2020. már 21.

Mit néztünk régen? - IX. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - IX. rész

Nincs kegyelem, a terrortámadás mindent felülír

1 héttel ezelőtt 2001 tavaszának meghatározó műsorait idéztük fel a Mit néztünk régen? sorozat nyolcadik részében. Volt szó új, magyar sorozatról, de nem hagyhattuk ki a Frei-botrányt sem, amelynek szomorú vége lett az RTL klubon belül. Ma viszont a sorozat kilencedik részében 2001 nyarának, illetve őszének fontosabb történéseivel foglalkozunk majd. Visszatekintünk a terrortámadás előtti és utáni tévés időszakra is, lesz szó olyan műsortervekről is, amelyek a 9/11 miatt mentek füstbe. Hogy mely műsor, vagy műsorok voltak ezek, voltak ezek, az a TOVÁBB gombra kattintva kiderül!

rtlklub2001.png

2001 őszén így is sok új műsor indult el, ilyen volt a botrányos Nincs kegyelem - a Leggyengébb láncszem, az Activity show, vagy a Boros-Bochkor show, de az RTL sem unatkozott, bemutatták az Üstökös című műsorukat.

Múlt heti cikkünkben már említettük, hogy Gyöngyössy Bence programigazgató távozásával 2001. július 1-től a Fókusz főszerkesztője, Kolosi Péter került Gyöngyössy megüresedett székbe. Kolosi Péter nem kezdett radikális változtatásokba, első komolyabb lépéseit is csak 2001 decembere környékén lehetett észrevenni. Kolosi egyik első intézkedése volt, hogy az RTL klub először, élőben adta az augusztus 20-ai tűzijátékot, amellyel nagy nézettséget ért el a csatorna(később az M1/Duna TV, és a TV2 is átvette az élő tűzijáték sugárzást). 

Az RTL klub új műsort nem indított, több aktuális műsoruk is megújult. 2001. január 2-tól új, virtuális díszletbe költözött a Híradó és Sport Klub, a sorban novemberben a Fókusz következett, ahol Kolosi Péter távozása után nagy átalakításokba kezdtek.

Az RTL magazinjára ráfért már a vérfrissítés, ugyanis akkoriban a nézettség is apadni kezdett. A Fókusz új főszerkesztője Holló Márta lett, a Fókusz Pluszban pedig Gönczi Gábor lett Holló új műsorvezetőtársa, ezt követően pedig teljesen új, virtuális díszletbe költözött a műsor. 

Az 1999 szeptemberében bevezetett új, állandónak szánt arculat is eltűnt az RTL klub képernyőjéről, ugyanis 2001 december 17-én egy teljesen új arculat került bevezetésre, melyben a fő szerepet a szemek játszották.  Az új arculat előzménye, hogy a csatornánál úgy érezték, hogy a 3D-s elemek már elavultak, így kezdték el kidolgozni az új arculatot, amely 2003 áprilisáig volt használatban. Az arculat különböző elemeit alább meg lehet megtekinteni.

2001. szeptember 11-én természetesen az RTL klub is beszámolt a drámai New York-i terrortámadásról, amit Erős Antónia vezetett, mivel Szellő István pont aznap indult a nászútjára, de a hír miatt vissza kellett fordulniuk, így később már ketten ültek a hírstúdióban, és órákon át szakértőkkel beszélgettek, és várták a legfrissebb híreket. Az RTL-re nézve a terrortámadások komoly hátrányt jelentettek.

A csatornát ugyanis 2001 nyarán ilyen szpotok lepték el:

A beharangzó elég titkosan reklámozta a realityt, amelyről még akkoriban tényleg nem lehetett tudni, hogy hol is fog játszódni. Annyi viszont biztos volt, hogy lesz. Az első ötlet az volt, hogy a reality egy farmon játszódna, de miután kiderült, hogy a Viasat 3 megszerezte a Farm című realityt, új utat kellett keresnie a stábnak, Árpa Attila könyvében is az áll, hogy csak később jutottak arra a döntésre, hogy a Való Világ egy villában játszódjon. A jelentkezés már ment, amikor a csatorna úgy döntött, nem indítja el a valóságshowt, és inkább későbbre halasztja. Így is történt.

Boros Lajos és Bochkor Gábor távozásával úgy tűnt, megszűnik a kedvelt show, a Kész Átverés show az RTL klubon. A vezetőség is jobbnak látta, ha véget ér a show, ám Árpa Attila végül megmentette a műsort azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha egy majom vezetné a műsort. A castingot meg is tartották, ám mivel nem találtak megfelelő majmot a feladatra, ezért úgy döntött a csatorna vezetősége, hogy a műsorvezetői feladatokat Jáksó Lászlónak adják. A műsor viszont már nem "show"-ként ment tovább, mivel előbb a beszélgetések, majd a stúdió is eltűnt a műsorból. Jáksót egyébként egy egészen komoly szereplőgárda segítette a műsorban, ilyen volt Abaházi Csaba, a rádiós műsorból ismerhető Gábor, vagy Laura, de itt kapott szerepet az RTL-en a Bagi-Nacsa páros is. 

