Celebműszak is, melynek lényege, hogy adásonként három sztárt különböző munkahelyekre küldtek el. Volt, hogy gyorsértterem konyhájára, vagy egy gyárba, vagy egy farmra küldték el dolgozni a különböző celebeket. A Celebműszak borzalmas nézettségi adatokat produkált, így nem is csoda, hogy nem készült folytatás...

Végezetül egy kis apróság. 2009 őszére a TV2 Aktívja, amely egy évvel ezelőtt teljes megújuláson ment keresztül, száműzve lett a főműsoridőből egészen a Joshi Bharat elé, 16:40-re, ezzel gyakorlatilag egy hosszan tartó haldoklásba kezdett a műsor, hol jobb, hol rosszabb eredményekkel.

Most pedig ismét arra vagyunk kíváncsiak zárásképp, hogy számotokra melyik csatorna 2009-es kínálata a szimpatikusabb.

Jövő héten 2010-et összegző cikkünkkel folytatjuk a múltidézést.

Fotó: TV2, RTL klub
A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2009 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?