2020. ápr 18.

Mit néztünk régen? - 13. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 13. rész

Múlt héten 2003 tavaszának jellegzetes műsorait említettük meg. Szó volt arról, hogyan tért vissza fél év után a TV2-re Sthal Judit, arról, hogy hogyan távozott az RTL klubtól Árpa Attila(aki 17 év után az Álarcos Énekesben tért vissza a csatornához), és arról is, hogy hogyan lett a legnézettebb valóságshow az addig verhetetlennek tűnő Big Brotherrel szemben a Való Világ. 2003 őszén is voltak realityk, csak éppen nem a megszokottnak számító kukkolós verzióban. Hogy pontosan mire gondolok, azt a TOVÁBB gomb után részletesebben is kifejtem.

tv2_hungary_2003.png

2003 őszén olyan legendásnak számító műsorok indultak el, mint a Survivor, vagy épp a Megasztár, vagy a máig ismételt Szeress Most!. Ezeken kívül látható volt még az All you need is Love, a Nagy Ő, a Dalnokok Ligájának második évada, vagy épp a Folytassa Claudia és a Banánhéj.

2003 nyarán kezdjük mai visszatekintésünket, egészen pontosan július közepén, amikor 9 hónapos szünet után visszatért az ország kedvenc kvízjátéka, a Legyen Ön is Milliomos Vágó Istvánnal. A játék jó nézettséggel futott december végéig, amikor is a helyét nem nagy meglepetésre a Való Világ harmadik évada vette át. Erről majd később.

Aztán az RTL klub premier műsorként szeptemberben mutatta be az "ős - Survivort", ami hetente, a lehető legpatinánsabb időpontban, szombat este a Fókusz Plusz és a Pasik! után került képernyőre. A túlélőshow házigazdája Sthol András volt. A régi játékban egyébként a szabályok is mások voltak. Itt ugyanis még nem a törzs döntött arról, hogy ki legyen a túlélő, hanem a nézők, egy hatalmas show keretében, élőben, immáron Budapestről. Az első évad győztese Tünde lett, aki egy ideig még együtt is volt Sthol Andrással. 

A műsor egyik legnagyobb felfedezettje egyértelműen Pásztor Anna, aki a Survivor - a Sziget második évadában tűnt fel, 2004-ben. 

Aztán jött a következő RTL-es nagy durranás 2003 októberében a Szeress Most!-tal. A Barátok közt alkotóinak új sorozata vasárnap este a TV2-es Napló ellen került adásba, ahol azonban bukás lett a heti sorozat. Sváby András, a TV2-es Napló akkori műsorvezetője elmondta, nagyon be voltak parázva a TV2-nél az új sorozattól, de mint kiderült, hiába, ugyanis kétszer annyian nézték a magazint, mint az RTL új sorozatát. Aztán az RTL mégis bizalmat szavazott a sorozatnak, ami egyre jobban teljesített. Végül 2006 februárjában ért véget a Kalamár Tamás által jegyzett sorozat.

covers_12924.jpg

A sorozatban egyébként többen is feltűntek később az RTL klub és a TV2 többi sorozatában. Tóth Roland 2008 óta alakítja a Jóban Rosszban Bodolai Bandiját, Harmath Imre, aki szintén szerepelt a sorozatban több mint 10 éve, azóta már megfordult az RTL klubos Drága Örökösökben, ahol Vali főnökét alakította, legutóbb pedig Rayként a Barátok köztben tört Novák Laciék életére. Nagy Enikő is szerepelt már azóta a Mátyás Király tér életét bemutató sorozatban, legutóbb pedig az RTL II-n nagy sikerrel futó Oltári Csajok egyik szereplője volt. Babicsek Bernát is játszott a Barátok köztben, ott a Rózsa egykori szakácsát alakította, és aki elcsábította Novák Laci akkori feleségét, Orsit, Kárpáti Levente pedig Hanna édesapját, Claudia vőlegényét, Holman Valtert alakította a napi sorozatban.

Aztán jött a csatorna "nagy durranása" 2003. december 27-én. A Való Világ harmadik évada több változást is tartogatott. Az egyik legfontosabb, hogy Nóci helyére a zenetévé műsorvezetője, Lilu került, aki ezzel kezdte RTL-es karrierjét. A másik műsorvezető továbbra is Sthol András volt.

A megújult főcím, díszlet, és villabelső ellenére a nézettség nem jött, sőt, a szilveszteri beköltöző szupershow minden addiginál gyengébb nézettséget hozott az RTL klubnak, ami aztán később helyreállt.

 Most pedig nézzük a megújuló TV2 új műsorait.

A TV2 életében a következő fontos dátum 2003. augusztus 31, vasárnap. A csatorna ugyanis ekkor újra megújult, egy éve használt logóját lecserélte, és emellett több változás is történt a csatorna akkori műsoraiban, következzenek tehát most ezek:

A Tényekben Máté Kriszta újabb férfi műsorvezetőtársat kapott. Az új hírolvasó akkor már egy éve a Jó estét, Magyarország szerkesztő-műsorvezetője volt. Bárdos András már egy új díszletben vezette a TV2 hírműsorát feleségével együtt, akik 6 éven keresztül minden hétköznap este köszöntötték a nézőket. A hétvégi műsorvezetők körül nem történt komoly változás, ott továbbra is Pachmann Péter és Várkonyi Andrea voltak a műsorvezetők.

Ősszel elindult a tavasszal nagy sikernek számító Dalnokok Ligája folytatása is, változatlan felállással. 

