2019. okt 22.

Minden, ami a Barátok közt előtt történt - 21 éves a Barátok közt IV. rész

írta: FoA
Minden, ami a Barátok közt előtt történt - 21 éves a Barátok közt IV. rész

Cikksorozatunk tegnapi, III. részében Nóra és Miklós esküvőire emlékeztünk vissza(amiről egyébként a sorozat tegnapi részében is szó volt), ma pedig valami teljesen mással foglalkozunk. Ma ugyanis arra fog fény derülni, hogy hogyan is kezdődött el valamikor 1997-ben(nem elírás!) a Barátok közt története. Ebben a részben nem az alapsztorival, és a sorozatban történtekkel foglalkozunk, hanem a háttérben történet dolgokkal. A TOVÁBB gombra kattintva ugorjunk vissza 22 évet az időben együtt.  

bk_1.jpg

1997 októberében ugyebár elindult az RTL klub, amelynek a Magyar Televízió egyik bérelt stúdiója volt a "székháza", persze, csak néhány hónapig. Az RTL klub akkori tulajdonosai egy fiatalokat megszólító műsorstruktúrát szerettek volna kialakítani, persze azért akadt néhány bökkenő a dologban. A struktúra esti része egy híradóval kezdődött, majd utána egy könnyed magazin, illetve egy napi sorozat, amelynek fogalma akkor még teljesen ismeretlen volt a magyar nézők között.

Az RTL klub elkezdett tárgyalni ismert, és addig ismeretlen arcokkal is. Árpa Attila könyvében írt arról, hogy a napi magazinműsorra három, friss diplomás fiatalt talált meg az RTL klub. Őket úgy hívták, hogy Holló Márta, Batiz András, és Marsi Anikó. A Fókusz pedig akkor még teljesen más alapötlettel futott. Ekkoriban a műsor ugyanis Mozaik néven futott, és kultúrális magazin lett volna... Aztán jött Kolosi Péter, és kialakult a magazinműsor ötlete.

De egy kis kitérő után jöjjön a napi sorozat, a struktúra harmadik része. Ez lett végül a Barátok közt, amely egy évnyi késéssel indult el, de ne haladjunk ennyire előre a történetben.

Valamikor 1997 októbere környékén járunk. Egy addig Amerikában élő férfi, néhány hétre hazajött, aztán itt megkereste egy barátja, hogy lenne egy napi sorozat, amire ő lehetne a legalkalmasabb. Erre a férfi annyit mondott, hogy ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni. Ki volt Ő? Hát persze, hogy a sorozat atyja, Kalamár Tamás. Kalamár hazajött, és elkezdtek dolgozni a Barátok közt alapsztorijával. Az írás módja teljesen új volt, és emellett nagyon feszített tempóban kellett dolgozni. A kezdetekben heti 2 óra 5 percet kell legyártania a stábnak, ami annyi, mint egy nagyjátékfilm. Ráadásul a részeket úgy kellett befejezni, hogy a végén legyen valami olyan izgalmas momentum, amely miatt a néző másnap is leül, és megnézi a sorozatot. A sorozatot a Grundy UFA gyártotta/gyártja(igaz, ma már nem ez a neve). A sztori magyar nézőknek íródott, de kevesen tudják, hogy a Barátok közt indulása előtt már Németországban egy hasonló felépítésű sorozat Jó idők, rossz idők néven futott. Gyakorlatilag ez a sorozat adta Barátok alapját, de a kettő kissé különbözik egymástól.

Aztán eljött 1998. október 26. A Barátok közt elindult, ekkoriban pedig új székházba, a Fehérvári útra költözött az RTL klub. Kalamár Tamás nagy sikerre számított, elsőrésznéző bulit szervezett, de a siker nem jött könnyen. A Barátok közt első hetén szó szerint bukdácsolt, az RTL klub közönségarányának felét sem volt képes szállítani, átlagos közönségarány az első héten(1998. október 26. - 1998. október 30.) 19%-os volt.

1731000_azonosit.jpg

A sorozat a kezdetekben annyira népszerűtlen volt, hogy amikor Kalamár Tamás épp az RTL klub székházában járt, és mindenkinek beszélt a Berényiekről, gyakorlatilag senki sem tudta, hogy miről beszél. Házon belül sem nézte tehát senki a sorozatot a kezdetekben. 

Ha a TV2-n futott volna a Barátok közt, a sorozat 2 hétig sem futott volna. Szerencsére az RTL klub türelmes volt, és képes volt várni fél évet, amíg beindult a sorozat. 1999 tavasza óta pedig a Barátok közt Magyarország egyik legnézettebb sorozat a lett.

Holnap jövünk a cikksorozat új részével, mindenképp kövessétek a ReklámInváziót.

Fotó:RTL klub

Szólj hozzá

Barátok közt RTL klub Kalamár Tamás 21 éves a Barátok közt