2020. feb 15.

Mit néztünk régen? - V. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - V. rész

Gyengül a TV2, erősödik az RTL klub

Múlt heti cikkünkben 1999 tavaszának legjellegzetesebb műsorairól ejtettünk szót. Szó volt az RTL és Friderikusz Sándor között kialakuló botrányról, a Jó reggelt! megújításáról, és arról is, hogy a TV2 egyre inkább kezdett gyengélkedni az RTL klub egyre erősödő műsorai miatt. Ma a Mit néztünk régen cikksorozat ötödik részében fordulóponthoz érkeztünk. Ebben az időszakban ugyanis váratlanul megerősödött az RTL klub, amely csak úgy tűnt, 1-2 hétig tart, de első körben mégiscsak 2 év lett belőle. A TOVÁBB gombra kattintva talán az egyik legizgalmasabb részét kezdjük el a cikksorozatnak.

unnamed_3.jpg

1999 őszére komolyan felkészült mindkét kereskedelmi tévé. Az RTL klub és a TV2 is inkább a nagyszabású showműsorokra esküdött ebben az időben. Olyan műsorok kerültek terítékre 1999 őszén, mint a Heti Hetes, a Tébolygó, a Perpatvar, a Riporter: Frei Tamás, az Osztálytalálkozó, vagy épp a Lányok NEM angyalok. Ezekről rövidesen bővebben is írunk.

Az RTL klub termékeny őszt tudhatott le műsorok tekintetében, viszont most valami mással kezdeném. 1999 augusztusának végén rejtélyes poszterek lepték el az utcákat országszerte. A csatorna arcai ugyanis a "mindenki minket néz" felirat alatt jelentek meg szinte mindenhol. A széles körű kampánnyal szerette volna ugyanis bevezetni a csatorna új, immáron állandónak szánt(2001-ig) arculatát, amelyet sokan csak "tüzesként",  "szemesként",  illetve "vizesként" ismert mindenki(megjegyzem, szerintem a csatorna történetének legjobb arculatáról van szó). De nemcsak ezzel hívta fel magára az RTL a figyelmet.

Szintén augusztus végén különböző humoristák, színészek jelentek meg az RTL klub képernyőjén, akik csak annyit mondtak: "Heti Hetes". Árpa Attila könyvében árulta el, hogy a reklám ötletét Ónodi György, a műsor főszerkesztője a Müszi kampányról "nyúlta le". A Heti Hetes végül szeptember 10-én, péntek este(a Dáridó ellen, ennek még lesz jelentősége) a Tébolygó után indult el az RTL klubon. A politikai kabaré viszont a Tébolygóval együtt mehetett volna a süllyesztőbe az első két adása után, ám a csatorna lépett, és átrakta a műsort szombat estére, amellyel hatalmas nézettségre tett szert az RTL klub. A Heti Hetes pár hét alatt az ország egyik legnézettebb műsora lett, és maradt is addig, amíg az RTL át nem rakta a műsort az RTL II-re.

unnamed_10.jpg

Új showműsorként szintén a Dáridó ellen indult a Tébolygó. A műsor egy licenszműsor volt, és külföldön Crazy Planet címmel hatalmas siker volt. Árpa Attila könyvében emlékezett meg a műsorról, amelynek alapötlete, hogy vicces hírességek(nem sikerült ilyet találni) próbálják kitalálni, hogy az adott filmrészlet igaz-e, avagy hamis. Az adások végén pedig a meghívott sztárok közül valaki megnyerte a játékot. A vicces műsor viszont inkább giccses volt, mint vicces. A showban ugyanis rengeteg modellt alkalmaztak, néhol felesleges dolgokra is. A stúdió pedig hatalmas volt, benne minden felesleges elemmel. Volt miniatűr Eiffel-torony, Lánchíd, New-Yorki-i szabadságszobor, szóval minden, "amitől jobb lehet a show". Nem lett. A műsorhoz nagy reményeket fűzött az RTL, ám ezek mind elszálltak a műsor szeptember 10-i, első adása után. A hatalmas bukás vége az lett, hogy péntekről szerdára került a műsor, ahol szép lassan ki is múlt. Nyomtalanul. Olyannyira, hogy még az internet sem rendelkezik sok információval az egyébként tanulságos showról(a bukása mindenképpen az).

tebolygo.png

(Na jó, azért valami mégis fent maradt a műsorról, az pedig a show leírása, ez itt olvasható: (Forrás: port.hu))

Lehet, hogy a lehetetlen is lehetséges, de létezik-e kung fu apácáknak, börtönhotel turistáknak, állati esküvő vagy étterem kannibáloknak. Sok minden van, ami hihetetlen, de mégis igaz! A műsorban öt játékos dönti el, hogy az előre felvett hihetetlennek tűnő bejátszások valódi történetek-e vagy sem. A játékosok mind népszerű, ismert emberek - színészek, zenészek, politikusok vagy közéleti személyiségek - akik megtippelik azt, hogy valóban megtörtént vagy csupán kitalált történetet mutatnak be a műsorban látható rövid szórakoztató riportfilmek. Ebben segít nekik a műsorvezető, Novák Péter és a közönség.

Új magazinok is indultak az RTL klubon. Helyszíni szemle címen bűnügyi magazin Pető Györggyel, HírEst címmel késő esti hattérműsor Erős Antóniával, Bárdos Andrással, (D.) Tóth Krisztával, és Kurucz Péterrel, Autómánia címen Pataki Tiborral egy autós magazin, illetve egy "jogi show", a Perpatvar Havas Henrikkel.

unnamed_9.jpg

Ezek rövid életű műsorok voltak, a Helyszíni szemle az index akkori beszámolója szerint egy mondvacsinált indokkal került le a képernyőről, a Perpatvart Havas Henrik már unta 2000 márciusára, a HírEst két hónap után már Este néven jelentkezett, majd hamar le is került a képernyőről. Egyetlen műsor bírta sokáig, de nem a késő esti sávban, ez az Autómánia. Ez ugyanis 2013-ig képernyőn volt hétvégén délelőttönként.

