2020. jan 25.

Mit néztünk régen? - II. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - II. rész

1998 tavasz, kezdődik az építkezés...

A múlt heti, cikksorozatunkat indító cikkünkben 1997 őszének kereskedelmi TV-s műsorait, pontosabban azon induló műsorokat idéztük fel, melyek az első hónapokban meghatározták az RTL klub és a TV2 műsorstruktúráját. Ma folytatjuk a múltidézést, amelyben az 1998-as év tavaszán indult műsorokat idézzük fel. A TOVÁBB gombra kattintva folytatjuk a cikksorozatot.
hirek.png

1998 áprilisában beindult a komoly, tavaszi műsoráradat a két országosan fogható kereskedelmi csatornán. Dáridó, Esti Brodway, Életveszélyben, Csííííz, Forró Nyomon, csakhogy a legfontosabb műsorokat idézzem ebből az időszakból.

Egy kicsi visszakanyarodásra azért szükség van a Dáridó miatt, az ugyanis 1997 szilveszterén már elindult, hosszas előkészítés után a TV2-n. A műsor nem kezdett rosszul, az első adás közel 60%-os nézettséget hozott, ami májustól rendszeresen, minden péntek este folytatódott.

Aztán 1998 januárjában a TV2-n elindult a Forró Nyomon című bűnügyi magazin, melyet Máté Krisztina vezetett minden csütörtök este. A magazin hatalmas nézettséget hozott a csatornának, köszönhetően a mindig kiváló felvezetésnek. 

fny.png

Vágó István is új showműsorral debütált a TV2-n, mégpedig az Esti Broadway-el, amely egy korai, Vágó által kitalált gameshow volt. A hatalmas díszletben megtudhattuk, milyen is a "sztáramőba", természetesen kizárólag TV2-kombatibilis szárokkal. A hétfő esték meghatározó része lett az Esti Broadway, és a jó nézettség miatt nem volt kérdéses az őszi folytatás.

A kezdetekben a TV2 próbálkozott kevesebb sikerrel saját készítésű sorozattal, a TV a város szélénnel. A korai szitkomban Bajor Imre, Gergely Róbert, Gór Nagy Mária, és Vándor Éva játszották a főszerepet. A sorozat röviden egy városi kábeltévé mindennapjait mutatta be, és azt, hogy hogyan küzd meg a stáb a nézettségért, mindeközben a TV működését veszélyeztette egy konditerem, amely a TV székházának alagsorában működött. A sztori sem volt túl jó, és a poénok sem voltak ütősek, de ha valakinek ennek ellenére kedve támadt visszanézni, az teljes egészében itt megteheti.

Emellett az ország vezető televíziója külföldi sorozatokkal újított. Januárban jött a Rex felügyelő, de volt még Légi Zsaruk, és Hegyi doktor is.

A TV2-vel szemben az addigra már biztos második RTL klub sokkal kevesebb újdonsággal készült a tavaszra, bár ebben az időben sokszor lehetett az RTL-en hallani, hogy "április 27-től figyelje a képernyőt...", ám sok meglepetést nem tartogattak, inkább új, amerikai sorozatokat mutattak be, ilyen volt az újdonságnak számító Brooklyn South, vagy a német RTL legnézettebb sorozata, a Cobra 11.

Mielőtt kiderülne, mit adott az RTL klub 1998 tavaszán, előtte egy érdekesség. 1997 októbere és 1998 januárja között komoly útkeresés folyt az RTL-nél. A múlt héten leírtakon kívül a fentebb említett időszakban 3(!) különböző arculata is volt a csatornának. Végül, kisebb változtatásokkal a harmadik lett a befutó, legalábbis 1998 októberéig, de arról majd később még szó lesz.... Ha valakit érdekel, itt megtekintheti az első, a második, illetve a harmadik arculatot is.

Ahogy fent írtuk, azért indultak saját gyártású műsorok is, ilyen volt a Mi? Mennyi? Miért?, vagyis az MMM, melynek műsorvezetője Gyulai Balázs volt.

Ezt megelőzően, még februárban indult a Receptklub, amelyben akkor még Balázs Péter színész, és fia, Bence főztek. A műsor első változata meglepően fura volt, erről itt ti is meggyőződhettek

Új arcként pedig jött Cserhalmi György, aki a "mindennapi hősöket" mutatta be az Életveszélyben című, "megtörtént baleseteket"  bemutató sorozatban. A műsorban szereplő megtörtént balesetek unalmasak voltak, semmi olyan nem volt benne, ami érdekelhette volna a nézőt. A nézettség zuhanni kezdett, Árpa Attila, aki akkor felügyelte a műsort, felbérelt néhány írót, hogy dobják fel az unalmas történeteket. Ezt később ő maga ismerte el könyvében. Ezek után lehetetlen történetek jöttek létre, de a műsort így sem nézték többen...

ev.png

Szacsvay László és Kálloy-Molnár Péter is szerepet kapott az RTL egy új, induló műsorában. A Csííííz! bár nem velük, és nem abban a formában vált sikerré, mégis az RTL klub egyik legsikeresebb műsora lett. A duó, és a műsor sem működött a vasárnap esti sávban, így ősszel megújulva tért vissza a "humormagazin". Árpa Attila könyvében említette meg, hogy nehéz volt Szacsvay Lászlóval a közös munka, a színész ugyanis a jeleneteket általában papírról olvasta, improvizálni pedig azért nem tudott, mert egyszerűen nem értette a poénokat.

Az utóbbi két műsorban egy dolog biztosan közös. Boris Portnoy. Ő volt az, aki "külföldön bevált" műsorokat sózott az RTL klubra, a Rescue 911 magyar változata(Életveszélyben), és a Kandi Kamera show is miatta került képernyőre(...és van ott még, ahonnan ez jött...). Abban a formában, ahogy ő eladta az RTL-nek ezeket a műsorokat, azok nem jöttek be(A nem totál bukta műsorok finomhangolása után csak a Kész Átverés SHOW(!) maradt életben). 

Az 1998-as év tavaszán tehát elkezdődött egy olyan építkezés, amelynek elején inkább a TV2 állt jobban, de mégis az RTL lett az, aki jobb, és tartósabb struktúrát épített fel. Hogy hogyan jutottunk el idáig, az a következő hetekben cikksorozatunkból ki fog derülni.

Most ismét Ti jöttök. Most is kíváncsiak vagyunk a véleményetekre. Nektek melyik műsor hiányzik a legjobban 1998 tavaszáról?

 

Képek: Forró Nyomon - TV2, Szellő István a korabeli Híradó stúdióban - RTL klub, Életveszélyben - RTL klub

Szólj hozzá

1998 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?