Fent már szó volt a zenei tehetségkutatóról, az Üstökösről is, amelyet - Árpa Attila szerint - csak azért indítottak el, hogy legyen konkurenciája a TV2-es drága licenszműsorának, a Popsztároknak(a következő cikkben szó lesz róla). A cél az volt, amit csinált gyakorlatilag a Piramis - Fal esetében a TV2 az RTL klubbal, kifullasztani idő előtt a formátumot. Ez sikerült is az RTL-nek, akik leszerződtették a TV2-től sértődötten eljött Kozsót, és így, délután(!), illetve naponta képernyőre tűzték az Üstököst, amely nem hozott kiemelkedő nézettséget, de nem is ez volt a csatorna célja. A zenei tehetségkutatókról az origo készített cikket, amely itt elolvasható, de egy része alább is elolvasható:

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy bár a korábban beharangozott Való Világ című reality show-t bizonytalan kezdési időpontra halasztották, Üstökös címmel a Popsztárokhoz hasonló tehetségkutató dokumentumsorozat tűznek műsorra még novemberben.

Kolosi elmondta, az Üstökös annyiban különbözik a Popsztároktól, hogy nem vásárolt külföldi licenc alapján készül, hanem a csatorna saját fejlesztésű műsora. Az is jelentős különbség, hogy az RTL Klub nem később, hanem az eseményekkel közel egy időben, minden hétköznap bemutatja, hogy hol tart a felkészülésben a leendő zenekar. A produkcióban az RTL Klubon kívül a popmenedzser Kozsó cége, a Samurai Songs, a Warner Music Hungary lemezkiadó és a Danubius Rádió vesz részt.

 Ezek után térjünk át a TV2 őszi műsoraira.

2001. augusztus 12.-én a bukásban lévő Most vagy sohát váltotta Máté Krisztina új kvízjátéka(!), a Nincs kegyelem - A leggyengébb láncszem, amelyben a nézők egy időre nagyon megutálták a híradóst, mivel ebben a játékban a műsorvezető folyamatosan szidja/szidta a játékosokat, mivel nem tudták az adott kérdésre a helyes választ. A vetélkedő a rossz műsorvezető, és a Milliomos vehetetlensége miatt hamar megbukott, pontosan 2001 decemberében. A műsorvezető, Máté Kriszta is elmondta a TV2 10 éves születésnapján, hogy ha egy kicsit később érkezett volna a műsor Magyarországra, akkor hatalmas siker lehetett volna belőle. Alább a műsor, alatta pedig a vetélkedő szinte tökéletes, Mirigy paródiája tekinthető meg.(Persze ne feledkezzünk meg Gálvölgyi János szintén jól sikerült paródiájáról sem) 

De indultak újabbnál újabb szórakoztató műsorok is a TV2-n. Szulák Andrea 2001-től kezdve 5 évig vezette a csatorna egyik legsikeresebb műsorát, az Activity showt, melyben ismert emberek játszottak civil emberekkel kisebb-nagyobb nyereményekért. 

activity.png

A Ki a Tégla? című reality után indult egy hasonló reality műsor 2001 őszén a TV2-n Bázis címmel, melyben a játékosoknak egy katonai kiképzőtáborban kellett különböző feladatokat végrehajtaniuk. A műsor egyik része itt látható.

2001 őszén a Boros - Bochkor duó saját showval próbálkozott meg a TV2-n. A Bumeráng tévés konvertálása nem igazán volt sikeres, mégis kihúzta egy darabig a TV2-n. Pintér Dezső, a csatorna elnöke elmondta az Origonak, hogy :

Boros Lajos és Bochkor Gábor show-ja nem hozta a várt nézettséget,  "ezért a csatorna várhatóan csak kéthetente tűzi műsorra, a többi szerda estén pedig Benny Hill filmekkel igyekszik visszahódítani a nézőket." Pintér megerősítette, hogy ezentúl kéthetente jelentkezik az összeszokott páros műsora, és azt is, hogy a népszerű brit komikus lesz a váltótárs, de, mint elmondta, ennek semmi köze a nézettségi mutatókhoz, csupán a show "felvezető szakasza" ért véget, melynek az volt a célja, hogy megismertesse, bejárassa a műsort. A tv2 elégedett a Boros - Bochkor Show-val, ezért "kivárják", hogy nőjön a nézettsége - közölte Pintér az [origo]-val.

Megjegyzésképpen csak annyi, hogy a csatorna hiába "várta", hogy nőjön a nézettség...

A TV2 magáénak tudhatta 2001-ben Vitray Tamást is, aki egy kicsit megújítva játszott újra a nézőkkel Kapcsoltamot. A játékot Vitray viszonylag hamar otthagyta, és visszatért az M1-hez.

A 2001-es terrortámadások idején - hasonlóan az RTL klubhoz - élő, több órás hírműsorban közvetítették a legfontosabb eseményeket. A csatorna komoly szerencséje volt, hogy egyik riporterük, Bombera Krisztina éppen New Yorkban tartózkodott az események történésekor, így onnan első kézből tudta tudósítani az eseményeket a nézőknek. A TV2 egyébként hatalmas fölénnyel nyerte meg azt az estét, amikor a terrortámadások történtek. 

2001 őszén, 8 év után megszűnt a Szerencsekerék is, amely akkor már egy ideje parkolópályán volt a TV2-nél. A csatorna végül 2001 októberében végleg lezárta a kvízjátékot. Alább az utolsó adás látható:

 2001 őszén sok olyan műsor is indult a kereskedelmi tévéken, amelyek később meghatározták a csatornákat. A TV2 mindeközben csökkenő tendenciát mutatott, melynek egyik vége az lett, hogy Tolvay Ferencet Kereszty Gábor váltotta a vezérigazgatói székben, de a történetnek ezzel még nincs vége...

Most pedig újra szavazás! Nektek melyik műsor hiányzik a 2001 őszi időszakból?

Fotók: Szulák Andrea az Activity showban - TV2, Az új RTL klub arculata - RTL klub

A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2001 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?