2020. ápr 11.

Mit néztünk régen? - 12. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 12. rész

Bukóban a Nagy Testvér

Múlt heti cikkünkben a teljesen megújuló TV2-t részleteztük főként. Szó volt a Nagy Testvér, vagyis a Big Brother hatalmas térhódításáról, ami eltörpítette a Való Világot, és a TV2-t egy időre újra piacvezetővé tette. Ma viszont, 2003 tavaszán újra "visszaszállunk a Földre", vagyis ettől a résztől az RTL újra visszaveszi piacvezető pozícióját, amit máig őriz. Hogy hogyan történik mindez, a TOVÁBB gomb után kiderül!

valo_vilag_2.png

Mindenekelőtt azonban néhány műsorcím 2003 tavaszáról: Sthal Konyhája, Magánszám, Szulák Andrea Show, Balázs Show, Lucifer, Dalnokok Ligája, Micukó - a világ ferde szemmel. Ezekről hamarosan szokás szerint bővebben is szót ejtünk.

2003. január 1-jén, 10 nappal az első ValóVilág után az RTL nem várt hónapokat(ellenben a TV2-vel), és el is indították a második VV száriát, változatlan villabelsővel, díszlettel, és műsorvezetőkkel. 

Bizony a csatorna vezetőinek véleménye nem nyerte el a stáb tetszését, de ennek ellenére elindult a munka. A VV2 első adásai nem hozták a sikert, aztán az RTL vezetősége úgy döntött, a nézettség érdekében mindent be kell vetni. Így is lett. Főműsoridőben olyan dolgok hangzottak el az összefoglalóban, amiért a késő esti sávban is büntetés járna. Aztán eljött a pillanat, 2003. január 20-án leköszönt a műsor producere, Árpa Attila, majd később Wisinger János főszerkesztő is, akinek a helyére Gregorich Andrást nevezték ki, aki később a Reggelit vitte sikerre. A siker pedig innentől könnyen jött...

A Való Világ második évadából ismerhetjük egyébként Molnár Anikót, akit elég sokszor láthattunk évekig a bulvársajtóban(és talán most is). Ő egyébként a széria második helyezettje lett.

2003. áprilisában az RTL klub ismét megújult a Formula 1 San Marino-i nagydíja közben a csatorna talán eddigi legnépszerűbb, és legjellegzetesebb arculatát nyerte el a csatorna. A Naná! arculat néhány elemét alább találjátok meg.

Még az arculatváltás előtt a Mónika show sikerére alapozva még egy délutáni talk-show is indult az RTL klubon. A Balázs show ellenben a Mónika showval a szembesítésre épült, ahol több párkapcsolat is emiatt ment tönkre. A műsor házigazdája Sebestyén Balázs volt, akinek ez volt első RTL-es munkája, ő ugyanis addig a zenetévé egyik legnépszerűbb műsorvezetője volt. A délutáni talk show a kezdetekben még a Mónika show sikerét is képes volt felülmúlni, a délután fél ötös időpontban elért 63%(!!!)-os nézettséggel.

Egy szezonális műsor is indult ekkor az RTL klubon. Az Ország Tesztje című műsorban különböző szakmák képviselői, sztárok, és persze a nézők tehették próbára tudásukat, több témakörben. 2006-ig a műsor négy változatban jelentkezett, volt, hogy IQ tesztet kellett kitöltenie a játékban résztvevőknek, de a nagy tudáspróbán főszerepet kaptak a KRESZ kérdések, de volt, hogy bulvártémákban kellett otthon lennie a játékosoknak, vagy egyszerűen jól kellett emlékeznie bizonyos dolgokra azoknak, akik csatlakoztak a teszt kitöltéséhez. A kezdetekben nagy port kavart a műsor kampánya, melyben különböző sztárok kérdezték egymástól, hogy "Neked mekkora?". Egyébként 2003 és 2005 között Marsi Anikó és Vágó István, majd Lilu és a kvízmester vezették együtt a műsort. Itt a 2006-os változat tekinthető meg.

Az újdonságok mellett a reggeli műsorsávban is fontos változások történtek. A 2002-ben, a Big Brother miatt távozó Radnai Péter utódja a főszerkesztői pozíción Kun Zsuzsanna lett, de nem ez volt az egyetlen változás a műsorban.

