2020. feb 08.

Mit néztünk régen? - IV. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - IV. rész

1999 tavasz, az RTL koppintja a TV2-t?

Múlt heti cikkünkben az 1998 őszén indult műsorokat idéztük fel. Szó volt Friderikusz Sándor és Frei Tamás új RTL-es műsorairól, és arról is, hogy a TV2 hogyan irigyelte meg a Fókusz sikerét, és milyen műsort indítottak előbbi ellen. Ma pedig, cikksorozatunk negyedik részében 1999 tavaszának meghatározó műsorait idézzük fel. Nem véletlen a címválasztás, ugyanis ebben az időszakban sok olyan műsor indult az RTL-en, amelyek kísértetiesen hasonlítottak néhány TV2-es műsorra. Hogy pontosan melyek ezek, az a TOVÁBB gombra kattintva kiderül!
rtl_klub.png

Kezdésképpen néhány ekkor indult műsor, amelyekről a következő percekben szót ejtünk: Koóstoló, Várom a Párom, 7-es csatorna, és az (RTL-es) Esti Showder, de nemcsak új műsorok indultak, de botrányos körülmények között el is kellett köszönni néhánytól.

1999 januárjában megújult a TV2-n a Tények Plusz, amely a Tényektől teljesen eltérő díszletben, az addig egységestől eltérően új főcímmel folytatódott. Új műsorvezetőt is kapott a műsor Bombera Krisztina személyében, aki megszűnéséig vezette a hírmagazint, amely immáron egyértelmű konkurenciája lett a Fókusznak, bár nézettségben mindig az RTL-es műsor hozott jobban.

Márciusban, a tavasz kezdetével új műsorok is indultak az RTL-en, és a TV2-n is. Utóbbi folytatta az egy évvel ezelőtt abbahagyott sorozatát, a TV a város szélént, ami új helyeken, de többségében a régi szereplőkkel, 7-es csatorna néven folytatódott. Érdekesség, hogy ebben a sorozatban tűnt fel utoljára a TV2 képernyőjén Bajor Imre, aki ebben a sorozatban is főszerepet játszott. 
7-esba7e.jpg

Az ország (még) vezető televíziója tehát nem indított sok új műsort, inkább a régi, jól bevált Esti Broadwayra, és a Dáridóra bízta magát a csatorna, és ezzel még mindig előkelő helyeken végeztek a nézettségi listákon, de gyülekeztek már a viharfelhők a Róna utcában a márciusra beinduló Barátok közt miatt, ami egyre többször gyűrte le a TV2-es ellenfeleket.

Az RTL-nek is az új műsorok megtartása volt a fő célja, ami részben sikerült, részben nem.

1999 márciusában, mindössze 5 adás után megbukott a Kész Átverés Show Reviczky Gáborral. A műsort 1999 áprilisától kezdve 2 évén keresztül az akkor frissen a Sláger Rádióhoz szerződő két fenegyerek, "az őrdög két gonosz ügyvédje", Bochkor Gábor és Boros Lajos vezette.

borosbochkor.png

1999 márciusában állt a bál az RTL klubnál. Az addigra már vezető arcnak számító Friderikusz Sándor ugyanis nem volt hajlandó átadni a Meglepő és Mulatságos egyik márciusi adását tartalmazó kazettát az RTL klub vezetőségének. Fridi az akkori hírek szerint több új műsort indított volna az RTL klubon, ám a csatorna ezeket mind elutasította. 

A dolog pikantériája az, hogy az RTL a Meglepő és Mulatságos március 28-i adásának elmaradását csak aznap este a Híradóban jelentette be. Később az akkor TV3-on futó Nap-Keltében Friderikusz Sándor átadta az RTL klub akkori vezérigazgatójának, Kavas Istvánnak az adást tartalmazó kazettát, amit el is fogadott a vezérigazgató, ám az soha sem került adásba. 

Friderikusz Sándor aztán a TV2 felé kezdett nyitni, ennek vége az lett, hogy Friderikusz Szubjektív, az Én mozim folytatódik, és Osztálytalálkozó címmel három új műsort is indított a TV2. Ezekről később még szó lesz.

A kis kitekintő után térjünk vissza az RTL klub műsorkínálatára, ahol megirigyelték Kósa L. Adolf lassan 2 éve futó Szerelem első látásra című műsorának sikerét. Bár a Várom a párom c. műsort sosem adták a TV2-es konkurenssel egyidőben, viszonylag így is sikeresnek volt mondható. A műsor háziasszonya Szalay Kriszta színésznő volt. 2000-ben, több műsorral együtt kaszálta el a párkereső műsort az RTL klub.