A Frei-dosszié helyére pedig szintén Frei Tamással jött egy új műsor, A Riporter: Frei Tamás, melyben a műsorvezető komolyabbnál komolyabb helyekre kalauzolta el a nézőket. 

kp-78fe5e.jpg

 "Vidám műsor délidőben". Ezzel a szlogennel indult az RTL klubon a Reggeli hamar jött sikere után a Delelő, amelyben a reggeli adás műsorvezetői voltak láthatóak. A koncepció ugyanaz volt, mint amit a Reggeliben láthattunk, csak nem reggel, hanem délben. 

Szombat esténként jelentkezett Galla Miklós reklámfilmválogatása, a Galla-mappa. Az abszurd humor királyának műsora viszont nem ment túl jól a Fókusz Plusz után, így 2000-től már ez a műsor sem került képernyőre.

Eddigre egyébként már komoly sikert tudott felmutatni az RTL-nek a Barátok közt is, amely egy drámai évadzárás után augusztus végén tért vissza az RTL klubra. Az évadzáró körülményeiről itt már írtunk bővebben.

kp-790a41.jpg

Az RTL klub szeptember 6-tól induló őszi műsorstruktúrája felemás eredménnyel zárult. A műsorok viszont jók voltak, csak ugye az akkorra már minimális mértékben, de nézettségben fokozatosan romló TV2 még dominált műsoraival. Ezek részletezésével folytatjuk.

 Az RTL-t közel fél évvel ezelőtt Friderikusz Sándor hangosan, most a TV2-t csendben Vágó István hagyta ott. A két műsorvezető "helyet cserélt", októbertől ugyanis Fridi a TV2-nek rögtön három műsort is készített, Vágó viszont csak 2000 februárjától került képernyőre az RTL klubon.

Nézzük először Fridi műsorait. Az egyik, egy politikai magazinműsor volt, Friderikusz Szubjektív néven, a vasárnap esti film után. A másik az MTV-n korábban sikerrel futó Én mozim(később az Én mozim folytatódik címmel futott a műsor) című dokumentumfilm-sorozat volt.

A harmadik egy show-műsor volt, az Osztálytalálkozó. Ennek lényege az volt, hogy két hírességnek osztálytalálkozót szerveztek, ott pedig különböző feladatokban kellett bizonyítaniuk, eközben pedig többet is megtudhattunk az adott híresség fiatalkoráról, illetve osztályáról. A műsor kéthetente csütörtökönként került képernyőre, először nagy, aztán később mérsékelt sikerrel, 2001-ig futott, az utolsó hónapokban a műsort Szily Nóra vezette, erről később még szó lesz.

De nemcsak Fridi szállított show-műsort a TV2-nek ebben az időben. Az RTL-től ellopott Lang Györgyi, és Falusi Mariann, vagyis a PaDöDö új showval szórakoztatott. A lányok NEM angyalok! nem volt egy hosszú életű show, és talán még kevesebb maradt is róla fent, mint az RTL-es Tébolygóról.

lanyoknemangyaloktv2.png

Vágó távozásával több műsor is lekerült a képernyőről. A Mindent vagy Semmit! a nyári szünetről már nem tért vissza, az Esti Broadway a műsorvezető távozása után szűnt meg. Vágó harmadik TV2-es műsorát, a Dáridóban látható Ki vagyok én?-t Kósa L. Adolf vette át.(Később az IHM Kósa paródiájában fel is vetette, hogy Vágó "megunt, vacak" műsorait mindig ő kapta meg)

Arról már az előbb szó volt, hogy Vágó teljes titokban szerződött le az RTL klubbal. Nos, ez annyira titkos volt, hogy hónapokon keresztül az RTL-en belül is csak néhány ember, illetve a vezérigazgató, és programigazgató tudták. Vágó először az RTL-en a szilveszteri műsorban tűnt fel, aztán néhány hét múlva a Heti Hetes vendége volt, új műsorát január végén jelentették be, amely február végén indult el.

Bár egy kicsit már kitekintettünk 2000-re, viszont 1999-re visszaugorva egy kicsit megállapíthatjuk, hogy az RTL komolynak tűnő letámadása mégsem lett akkora, hogy kiüsse a Pintér Dezső vezette a TV-t az első helyről, de ezek mind - ha nem is nagy mértékben -, de gyengítették a TV2-t. Erre pedig még egy lapáttal az is rátett, hogy 1999 karácsonyától Zámbó Jimmyt is a magénak tudta az RTL. Egyébként pont december 24. és 31. között kezdett fordulni a verseny, ekkor ugyanis a heti 10-es toplistába az RTL(a szokásos 0, vagy 1 helyett) rögtön 4 műsort is be tudott rakni, ezzel szemben a TV2 csak 6-ot a teljes lakosság tekintetében. Na ez az a pont, amitől két éven keresztül a TV2-nek csak lefele vezet az útja.

Most viszont újra itt a lehetőség, amikor újra szavazhattok, hogy nektek melyik műsor hiányzik a legjobban ebből az időből. Lesz miből válogatni...

Fotók: Mindenki minket néz plakátok - RTL klub, A Lányok NEM angyalok - TV2, Tébolygó - RTL klub

Szólj hozzá

1999 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?