Alföldi Róbert TV2-es átigazolása után(később még szó lesz erről), és Balázsy Panna terhessége miatt átalakult a műsorvezetői gárda, amelynek alapját továbbra is Sthol András és Csonka András képezte, Melléjük két férfi műsorvezető csatlakozott Novák Péter, és Kovács Kokó István személyében, aki már korábban is vezetett műsort az RTL klubon(lásd ebben a cikkben). A női műsorvezetők többen voltak, hiszen Ábel Anita és Barabás Éva mellett visszatért a műsorba a PaDöDő is, vagyis Lang Györgyi, és Falusi Mariann. A Reggeli egyébként teljesen új díszletet, és főcímet kapott, amelyet alább meg is tekinthettek.

De nemcsak a Reggeli újult meg, kísérőműsora, a Delelő is komoly változásokon ment keresztül. A délelőtti magazinban az addigi reggelis műsorvezető-párosok helyett két, állandó házigazdát kapott a műsor. Kasuba L. Szilárd és Pokritvsák Mónika három és fél évig vezették minden hétköznap délelőtt együtt a Delelőt, melynek szintén megújult a főcíme, amit itt tekinthettek meg.

Az RTL klub főként a Való Világ 2 sikere miatt visszavette piacvezető helyét, amelyet a TV2 még 2002 őszén szerzett vissza. Most lássuk, milyen tényezők vezettek oda, hogy újra csak második legyen a TV2.

A Big Brother sikerére(és a VV2 gyors elindítása miatt) alapulva már 2003. januárjában elindult a Big Borther VIP, amelyben sztárok költöztek be a Nagy Testvér házába. A folyamatos VV-s botrányok miatt a nézők viszont inkább az RTL klubot választották a celebes reality helyett. 

A sztárokkal forgatott műsor 3 egymást követő 5 napos etapokból állt. Az egyes etapokban 8 híresség költözött be a Big Brother Házba. A házlakók a beköltözés percéig nem tudták, kikkel lesznek összezárva. Az első beköltözés napja január 5-e volt. A műsor mindenben követte az eredeti formátum szabályzatát. Egy-két dologban azonban mégis lényegesen különbözött: nem volt egymásra jelölés, és kiszavazás sem. A játék tétje maga a bentlét volt. A nézők egész héten telefonon és SMS-ben szavazhattak „A hét házi tündére” és „A hét házisárkánya” címre. Az első szériában Elizabeth King, Détár Enikő, Bochkor Gábor, Gáspár Győző, Sebeők János, Szentgyörgyi Romeó, Kiszel Tünde és Vujity Tvrtko, a másodikban Zámbó Árpád, Karda Beáta, Giselle, Bíró Ica, Szebeni István, Boros Lajos, Komár László és Soma, a harmadikban pedig Janza Kata, Harsányi Levente, Lui Padre, Növényi Norbert, Zalatnay Sarolta, Ganxta Zolee, Kapócs Zsóka és Kozsó szerepelt. - áll a műsor Wikipédia oldalán.

A műsor bukása után végül februárban el is indult a Big Borther második etapja, ami annyira rossz nézettséget szállított a VV-vel szemben, hogy előbb későbbre, majd aztán végül késő estére kellett száműzni.

Aztán 2003 márciusában kisebb műsordömpinggel újította meg arculatát a TV2. Most egy kicsit az új műsorokról:

