2020. jún 20.

Mit néztünk régen? - 21. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 21. rész

Megújul a TV2, szinte minden új műsoruk megbukik

1 héttel ezelőtt a Mit néztünk régen? cikksorozatban 2008 tavaszának műsorait idéztük fel. Szó volt a TV2 nagyszabású mentalista showjáról, a Kiválasztottról, és arról is, hogy kereken 8 év után véget ért Vágó István vezetésével a Legyen Ön is Milliomos is, de persze ezen kívül még rengeteg érdekességről is szó volt, melyet itt meg is tekinthettek. Ma 2008 őszének műsorairól és történéseiről lesz szó, amely a TOVÁBB gombra kattintva tekinthető meg.

hqdefault_2.jpg

Elsőként a TV2 műsoraival foglalkozunk.

A TV2 2007-től kezdve folyamatosan újította menedzsmentjét, ugyanis ekkor lett Kereszty Gábor helyett Várady Zoltán a csatorna vezérigazgatója, kreatív igazgatónak ezen év őszén érkezett Árpa Attila, 2008 őszén pedig a Frei botrány miatt az RTL-től menesztett Gyöngyössy Bence programigazgatónak szerződött a Róna utcába. Ekkor már a csatorna készítette elő őszi műsorait, amelyeket egyértelműen az RTL-es konkurens műsorok megszorongatása miatt indítottak el, de ne szaladjunk ennyire előre...

2008. augusztus 25-én reggel megújult a Mokka, amely vadonatúj műsorvezetőket, főcímet, és díszletet is kapott. A csatorna reggeli műsorában két páros heti váltásban köszöntötte a nézőket. Liptai Claudia Kárász Róberttel, Azurák Csaba pedig Demcsák Zsuzsával vezette párban ettől kezdve a reggeli műsort, amelynek műsorvezetői gárdájától e két műsorvezetőt leszámítva mindenkit kirúgtak.

Délután indult a Mónika show ellen egy vetélkedő, a Cápák, melyben három játékosnak kellett csapatként együttműködnie ahhoz, hogy elvihessenek akár több millió forintot is, viszont a játék végén meg kellett egyezniük arról, hogy ki viheti el a gép által elosztott nagy, közepes, és kicsi nyereményt, ami a döntés alatt folyamatosan csökkent. Ha a játékosok az adott idő alatt nem tudtak megegyezni a pénz elosztásáról, nem nyertek semmit. A játék viszont hatalmas bukás lett, mivel az RTL addig verhetetlen Mónika showjával versenyzett.

Este megújult az Aktív is, melyben ezúttal már nem Gombos Edina és Szebeni István várta a nézőket, hanem két új műsorvezető, Czippán Anett és a tavaszi Kiválasztott műsorvezetőjeként már befutott Somogyi Zoltán, akik továbbra is élőben vezették a műsort. Az Aktív egyébként egy elég interaktív magazin lett, amelyben nemcsak riportok, de élő, a műsorvezetők által, a stúdióban készített interjúk is láthatóak voltak.

Majd az este végére lekerült az addig használt arculat, és a TV2 nem hivatalosan elindult egy új úton, új arculattal, de a régi logóval. Az új TV2 emblémáját - amit a mai napig is használ a csatorna - ugyanis az ORTT nem hagyta jóvá, mert az annyira hasonlított egy francia televízió logójához, mellesleg pedig az sem tetszett nekik, hogy a logó alatt a weboldaluk is lathato volt. Végül aztán a TV2 új arculata néhány nappal később teljes, amikor már az új embléma volt látható a képernyő jobb felső sarkában. Alább az új arculat tekinthető meg, az előzetes, de kudarcba fulladt tervek pedig a SorozatWiki korabeli cikkében.

tv2arculat_1.jpg

Ősszel új évaddal jelentkezett a Megasztár is, amely teljesen megújult. A zsűri teljesen lecserélődött, a díszlet és a műsor főcíme is teljesen megújult.
Tilla mellett az új női műsorvezető Szekeres Nóra lett, a zsűriben pedig Friderikusz Sándor, Mester Tamás, Eszenyi Enikő, és Fenyő Miklós ültek, a győztes pedig végül Király Viktor lett. A műsor nézettsége az RTL-es konkurencia, vagyis a Szombat Esti Láz indulásáig erős volt, utána azonban gyengült, de még így is jónak volt mondható.

