2020. már 28.

Mit néztünk régen? - X. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - X. rész

"Ma már a tv2 nem lehet mindenki televíziója"

Cikksorozatunk múlt heti, kilencedik részében 2001 őszének fontosabb tévés történéseit szemléztük újra. Ma az évtized egyik legnagyobb durranásait tartalmazó évhez, vagyis 2002-höz érkezünk visszatekintésünkben. Ha nem is a tavasz, az ősz biztosan nagy meglepetéseket tartogat majd mindenki számára. De előbb még a tavaszi szezon újdonságaival fogunk foglalkozni, ebből is lesz bőven, melynek részletezését a TOVÁBB gombra kattintva elkezdjük!

maxresdefault_1.jpg

Mielőtt azonban elkezdenénk a műsorok részletezését, kedvcsinálóként pár, ekkor indul műsor címe következik. Ilyen volt például a Fantasztikus Európa, a Popsztárok, a Claudia show, az Aktív, vagy épp a Kell egy csapat, de kezdjük az elején.

2002 tavaszára, az előző őszi nagy bukások után a TV2 új programigazgatót kapott Laluk Márta személyében, aki nagy változásokat ígért a csatorna körül. Tőle származik a fent említett idézet is, melyet a 2002 januári sajtótájékoztatón mondott azután, miután elmondta, az RTL arcaival is eladott szilveszter esti Dáridó volt az aznapi legnézettebb műsor, derül ki az Origo akkori tudósításából. 

Mint az a cikkből is kiderül, az TV2 2001 decemberében megkereste az akkori médiahatóságot, az ORTT-t azzal, hogy kevesebb közszolgálati tartalmat kelljen képernyőre tűznie a csatornának. Ebbe az ORTT bele is ment, így 2002 januárjától komoly strukturális változások mellett a TV2 a 18-49-es korosztályt jelölte meg célközönségeként(eddig inkább a teljes lakosság volt számukra a fontos). Ennek több következménye volt.

Ettől naptól három fontos változás is történt a TV2-n. Elsőként a csatorna arculata újult meg két év után, és amely kicsivel kevesebb, mint 9 hónapig volt látható.

2002. január 7.-től teljesen megújultak a csatorna hírműsorai. Új világítást kapott a Tények és a Jó estét, Magyarország díszlete, emellett teljesen új stúdiót kapott a Napló, és az Időjárás-jelentés is, ami - minden hírműsorral együtt - új főcímet kapott.  

su-ktkpturbxy9jyzu4mzlmytbjywi0nzezmmm0mwvmzta3mjrkothjos5qcgerlqlna6uawsm.jpg

A másik újdonság az volt, hogy négy évvel a csatorna indulása után egy fiatalos, modern magazinműsort indított Aktív címmel, melynek műsorvezetője a Sláger Rádió Bumeráng című műsorának hírolvasója, Gombos Edina lett. A magazin 2002-ben a Tények előtt, a Találkozások ellen indult harcba, de hamar kinőtte az este, 18:00-ás idősávot, éppen ezért ezen év nyarától már 19:00-tól, a Tények után volt látható a kezdetekben komoly témákból később bulvár témák felé kacsingató magazin. 

2002 tavaszán a kényszerpihenő után visszatért a TV2-höz Friderikusz Sándor is, aki Fantasztikus Európa című showjával szórakoztatott a TV2-n, mérsékelt sikerrel. A csatorna itt fedezte fel magának Gianni Annonit, aki később több TV2-es szórakoztató műsorban is műsorvezetői szerepet vállalt. Ha valakit érdekel, alább megnézheti a műsor egyik részét.

2002 februárjában Pintér Dezsőék az RTL klub Csíííz! című műsorának egyik főszereplőjét, és a Találkozások egyik házigazdáját is magáénak tudhatták. Liptai Claudia egy róla elnevezett, a Mónika show konkurenciájának szánt délutáni talk-show házasszonya lett, amely nem igazán tudta felvenni RTL-es konkurenciájával a versenyt. Liptai Claudiát az RTL klub az átigazolása miatt szerződésszegéssel vádolta meg, amelynek egyik következménye(a bírósági ügyön kívül) az lett, hogy Kolosi Péter programigazgató elmondta, Liptai Claudiának nincs visszaút az RTL-hez(furcsa véletlen, hogy szinte napra pontosan 18 évvel később, áprilisban Claudia visszaér az RTL klubhoz, hasonlóképpen Friderikusz Sándorhoz, aki 13 év után tért vissza a Legyen Ön is Milliomos házigazdájaként).

Claudia talk-showjának egy rész alább megtekinthető:

 A cikkünk előző részében már említettük az Üstökös - Popsztárok csatáról. Nos, az Üstökös bukása után a TV2 a drágán vásárolt, külföldi licenszét nem hagyta veszni, így tavasszal képernyőre került a Popsztárok, melyről talán annyit érdemes elmondani, hogy a zsűritagok között szerepelt Lilu is a Viva+ TV képviseletében. Lilu egyébként 2003 decemberétől kezdve a mai napig dolgozik az RTL klubnál, az ő érkezéséről is szó lesz 3 hét múlva, a 2003-as őszi műsorok visszatekintésében.

Ezek mellett a TV2 a TV3 után képernyőre tűzte a Jóbarátok és a South Park című sorozatokat a fiatalítás jegyében. Az új célközönségbe sok, addig a TV2-t meghatározó arc nem fért bele. Nyáron már műsor nélkül maradt Friderikusz Sándor, Boros Lajos, és Bochkor Gábor, akiket hihetetlen módon Galambos Lajcsi követett, a kirúgásokról, és az új irányzatról elég részletesen jövő héten fogunk beszámolni.

Most térjünk rá az RTL klub tavaszi kínálatára.

A csatorna legnagyobb meglepetése az volt, hogy elhalászták a közszolgálati tévé elől 10 évre a Formula 1 jogait, így 2002-től, a sportosztály teljes átszervezettségével el is indultak a közvetítések, hatalmas sikerrel. Így került egyébként a köztévétől az RTL klubhoz Palik László és Héder Barna. Gyulai Balázs mellett felbukkant még műsorvezetőként Szujó Zoltán is, aki 2012-ig, vagyis a Formula 1 RTL-es karrierjének végéig dolgozott a csatornánál. Egyébként az RTL klub vicces spotokat is készített a Forma 1-hez, melyek itt, és itt megtekinthetőek.  

 Miután felhagyott profi box karrierjével, Kovács Kokó István az RTL klubnál kapott munkát. A Kell egy csapat című játék nem volt hosszú életű, Kokó sem vált be kvízmesterként, így hamarosan már a reggeli műsor műsorvezetőjeként találkozhattunk vele. Alább megnézhető a Kell egy csapat egy adása:

 2002 tavasza tulajdonképpen a nyugalom szigetének nevezhető, mivel ezen szeptemberétől minden addig sikeres műsor háttérbe szorult a realityk berobbanása miatt. Hogy ez hogyan írja majd át a nézettséget, és hogy hogyan próbál felzárkózni az MTV, az jövő héten ki fog derülni! 

Viszont most újra szavazhattok, hogy számotokra mely műsor hiányzik a legjobban 2002 tavaszáról.

Fotó: Az RTL klub arculatának egyik eleme - RTL klub, Sthal Judit a Tények "új" stúdiójában - TV2, A videók teljes egészükben az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik.

Szólj hozzá

2002 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?