Komoly változáson esett át a csatorna reggeli műsora, a Jó Reggelt! is. 1999 februárjában a TV2-es Napló két műsorvezetője, Kotroczó Róbert és Sváby András között olyannyira megromlott a viszony, hogy előbbi műsorvezető(aki ma is az RTL klub hírigazgatója) igent mondott az RTL klubnak, ahol a reggeli műsor megújításával bízták meg. Első körben a műsor neve változott meg, mivel a TV2-es, és az RTL-es reggeli műsorok neve komoly hasonlóságot mutatott(Jó reggelt Magyarország, Jó reggelt!). Ekkor lett a műsor neve Reggeli. A név mellett új műsorvezetők érkeztek a műsorba, és a díszlet is jelentős változáson esett át. A műsort felváltva 1999 áprilisától kezdve Szily Nóra és Alföldi Róbert,  Balázsy Panna és Stohl András, illetve Novák Péter és Katona Klári vezették. A változás bejött a csatornának, ettől kezdve a fiatalok körében évekig toronymagasan piacvezető volt a Reggeli.

joreggelt.png

Miután botrányos körülmények között véget ért a nagyszabású Meglepő és mulatságos az RTL-en, a csatorna nagyszabású showműsor nélkül maradt, de nem sokáig. Viszont ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is került az MTV-ről az RTL klubra az Esti Showder, ahhoz egy kicsit vissza kell mennünk az időben, egészen 1998 őszéig.

A Showder akkori producere, Kovács Kristóf néhány éve azt Origonak mesélt arról, hogyan is kerültek az MTV-hez. A producer akkor azt mondta, 1998 tavaszán, két pilot rész leforgatása után az RTL klub Friderikusz miatt, a TV2 Lajcsi miatt mondott nemet a Showderre. Az MTV viszont elégtételt akart venni a kereskedelmi tévéken, így került minden csütörtök este Friderikusz helyére, a Szomszédok utánra az Esti Showder, amely úgy tűnt, visszacsábítja a nézőket az köztévéhez. A siker gyorsan jött, az MTV hatalmas nézettséget tudott a magáénak, és hamar rájöttek, hogy a nézettség miatt Fábryékat is viheti majd az RTL vagy a TV2, éppen ezért nem fizettek a műsorért. Az MTV 30 milliós tartozást halmozott fel, 1999 tavaszára annyira megromlott a köztévé és a produkció kapcsolata, hogy felmondták a szerződést, és elkezdtek helyet keresni a műsornak a show készítői. Az RTL-nek pedig pont kapóra jött Fridi távozása után Fábry, és az Esti Showder. 1999 májusától minden második hétfő este, a Meglepő és Mulatságos helyett ez volt látható az RTL-en. 

Az első RTL-es adásokat még abban a stúdióban rögzítették, ahol az MTV-s részek is készültek, ősztől viszont új főcímmel, és új díszlettel ment tovább a Showder, immáron az RTL klubon.

Mint ahogy azt a bevezetőben említettük, az RTL klub elkezdte lekoppintani a konkurens TV2 műsorait. A fent említett Várom a páromon kívül elindult a Koóstoló is. Koós János showműsora kísérteties hasonlóságot mutatott a TV2-n azonos időpontban, péntek este futó Dáridóval. Előbbi műsorban ugyanis Koós János, utóbbiban Lajcsi énekelt, előbbi műsorban Verebes István, Gálvölgyi János, és több neves magyar színész adott elő legendás kabaréjeleneteket, utóbbiban Sas József szórakoztatta kabaréjaival a közönséget. Persze a sztárok sem maradhattak el a Koóstolóból, olyanok, mint például a Dupla Kávé. A műsor producere Frei Tamás volt, aki mindent beleadott a jobb nézettség elérése érdekében, de ez sajnos nem sikerült péntek este, majd ezen év őszétől szombaton sem, ennek pedig az lett a vége, hogy 2000 márciusában Zámbó Jimmy műsora kiütötte Koós Jánost az RTL klub képernyőjéről. 

1999 tavaszán jól látszik, hogy az RTL elkezdte szép lassan felépíteni azt a struktúrát, amellyel 2000-től átvették a piacvezetőséget a TV2-től. Ehhez azonban néhány műsor még elengedhetetlen lesz, amelyekről a következő 2 cikkben bővebben szó lesz. Ja, és persze, hogy mindezt a TV2 sem hagyja majd szó nélkül, de hogy hogyan is fordul majd meg a kocka, arról cikksorozatunk következő részében bővebben szót ejtünk.

Fotók: Jó reggelt! - RTL klub, Indul a 7-es csatorna - TV2, Az RTL 1998-1999-es arculata - RTL klub, Boros Lajos és Bochkor Gábor a Kész Átverés showban - RTL klub

Szólj hozzá

1999 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?