Elindult Hargitai Bea realityje is, mely a Senorita Szöszi címet viselte. Az eredetileg hétfő esténként a Győzike konkurenciájaként indult műsor annyira gyenge eredményeket produkált, hogy rögtön vasárnap estére pakolta a TV2, ahol egy fokkal sem hozott jobb számokat, így hamar kiderült, megvan a második őszi bukott műsor.

Harmadik bukásként elindult a 10! - Sztár nem marad szárazon, mely egy olyan visszaszámláló show volt, mint amilyet több mint 10 évvel később az RTL Toplista címmel készített. A műsorvezető a Jóban Rosszabnból frissen kiírt Szorcsik Viki volt.

Bár még hátra van több, mint 10 év, és azok műsorai a cikksorozatból, a Minden Idők Leggázabb Bukása címet már most ki tudjuk osztani. A TV2 XXL-je annyira gáz műsor, hogy mi is csak tapogatva merünk hozzányúlni. Az XXL egy hatalmas költségvetésű showműsor volt, amelyben adásonként váltakoztak (volna) a házigazdák. Az első (és egyben utolsó) adásban Kern András és Kamarás Iván voltak a műsorvezetők. A műsor címe, vagyis az XXL onnan ered, hogy a TV2 szépen felszámolta az összes szórakoztatónak nevezhető műsorát, és bepakolta ebbe. Így szűnt meg a Médiacápa és az Irigy Hónaljmirigy show is, de emellett neves színészeket szerződtetett le a csatorna az "XXL társulatba", melyben feltűnt például a Drága Örökösökből és a Jófiúkból is ismert Parti Nóra, a Mi kis falunk Szifonja, vagyis Debreczeny Csaba, és a Szombat Esti Láz egykori háziasszonya, Kapócs Zsóka is.

A show már az elején nem kezdődött valami jól, ugyanis a Fábry hangon beszélő Bagi Iván rögtön azzal "fenyegetőzött", hogy "odamegyek, aztán végetek lesz, mint a Twin Peaksnek" (ennek előzménye, hogy a TV2 nem merte Fábry ellen berakni a showt, így ment inkább a Kész Átverés és a Gálvölgyi show ellen). Aztán Kern és Kamarás is azzal indítottak, hogy mindketten egy sikeres, és nem bukott csatornán szerepeltek utoljára, aztán jött a dal, ami miatt igazából megérdemelten kapja meg a műsor a Minden Idők Leggázabb Bukása címet:

A nézettségről inkább nem is beszélnénk, mert az is nagyon gáz volt, lényeg, hogy még csak meg sem közelítette az RTL klubot, sőt, volt olyan perc, amikor annyian nézték, mint az akkor nagyon kis nézettséggel futó ATV-n a Fásy mulatót. A műsor bukásáról akkor a comment:com is írt, ezt itt tudjátok megtekinteni.

A bukott Cápák után elindult az a műsor a TV2-n, ami képes volt legyőzni a Mónika showt. Ez volt a Joshi Bharat. Talán erről nem kell többet mondanom annál, minthogy a verekedéseiről híres talkshow hatalmas nézettséggel futott, mindaddig, amíg a Mónika showval együtt megszűnt.

2008 októberében Liptai Claudia és Kovács Áron vezetésével elindult a Frei-féle Sztárok a fejükre estek is, amely azután indult, hogy kiderült, az RTL klub sztárokat a dzsungelbe fog küldeni. Ebben a változatban egyébként a szafarira küldték a versenyzőket, akik között ott volt az akkori egészségügyi miniszter is, Horváth Ágnes. Mellette olyan sztárok tűntek még fel a műsorban, mint Bódi Guszti és Margó, Kucsera Gábor, Lakatos Márk, Kozsó, Fiala János, Fekete László, Voksán Virág, Oláh Ibolya és Csősz Boglárka. A két műsor nagy csatájából végül az RTL-es Celeb vagyok, ments ki innen került ki győztesen.

A TV2-n az új őszi műsorok nagy része megbukott, tehát nem úgy álltak a dolgok, hogy Várady Zoltán 2008-as őszi kijelentése beigazolódik, miszerint 2010-re a TV2 lesz a piacvezető kereskedelmi televízió.

Most pedig jöjjenek az RTL klub őszi műsorai.