  • Az Activity sikere után a TV2 úgy döntött, saját late-night showt indítanak Szulák Andreával, melynek neve rendkívül találóan Szulák Andrea show lett. A műsort a Primetime gyártotta, aki egyébként az Esti Showdert is készítette az RTL klubnak.
  • Alföldi Róbert átigazolása után megkapta a Lucifer című showt, mely tulajdonképpen egy béna Heti Hetes utánzatnak volt tekinthető. A műsorban szerepelt Fekete László, Bálint Antónia, Ganxsta Zolee, Szilágyi Tibor, Szervét Tibor, Jakupcsek Gabriella, Udvaros Dorottya, Garas Dezső és Geszti Péter, Frei Tamás, Rokker Zsoltti, Almási Éva, Kecskés Karina, Erdélyi Zsolt (Superman), továbbá az egykori, Friderikusz által vezetett Fantasztikus Európa két "társműsorvezetője", az olasz Gianni és az ír Sean. 
  • Ha már Gianni, akkor érdemes megemlíteni a LazaC-ot is, melyben ő lett Pikali Gerda műsorvezetőtársa. Konta Barbara és Halász Gábor mellett Benkó Nóra az ismert színész-szinkronaggal, Kálid Artúrral vezette együtt a TV2 reggeli, fiatalos műsorát, melynek nézettsége ezután is elenyésző volt az RTL Reggelijével szemben.
  • Visszatért Amerikából Sthal Judit is, aki rögtön duplázott. Főzős műsora délelőttönként indult el Sthal Konyhája címmel, heti műsora pedig Micukó - A világ ferde szemmel címmel volt látható. Ennek lényege, hogy Sthal Judit az "egyik japán televízió munkatársaként" tett fel intim, és rendkívül idegesítő kérdéseket sztároknak. A licenszműsorral itt komoly gond nem is lett volna. A japán nagykövetség ugyanis levélben tiltakozott a műsor ellen, miszerint a műsor negatívan hozza le a japán kultúrát. A jó diplomáciai kapcsolat érdekében tehát a Micukónak hamar vége lett, bár ezt a nézettség komolyabban nem indokolta...
  • Hajós András zenész is saját, önálló műsort kapott a TV2-n. A Magánszám című műsorban. A showban Hajós stand up estje mellett több meghívott vendég szórakoztatta a nézőket kéthetente szerda este. A műsor első része itt is megtekinthető.
  • Elindult a TV2-n a korabeli Sztárban Sztár is, Dalnokok Ligája címmel. A műsor lényege, hogy különböző zenekarok átírnak bizonyos dalokat, és azokat ahhoz illő jelmezben adják elő. Egyébként a Dalnokok Ligája tekinthető az összes tavaszi TV2-es műsor közül a legsikeresebbnek, ugyanis ebből a műsorból több évad is készült. A show házigazdái a zenetévéről ismert Zsu, és Harsányi Levente voltak, a zsűriben Gundel-Takács Gábor, Uj Péter, Hegyi György, Nagy Feró, Forgács Gábor, Oszvald Marika, Béres Zoo, Fekete László, Kisvári Ferenc, és Karizs Tamás foglalt helyet, a tizedik zsűritag egy közéleti személyiség, az ő feladata, hogy feladatot adjon a csapatoknak. Ha valakit jobban érdekel a műsor, ajánlom figyelmébe a show Wikipédia oldalát. Alább egy rövid részlet a műsorból

2003 tavaszán a Big Brother háziasszonyának, Liptai Claudiának szűnt meg a délutáni műsora. A Claudia show a csatorna közlése szerint azért ért véget, mert Liptai ősszel valami az, önálló shownak lesz a műsorvezetője(erről a következő cikkünkben ejtünk szót). A műsor amúgy is feleslegessé vált a délutáni sávban, mert a Claudia show kivétel nélkül minden nap minkét korcsoportban kikapott a Mónika showtól.

 A Tények körül sem volt unalmas az élet. 2003 nyarán Máté Krisztina műsorvezetőtársa, Nika György is lelépett a TV2-től, akinek helyére ideiglenesen Szarvas László került, ő egyébként ezek után már nemigen volt látható a Tényekben. A Tények körüli változásoknak ezzel még nincs vége, ugyanis szeptembertől megint új férfi műsorvezetője lett a hírműsornak, de hogy ki is pontosan, az majd csak a következő részből derül ki!

Hiába minden igyekezete a TV2-nek, a ValóVilág 2 volt az év első felének legnagyobb nyertese. Az év első felének, ugyanis októberben elindul a TV2 sokáig legyőzhetetlennel tűnő csodafegyvere, de hogy mi az, jövő hétig maradjon titok.

Most pedig ismét Ti jöttök, nektek melyik műsor hiányzik a legjobban 2003 tavaszáról?

 

Fotó: Való Világ - RTL klub, a videók teljes egészében a TV2 és az RTL klub tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2003 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?