Alföldi Róbert műsora is megújult. Az Alföldi - Lesz ez még így se továbbra is egy gyenge Heti Hetes utánzatnak volt tekinthető. A vendégek névsora is változott: Udvaros Dorottya, Balázsovits Edit, Jakupcsek Gabriella,
Szilágyi Tibor, Szervét Tibor, Erdélyi Zsolt-"Nancy", Ganxsta Zoli, Tilla, Sebeők János, Sípos Péter, Gianni Annoni

A régi, vagy visszatérő műsorokról ennyit. Most nézzük, hogy milyen új műsorok indultak a megújuló TV2-n:

  • Hárman Párban címmel egy valóságshow került a képernyőre, még nyáron. A párválasztóshow-t egy Budapest környéki családi házban és külső helyszíneken forgatták, ahol három fiatal ismerkedhet meg egymással. Az epizódok végére pedig egy lánynak két fiú, vagy egy fiúnak két lány közül kell kiválasztania a számára rokonszenvesebbet. A reality nézettsége várakozásokon aluli volt, így nem is készült belőle több évad.
  • Ha már párválasztás, ősszel rögtön kettő ilyen is indult. Elsőként az All you need is Love - Ha te is akarod című show indult el, melynek műsorvezetője a Teából ismert Csizmadia Gergely volt(ő később több RTL-es sorozatban is feltűnt). A csatorna akkori közleménye szerint "ha valakinek tetszik az osztálytársa, de nem meri neki megmondani, a műsor alkalmat kínál arra, hogy személyesen, a tévé nyilvánossága előtt találkozzanak, vagy hogy a titkos imádó üzenetet küldjön imádottjának. Aki összeveszett a feleségével, de már kibékülne, az a műsorban megteheti. Sőt: ha valaki két kedves barátját szeretné egy párként látni, szintén kérheti a tv2 új műsorának segítségét"
  • Az új TV2 egyik legjobban várt műsora egyértelműen a Nagy Ő - The Bachelor volt, amelyben egy agglegény(aki ráadásul híres is) választ párt magának a műsorban több, egy villába bezárt lány közül. A műsorok emlékezetes pillanata volt a rózsaceremónia, amelyen a Nagy Ő azoknak a lányoknak adott rózsát, akiket jobban meg szeretett volna ismerni. Nagy meglepetésre a műsor házigazdája a Tények egykori műsorvezetője, Szarvas László lett, aki az első évadban Noszály Sándor teniszezőnek, a második évadban pedig VV Molnár Anikónak segített párt választani.

20030625teveanagy2.jpg

  • Humor kategóriában is két új műsor indult a TV2-n. Az első, nagyszabású show a Folytassa, Claudia volt. A hétvégi showműsorban Liptai Claudia több színésszel - köztük Hajdú Steve színész, humoristával, aki manapság szintén játszik az RTL-es Drága Örökösökben - együtt játszott el különböző, vicces jelenteket. A nézettség azonban gyenge volt az RTL-es ellenfelekkel szemben, így ennek a műsornak sem lett folytatása. Az epizódok egyébként itt megtekinthetőek. 
  • Az Esti Showder és a Kész Átverés után Bagi Iván és Nacsa Olivér a TV2-nél folytatták karrierjüket. A Banánhéj című műsor saját, önálló show volt, havonta egyszer, melyben Bagi és Nacsa parodizáltak politikusokat, celebeket, és műsorokat. A Banánhéj emlékezetes jelenete volt, amikor egy meghívott sztárvendéget parodizáltak a stúdióban a humoristák. Bagi és Nacsa jeleneteiben többször feltűnt a stand up-os Hadházi László is, aki évekig volt a Showder Klub egyik emblematikus arca(mivel már ott nem szerepel sokak bánatára)

A szuperprodukció viszont egyértelműen a Tilla és Görög Zita vezette Megasztár volt. Kevesen tudják viszont, hogy ez a műsor egy lopás. Nagy Britanniában ugyanis ugyanebben az évben Pop Idol néven került képernyőre egy, a Megasztárhoz kísértetiesen hasonlító műsor. Ha lenne olyan ember az országban, aki nem tudná mi is ez a műsor pontosan, annak most egy kis magyarázat. A válogatók során az öttagú zsűri, akik az első két évadban Soma, Pély Barna, Bakáts Tibor Settenkedő, Pierrot, és Presser Gábor voltak kiválasztották a jobb versenyzőket, akik közül egy valaki vigaszágon kerülhetett a döntőkbe(az első évadban ez az énekes Gáspár Laci volt), ahol aztán a zsűri értékelt, a nézők pedig szavazhattak. Az első évadban olyan énekesek voltak láthatóak, akik máig meghatározó alakjai a hazai könnyűzenének. Tóth Vera, Oláh Ibolya, Gáspár Laci, és Dér Heni is a Megasztárnak köszönheti ismertségét, és ez még csak az első évad névsora. A műsor producere, Pierrot minden az első két évadnak Csillagdalt is írt, amelyet még egy ideig rádiók is játszottak. Az első évad dala alább megtekinthető.

Talán nem is kell mondanom, hogy a Megasztár szinte minden adásával legyőzte az RTL klubbot, és a TV2 zászlóshajója lett, így a következő években még 5 évada készült a műsornak, melyekről még lesz szó a cikksorozatban.

Hát ennyi a TV2 ősze. Mint az látszik, ebben a szezonban a TV2 lerakta azokat a biztos alapokat, amelyek végül meghatározták a csatorna kétezres évekbeli műsorstruktúráját. 2004 őszén pedig ez a sor tovább folytatódik.

Most pedig kíváncsi vagyok, melyik az a műsor, amire még ma is szívesen emlékeztek. Szavazásra fel!

Fotók: RTL klub, TV2 A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2003 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?