2008 októberében indult a csatorna celebes realityje, a Celeb vagyok, ments ki innen! A műsor hasonlít a Sztárok a fejükre estek!-hez, csak itt épp Argentínában voltak a sztárok elzárva a külvilágtól. Itt is a nézők szavazták ki a celebeket. Az első turnusban Falusi Mariann, Horváth Éva, Benkő Dániel, Dér Heni, Győzike, Soma, Zentai Márk, Bárdosi Sanyi, Szabó Patrícia és Czene Attila volt látható, a második turnusban pedig Keleti Andrea, Szőke András, Rippel Feri, Delhusa Gjon, Pákó, Tóth Gabi, Kinter Oszkár, Janics Natasa, Sütő Enikő, Zimány Linda és Stenier Kristóf versenyeztek a dzsungel királya címért. (A többi műsor esetében is kiemelve jelezzük a nyerteseket)

A minden este jelentkező műsorban Sebestyén Balázs és Vadon Jani várták a nézőket. A Celeb vagyok...-nak volt egy kísérőműsora is, Liluval délutánonként jelentkezett a Celeb vagyok, beszéljük meg, mely mérsékelt sikerrel futott, ellenben az esti adással. A két turnus egyébként 2-2 hétig tartott.

Két év kihagyás után, kicsit megújulva folytatódott a Szombat Esti Láz. A Megasztárt verő műsorban Ördög Nóra mellett ezúttal nem Stohl András állt műsorvezetőként, hanem Bereczki Zoltán, aki egészen jól vizsgázott műsorvezetőként. Stohl egyébként ebben az évadban táncolt, és végül Südi Iringóval együtt a második helyen végeztek. Később a szuperdöntőben, amiben a három évad győztes párjai küzdöttek meg, ő is műsorvezető volt. A győztes Katus Attila, illetve Stohl András mellett olyan sztárok tűntek fel a harmadik évadban, mint Gáspár Bea, Rózsa György, Dammak Jázmin, Kiss Ramóna, Udvaros Dorottya, és Csányi Sándor. A műsorhoz kapcsolódó botrány, hogy Medveczky Ilona, a műsor egyik zsűritagja annyira kiakasztotta az RTL klub vezetését, hogy a csatorna kirúgta, így a szuperdöntőben már csak hárman ültek a zsűriasztal mögött.

2008. október 26-án lett 10 éves az ország akkoriban legnézettebb napi sorozata, a Barátok közt. A sorozatban nem készültek jubileumi epizóddal, de a csatorna több, különleges születésnapi köszöntéssel is kedveskedett a készítőknek. Egy napra az arculat is is Barátok közt tematikájú lett, ezt alább megnézhetitek.

2008 októberében debütált Peller Mariann első műsora, a Fogd a pénzt, és fuss! is. A játék délutánonként Joshival küzdött a nézőkért, de ebben a csatában keményen alulmaradt. A műsorban egyébként nem tudás alapú kérdésekre kellett a játékosoknak válaszolni, akik közül a játék végén valaki 1.000.000 FT-ot nyert. Peller Mariann egyébként a műsor bukása után maradt a csatornánál, ahol 2010-ig vezette a Reggelit.

Ha már Reggeli, 2008 decemberében teljesen megújult a stúdió, és emellett új arcok is feltűntek az RTL klub reggeli ébresztőshowjában. A 2006-os nagy kirúgások után csatlakozott a műsorhoz Szujó Zoltán, Ördög Nóra, majd később a fent már említett Peller Mariann is.

December végén egy hétre visszatért a Pókerarc is, melynek második évada egy hétig tartott, és a hetedik adásban, amiben a napi nyertesek tértek vissza, már a főnyeremény, 20 millió forint volt a tét. Ez volt egyébként Vágó István máig utolsó RTL-es munkája, aki pedig ezek után nem is maradt sokáig az RTL klubnál.

Mindezek után beüt majd a kereskedelmi tévékhez a válság, amelynek köszönhetően egy jó időre el kell majd köszönni a tartalmas, és színes tévés szezonoktól. Hogy mégis hogyan fogják átviselni a válságot a kertévék, az a jövő héten, 2009-et összegző cikkünkből ki fog derülni.

Fotók:

A TV2 új arculata - TV2
A TV2 elvetett arculati elemei - TV2
A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2008 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?